“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat moet je doen als je een vaststellingsovereenkomst krijgt?

  • Vaststellingsovereenkomst gekregen?
  • Ons stappenplan helpt je met de juiste te ondernemen stappen.
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Lees voor

Soms zie je het al aankomen, of heb je er misschien zelf wel om gevraagd. Maar in de meeste gevallen komt het als donderslag bij heldere hemel: je wordt ontslagen en je krijgt een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Wat nu? Je verliest bij ontslag in één klap je financiële zekerheid.

Gratis juridische hulp!

Teken nooit zomaar je vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk dat je laat controleren of juridisch alles goed staat. Ook valt er vaak nog over de voorwaarden te onderhandelen. Uiteindelijk wil je hier zo goed mogelijk uitkomen! Je hoeft dit niet alleen te doen! Schakel bij ons de hulp in van een ontslagrecht jurist. Onze ontslagrecht juristen helpen je gratis met onze VSO check en kunnen ook de onderhandelingen op zich nemen. Dit kost jou helemaal niks! Maak hier dus altijd gebruik van!

Wanneer krijg je een vaststellingsovereenkomst?

Voor de werkgever is het aanbieden van een vaststellingsovereenkomst een makkelijkere en minder tijdrovende manier om afscheid te nemen van de werknemer, ten opzichte van aanvragen van ontslag via het UWV of de kantonrechter.
De vraag wanneer je een vaststellingsovereenkomst krijgt is niet makkelijk te beantwoorden. Soms krijg je een aanbod op jouw eigen verzoek. Soms krijg je deze na een conflict of na twee jaar ziekte. Maar in de meeste gevallen komt een vaststellingsovereenkomst onverwachts.

Er kunnen allerlei redenen voor zijn. Dus vat het vooral niet te persoonlijk op. Het kan namelijk heel goed zijn dat het gewoon een bedrijfstechnische beslissing is geweest, terwijl ze tegen jou zeggen dat het gewoon niet meer lekker loopt tussen jullie.

Wat moet je doen als je een ontslagvoorstel (VSO) krijgt?

Waarschijnlijk ben je behoorlijk overdonderd door het voorstel van jouw werkgever. Dit is iets wat je niet dagelijks bij de hand hebt en het is dan ook niet zo gek dat je niet goed weet hoe je moet reageren. Daarom hebben wij een stappenplan voor je gemaakt. Hopelijk geeft dit een beetje houvast. Het stappenplan bestaat uit vier stappen:

  1. Teken niet direct en schakel een specialist in
  2. Onderhandel
  3. Tekenen 
  4. Verwerken

1. Teken niet direct en schakel een specialist in

Krijg jij van jouw werkgever een ontslagvoorstel onder je neus geschoven, dan is er één belangrijk ding dat je moet onthouden: Teken niet! Je kunt er van uit gaan dat het voorstel dat je net hebt ontvangen vooral in het straatje van de werkgever is. Het is een eerste bod. Natuurlijk wil de werkgever graag dat jij zo snel mogelijk jouw handtekening zet, maar trap hier niet in en laat je ook niet onder druk zetten. Het gaat immers om jouw toekomst! 

Laat jouw vaststellingsovereenkomst controleren door een specialist. Onze ontslagjuristen kunnen het voorstel geheel gratis voor jou controleren. Zij controleren of de zaken juridisch goed staan en of je krijgt waar je recht op hebt. Krijg je wel een WW uitkering? En is geboden transitievergoeding wel hoog genoeg?

Wij controleren kosteloos jouw vaststellingsovereenkomst. Hierna weet je precies waar je staat en wat jouw mogelijkheden zijn en kan je verder met stap twee.

Heb jij een ontslagvoorstel van jouw werkgever ontvangen? Wij kijken het gratis voor je na!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

2. Onderhandel

Na het contact met onze specialist weet je precies waar de onderhandelingsmogelijkheden liggen. Misschien is de transitievergoeding aan de lage kant, is het verstandig om het te hebben over studiekosten, kun je ervoor zorgen dat je vrijgesteld wordt van werk en is het slim om het concurrentiebeding te laten schrappen. Je kunt ervan uit gaan dat de werkgever er in zijn bod van uit is gegaan dat jij met een tegenbod komt. Doe dit dus ook.

Onderhandel niet zelf!
Onze juristen kunnen dit onderhandeltraject voor je uit handen nemen. Ook dit kost jou niets. Zij houden zich veel bezig met dit soort zaken en weet precies hoe zij dit het beste aan kunnen pakken. Zij zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt. 

3. Tekenen

Stap drie is het tekenen van de vaststellingsovereenkomst. Natuurlijk teken je pas als je tevreden bent met het voorstel. Heb je getekend maar heb je daar achteraf toch wel spijt van? Dan heb je, na het tekenen, nog 14 dagen bedenkt tijd. Je kunt binnen deze termijn besluiten om alsnog af te zien van de vaststellingsovereenkomst.

4. Verwerken

Na de eerste schok, het onderhandelen en het tekenen is het eindelijk tijd voor het verwerken van deze gebeurtenis. Je hebt je emoties in de eerste instantie even moeten parkeren. Nu je hebt getekend keert de rust weer een beetje terug en kun je je focussen op jezelf en je eigen gevoelens. Het is niet niks om een vaststellingsovereenkomst te ontvangen. 

Wat als ik de vaststellingsovereenkomst niet wil tekenen?

Als je een vaststellingsovereenkomst aangeboden krijgt, heb je twee opties. De eerste optie is om (na goede onderhandelingen natuurlijk!) akkoord te gaan en de vaststellingsovereenkomst te tekenen. De tweede optie is om dat niet te doen. Maar wat gebeurt er dan?

Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel. Een vaststellingsovereenkomst is een aanbod van jouw werkgever aan jou. Accepteer je het aanbod niet, dan vervalt deze. Je hoeft dan ook nergens voor te tekenen. De consequentie is dat jouw huidige arbeidsovereenkomst gewoon blijft doorlopen en je in dienst blijft. Als de werkgever jou toch wil ontslaan zal hij dat via het UWV of via de kantonrechter moeten doen. Je werkgever moet dan wel een goede ontslagreden hebben en met bewijzen komen. 

Toch verandert er wel iets in jullie werkrelatie. Je weet nu dat jouw werkgever eigenlijk van je af wil. Is het dan nog wel prettig om te blijven? Het feit dat jouw werkgever jou een vaststellingsovereenkomst heeft aangeboden voelt vaak als een soort motie van wantrouwen. Hierdoor is het goed denkbaar dat je met minder plezier naar het werk gaat. Hoewel er echt wel situaties zijn waarin het niet tekenen wel goed afloopt, is het vaak verstandiger akkoord te gaan. Denk er in elk geval heel goed over na.

Gratis juridisch advies

Krijg jij een vaststellingsovereenkomst aangeboden, dan weet je waarschijnlijk niet zo wat je moet doen. Dat is niet zo gek. Dit is iets dat je niet dagelijks bij de hand hebt. Heb je vragen over jouw situatie of twijfel je of je wel of niet moet tekenen? Neem dan contact met ons op voor gratis juridisch advies. Onze juridische medewerkers luisteren naar jouw verhaal en bekijken samen met jou wat je het beste kan doen.

Meer informatie