Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever....
Lees meerRegels bij collectieve ontslagen
Bij collectief ontslag moet de werkgever zich houden aan de wetgeving voor collectief ontslag (WMCO). De belangrijkste regel uit die wet is, dat de werkgever zijn plannen moet melden bij de vakbond en het UWV WERKbedrijf. Daarnaast is de werkgever verplicht om met de vakbond te overleggen over een sociaal plan. Er hoeft geen overeenstemming te zijn, maar zij moeten wel op de hoogte worden gebracht. Op welke manier de werkgever tot ontslag wil overgaan, maakt niet uit. Dit mag ook door middel van een beëindigingsovereenkomst. De rechter kan de ontslagen ongeldig kan verklaren, als achteraf blijkt dat er niet aan de verplichtingen van de WMCO voldaan is.
Procedure collectief ontslag
De vakbond bepaalt of het UWV de ontslagaanvragen direct mag behandelen of dat ze moeten wachten. Bij een wachttijd moet het UWV de ontslagaanvragen een maand (dertig dagen) laten liggen. Die maand wachttijd kan de werkgever gebruiken om werknemers te herplaatsen, te overleggen met de vakbond en om een sociaal plan (afvloeiingsregeling) op te stellen. Er geldt geen wachttijd als de vakbonden zijn geraadpleegd en akkoord gaan met het collectief ontslag.
Voor het afgeven van de ontslagvergunning voor een collectieve ontslagronde moet het UWV een aantal zaken weten, onder andere:
- welke redenen zijn er om collectief te ontslaan;
- het aantal werknemers dat voor ontslag wordt voorgedragen;
- de functie, de leeftijd en het geslacht van die werknemers;
- het aantal werknemers dat gewoonlijk in dienst is;
- de selectiecriteria van de betrokken werknemers (afspiegelingsbeginsel).
Vergoeding collectief ontslag
Het is gebruikelijk dat werknemers die collectief ontslagen worden een transitievergoeding of ontslagvergoeding krijgen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren, de leeftijd en het loon. Je kunt altijd proberen een hogere ontslagvergoeding mee te krijgen. Als er een sociaal plan is, is er vaak ook een bedrag vastgesteld dat door de werknemer besteed mag worden aan juridische hulp. Maak hier gebruik van, want vaak is het mogelijk een hogere vergoeding te krijgen.
Bel ons direct voor advies
Neem voor meer informatie en advies vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij zijn op werkdagen ook telefonisch bereikbaar tussen 9.00-17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Nadat we jouw situatie hebben besproken geven wij aan welke juridische vervolgstappen verstandig zijn. Zo weet je direct waar je aan toe bent.