“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Sluimerend dienstverband/slapend dienstverband

  • Ook na twee jaar ziekte heb je recht op een transitievergoeding!
  • Wij helpen je om te krijgen waar je recht op hebt!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ben je twee jaar ziek, dan mag de werkgever je uiteindelijk ontslaan. Dit is echter niet verplicht. Hierdoor waren er veel werkgevers die niet tot ontslag overgingen, om op die manier onder de betaling van de transitievergoeding uit te komen. Op die manier ontstaat er een soort sluimerend dienstverband. Veel mensen kennen dit ook onder de noemer slapend dienstverband.

Ondertussen heeft de overheid ingegrepen door de kosten van de transitievergoeding na ziekte te compenseren. Daarnaast heeft de Hoge Raad bepaald dat het dienstverband officieel beëindigd moet worden als de werknemer hier om vraagt.

Sluimerend dienstverband om kostenbesparing

Sluimerende dienstverbanden ontstaan vooral om hoge kosten te vermijden. Als de werkgever tot ontslag overgaat is hij verplicht de transitievergoeding te betalen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen, vooral als het om een werknemer gaat die al lang in dienst is. Zo lang de werkgever niet tot ontslag over gaat hoeft hij de transitievergoeding ook niet te betalen. Vooral in het MKB wordt dit veel gedaan.

Niet akkoord

Ontslag nemen is als werknemer geen optie. Doe je dat wel, dan breng je op die manier je uitkering in gevaar en verspeel je ook het recht op de transitievergoeding. Vraag dus altijd aan de werkgever om toch tot ontslag over te gaan. Willen zij hier niet aan meewerken, dan helpen onze juristen je graag om het ontslag bij de werkgever voor elkaar te krijgen, zodat je toch je transitievergoeding kunt gaan ontvangen.

Vaststellingsovereenkomst

Komt de werkgever uiteindelijk toch met een vaststellingsovereenkomst op de proppen? Let er dan goed op dat je wel krijgt waar je recht op hebt. Ga niet akkoord met een te lage transitievergoeding. Wil jij zeker weten dat alles klopt, dan is het zeker slim om de vaststellingsovereenkomst even te laten checken door een specialist.

Wil je hier meer over weten, neem dan gratis contact op met onze juridisch adviseurs. Zij kunnen de situatie met je doorspreken en bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie