Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt […]
Lees meerDe transitievergoeding
Een belangrijk onderdeel van de vaststellingsovereenkomst is de transitievergoeding. Wat krijg je als werknemer mee als “Gouden Handdruk“? In het eerste voorstel noemt de werkgever waarschijnlijk een bepaald bedrag. Over dit bedrag valt in de meeste gevallen te onderhandelen. Werkgevers weten dit ook en zetten meestal lager in, dan waar ze op uit willen komen. Doe in overleg met onze juridische medewerkers een tegenbod. Op deze manier valt er over alle afspraken in de vaststellingsovereenkomst te praten. Omdat emoties meespelen en de meeste mensen niet veel weten over het ontslagrecht, is het vaak verstandig hulp in te schakelen bij deze onderhandelingen.
De vaststellingsovereenkomst
Zijn jullie met wederzijds goedvinden tot goede afspraken gekomen, dan komen alle afspraken in de vaststellingsovereenkomst te staan. Teken deze overeenkomst niet zomaar. De manier waarop de vaststellingsovereenkomst in elkaar zit heeft namelijk rechtstreeks invloed op het wel of niet krijgen van een WW-uitkering. Het UWV beoordeelt de vaststellingsovereenkomst. Als hier iets in staat dat niet klopt, dan kan het zijn dat je geen uitkering krijgt. Wij raden dan ook altijd aan om de overeenkomst na te laten kijken, voordat je deze ondertekent. Wij bieden je dan ook een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst. Blijkt hieruit dat er nog onderhandeld kan worden over bijvoorbeeld de ontslagvergoeding, dan kunnen onze juristen dit ook eventueel voor je doen. Veel werkgevers stellen een bepaald budget beschikbaar voor juridische kosten. Het is voor hen immers ook van belang dat je goed terecht komt. Dit kan je hier mooi voor gebruiken. Na het tekenen van de uiteindelijke overeenkomst heb je officieel nog twee weken bedenktijd. Krijg je toch spijt van de afspraken die je hebt gemaakt, dan kun je deze binnen twee weken nietig verklaren.
Ontslag met wederzijds goedvinden onmogelijk. Wat nu?
In sommige gevallen is ontslag met wederzijds goedvinden niet mogelijk. Je komt er niet uit met je werkgever. Als jij niets tekent, dan blijf je gewoon in dienst. In de meeste gevallen kan de werkgever dan verder niet zoveel, omdat er geen bedrijfseconomische redenen zijn en er geen dossier is van bijvoorbeeld disfunctioneren. Eigenlijk ben jij dus op dat moment degene die de touwtjes in handen heeft, hoewel dit waarschijnlijk niet zo voelt. De werkgever kan besluiten het erbij te laten zitten, maar dat gebeurt niet vaak. Meestal kiest de werkgever een andere manier om tot ontslag over te gaan. Zo kan hij in sommige gevallen proberen een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV. Lukt dit niet, dan is de enige andere optie de kantonrechter. De werkgever zal dan wel eerst een dossier op moeten bouwen. Dit kan er natuurlijk wel voor zorgen dat de sfeer op het werk alles behalve prettig wordt.

Lieke werkt ondertussen vijf jaar in vaste dienst als communicatiemedewerker bij een zorginstelling. Tot zover heeft zij altijd goede beoordelingen gehad en is er nooit commentaar geweest op haar functioneren. Op een gegeven moment komt er een andere leidinggevende. Ineens kan Lieke weinig meer goed doen. Volgens de nieuwe leidinggevende functioneert zij niet naar behoren. Hij komt met een voorstel om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Voor Lieke komt deze boodschap als donderslag bij heldere hemel. Haar eerste reactie is dan ook om vooral niet te tekenen en nergens mee akkoord te gaan. De leidinggevende probeert een paar keer om afspraken met haar te maken, maar zij wil nergens aan meewerken. Lieke wil gewoon blijven werken!
De sfeer op het werk is ondertussen behoorlijk vervelend geworden. Het is niet fijn om ergens te werken, terwijl je weet dat ze van je af willen. Uiteindelijk zwicht Lieke toch voor het voorstel van de werkgever. Zij schakelt een arbeidsjurist in die er uiteindelijk voor zorgt dat de transitievergoeding die zij meekrijgt een stuk hoger uitpakt dan verwacht. Met goede moed gaat zij op zoek naar een andere baan.
Geen situatie is hetzelfde. Heb jij te maken met ontslag? Leg jouw situatie dan voor aan onze juridische medewerkers. Zij helpen je om hier zo goed mogelijk uit te komen!
Vaststellingsovereenkomst na ziekte
Een vaststellingsovereenkomst ondertekenen als je ziek bent, kan grote financiële gevolgen hebben! Een voorwaarde voor het krijgen van een WW-uitkering is namelijk dat je op zoek gaat naar ander werk. Je krijgt meteen weer een sollicitatieplicht. Als je doordat je ziek bent niet op zoek kunt naar ander werk, heb je kans dat je geen WW-uitkering krijgt! Je loopt bovendien ook nog het risico dat je geen Ziektewetuitkering krijgt. Ben je ziek? Dan is ontslag met wederzijds goedvinden vaak onverstandig. Teken nooit iets voordat een juridisch specialist de vaststellingsovereenkomst heeft bekeken!
Hulp
Heb je vragen over een vaststellingsovereenkomst of een voorstel van de werkgever? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en geven je gratis advies en tips!