“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag met wederzijds goedvinden

  • Bij ontslag met wederzijds goedvinden is het slim te onderhandelen.
  • Wij helpen je en zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt!
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Lees voor

Wanneer een werkgever een werknemer ontslaat, dan is dit het gemakkelijkst om in goed overleg te doen. Gaan jullie samen om tafel om afspraken te maken, dan heet dit ontslag met wederzijds goedvinden.

Ontslag met wederzijds goedvinden is best een prettige manier om uit elkaar te gaan. Jullie maken samen alle afspraken die nodig zijn. Voor de werknemer heeft ontslag met wederzijds goedvinden een groot voordeel: er valt te onderhandelen over een aantal zaken. Zo kan je als werknemer onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding), vrijstelling van werk en het concurrentiebeding. Doe dit ook! Want er valt vrijwel altijd meer uit te halen.

Tip:
Wij snappen dat je het lastig vindt om te onderhandelen met je werkgever. Want wat is reeël? Daarom helpen wij je hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken jouw situatie en leggen je uit wat de mogelijkheden zijn! Je kan ons op werkdagen ook bellen op088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Je krijgt dan direct een van onze medewerkers aan de lijn die je verder helpt.

Mijn werkgever wil van mij af

Wil jouw werkgever van je af? Wij snappen dat je in een lastige situatie zit. Deze onzekere periode brengt verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder de financiële gevolgen, recht op een WW-uitkering, onderhandelen over de juiste voorwaarden bij vertrek en het zoeken naar een nieuwe baan. In deze periode is het van essentieel belang om de juiste stappen te nemen! Je staat er in elk geval niet alleen voor. Onze juristen helpen je graag. Zij controleren jouw ontslagvoorstel gratis zodat je zeker weet dat je recht hebt op een WW-uitkering. Ook leggen zij je uit wat jouw rechten en plichten zijn en welke opties er zijn met betrekking tot het onderhandelen over jouw voorstel. In 95% van de gevallen kunnen onze juristen betere voorwaarden uit onderhandelen.

Ontbinden met wederzijds goedvinden

Als een werkgever met wederzijds goedvinden wil ontbinden, komt hij vaak met een eerste voorstel op papier. Dit voorstel heet een vaststellingsovereenkomst. In deze vaststellingsovereenkomst staat bijvoorbeeld per wanneer het ontslag ingaat, hoe hoog de transitievergoeding is die je mee zal krijgen en waarom je eigenlijk ontslag krijgt. Je bent niet verplicht dit voorstel direct te ondertekenen. Sterker nog, het is beter dit niet te doen.

Vaststellingsovereenkomst ontslag

Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dat is niet niks. Het feit dat de werkgever jou wil ontslaan gaat je niet in de koude kleren zitten. Misschien ben je boos of verdrietig, maar dit doet waarschijnlijk echt iets met je. Wij geven je daarom ook graag wat tips over hoe je met zo’n heftige gebeurtenis om kunt gaan.

Krijg je een voorstel, dan is het uiteindelijk de bedoeling dat je gaat onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. Het is belangrijk dat jij probeert hier zo goed mogelijk uit te komen. Het gaat immers om jouw toekomst. Ga dus nooit akkoord met het eerste bod van de werkgever, want deze is er ongetwijfeld vanuit gegaan dat jij met een tegenbod komt. Ga je meteen akkoord, dan is de kans dus groot dat je een te lage ontslagvergoeding meekrijgt en je er eigenlijk gewoon niet uithaalt wat erin zit.

Krijg je een voorstel dan is het verstandig hier niet meteen inhoudelijk op te reageren. Neem het in ontvangst en geef aan dat je het gaat bekijken. Laat vervolgens je vaststellingsovereenkomst gratis controleren via ons. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!

De transitievergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden

Ook bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een transitievergoeding. Dit is een belangrijk onderdeel van de vaststellingsovereenkomst. Wat krijg je als werknemer mee als “Gouden Handdruk“? In het eerste voorstel noemt de werkgever waarschijnlijk een bepaald bedrag. Over dit bedrag valt in de meeste gevallen te onderhandelen. Werkgevers weten dit ook en zetten meestal lager in, dan waar ze op uit willen komen.

Doe in overleg met onze juridische medewerkers een tegenbod. Op deze manier valt er over alle afspraken in de vaststellingsovereenkomst te praten. Omdat emoties meespelen, je misschien liever helemaal niet meer met jouw werkgever om tafel wil en de meeste mensen niet veel weten over het ontslagrecht, is het vaak verstandig hulp in te schakelen bij deze onderhandelingen. Bel ons daarom direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) en wij zorgen dat je de juiste hulp krijgt.

Recht op een WW-uitkering

Of jij recht hebt op een WW-uitkering wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de reden van het ontslag. Op zich heb je bij ontslag met wederzijds goedvinden recht op een WW-uitkering. Echter het is hierbij van cruciaal belang dat er geen verkeerde dingen in de vaststellingsovereenkomst staan (jouw ontslagvoorstel). Laat dit dus altijd controleren door een jurist! Onze juristen controleren dit gratis voor jou. Maak gebruik van onze gratis check en zorg dat je jouw recht op een WW-uitkering veilig stelt.

Gratis vaststellingsovereenkomst laten controleren

Zijn jullie met wederzijds goedvinden tot goede afspraken gekomen, dan komen alle afspraken in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst te staan. Teken deze overeenkomst niet zomaar. De manier waarop de vaststellingsovereenkomst in elkaar zit heeft namelijk rechtstreeks invloed op het wel of niet krijgen van een WW-uitkering. Wij raden dan ook altijd aan om de overeenkomst na te laten kijken, voordat je deze ondertekent. Wij bieden je dan ook een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst. Hierna kan jij met een gerust hart je handtekening zetten en weet je zeker dat alles goed geregeld is. 

Nadelen ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden kent een aantal potentiële nadelen. Wanneer zaken niet juist in de vaststellingsovereenkomst staan kunnen werknemers mogelijk een lagere ontslagvergoeding ontvangen en geen recht hebben op een WW-uitkering. Ook kan het invloed hebben op jouw eventuele recht op een bijstandsuitkering. Daarom is het altijd slim om je voorstel te laten controleren bij onze juristen. Zij zorgen ervoor dat alles goed in het ontslagvoorstel staat opgenomen. Ook bekijken ze welke onderhandelingsmogelijkheden er zijn. Teken dus nooit direct en neem eerst contact met ons op!

Ontslag met wederzijds goedvinden onmogelijk. Wat nu?

In sommige gevallen is ontslag met wederzijds goedvinden niet mogelijk. Je komt er niet uit met je werkgever. Als jij niets tekent, dan blijf je gewoon in dienst. In de meeste gevallen kan de werkgever dan verder niet zoveel, omdat er geen bedrijfseconomische redenen zijn en er geen dossier is van bijvoorbeeld disfunctioneren.

Eigenlijk ben jij dus op dat moment degene die de touwtjes in handen heeft, hoewel dit waarschijnlijk niet zo voelt. De werkgever kan besluiten het erbij te laten zitten, maar dat gebeurt niet vaak. Meestal kiest de werkgever een andere manier om tot ontslag over te gaan. Zo kan hij in sommige gevallen proberen een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV.  Lukt dit niet, dan is de enige andere optie de kantonrechter. De werkgever zal dan wel eerst een dossier op moeten bouwen. Dit kan er natuurlijk wel voor zorgen dat de sfeer op het werk alles behalve prettig wordt.

Voorbeeld uit de praktijk

Lieke werkt ondertussen vijf jaar in vaste dienst als communicatiemedewerker bij een zorginstelling. Tot zover heeft zij altijd goede beoordelingen gehad en is er nooit commentaar geweest op haar functioneren. Op een gegeven moment komt er een andere leidinggevende. Ineens kan Lieke weinig meer goed doen. Volgens de nieuwe leidinggevende functioneert zij niet naar behoren. Hij komt met een voorstel om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan.

Voor Lieke komt deze boodschap als donderslag bij heldere hemel. Haar eerste reactie is dan ook om vooral niet te tekenen en nergens mee akkoord te gaan. De leidinggevende probeert een paar keer om afspraken met haar te maken, maar zij wil nergens aan meewerken. Lieke wil gewoon blijven werken!

De sfeer op het werk is ondertussen behoorlijk vervelend geworden. Het is niet fijn om ergens te werken, terwijl je weet dat ze van je af willen. Uiteindelijk zwicht Lieke toch voor het voorstel van de werkgever. Zij schakelt een arbeidsjurist in die er uiteindelijk voor zorgt dat de transitievergoeding die zij meekrijgt een stuk hoger uitpakt dan verwacht. Met goede moed gaat zij op zoek naar een andere baan.

Geen situatie is hetzelfde. Heb jij te maken met ontslag? Leg jouw situatie dan voor aan onze juridische medewerkers. Zij helpen je om hier zo goed mogelijk uit te komen!

Ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte

Als je ziek bent heb je in Nederland ontslagbescherming. Dit betekent dat de werkgever jou in principe niet mag ontslaan. Er zijn een aantal uitzonderingen op de situatie. Ben je ziek en wilt jouw werkgever je ontslaan? Neem dan direct contact met ons op zodat we jouw situatie kunnen bespreken. Wij adviseren welke stappen je moet ondernemen.

Vaststellingsovereenkomst na ziekte

Een vaststellingsovereenkomst ondertekenen als je ziek bent, kan grote gevolgen hebben! Een voorwaarde voor het krijgen van een WW-uitkering is namelijk dat je op zoek gaat naar ander werk. Je krijgt meteen weer een sollicitatieplicht. Als je doordat je ziek bent niet op zoek kunt naar ander werk, heb je kans dat je geen WW-uitkering krijgt! Je loopt bovendien ook nog het risico dat je geen Ziektewetuitkering krijgt. Ben je ziek? Dan is ontslag met wederzijds goedvinden vaak onverstandig. Teken nooit iets voordat een juridisch specialist de vaststellingsovereenkomst heeft bekeken!

Direct hulp? Neem contact op met ons!

Heb je vragen over ontslag met wederzijds goedvinden, een vaststellingsovereenkomst of een voorstel van de werkgever? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en geven je gratis advies en tips!

Meer informatie