“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslagvoorstel ontvangen? Wat zijn de do en don’ts?

  • Krijg jij een ontslagvoorstel? Wat moet je wel en vooral niet doen?
  • Wij zetten de do's en don'ts op een rijtje.
Lees voor

Je hebt van jouw werkgever een voorstel voor een vaststellingsoverkomst ontvangen. Wat nu? We geven je graag een aantal do’s en don’ts mee.

De do’s en don’ts bij een vaststellingsovereenkomst

Komt jouw werkgever ineens met een ontslagvoorstel op de proppen, dan kan je daar behoorlijk door overdonderd zijn. Wat moet je nou doen? En wat moet je vooral niet doen? Wij zetten de do’s voor je op een rijtje:

  1. Denk er rustig over na
  2. Schakel een specialist in
  3. Vraag om een vergoeding voor juridische kosten

1. Denk er rustig over na

Heb je een gesprek met de werkgever waarin hij aangeeft jou met wederzijds goedvinden uit dienst te willen laten treden? Dan ben je waarschijnlijk behoorlijk overdonderd, teleurgesteld en kwaad. Het is dan ook verstandig om in dit gesprek zelf niet te veel te zeggen. In je emotie kan je soms meer kwaad doen dan goed. Hoor de werkgever aan, maar ga nergens mee akkoord en zet vooral geen handtekening! Wij noemen dat de bioscoopstand: vooral luisteren maar zelf niet te veel zeggen. Zorg dat je een voorstel op papier krijgt en neem deze mee naar huis. Lees het voorstel goed door en denk rustig na over opgenomen voorwaarden en de gevolgen voor jou.

2. Schakel een specialist in

Er hangt veel af van de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Is bijvoorbeeld de opzegtermijn wel juist? Als dat niet het geval is kan het zijn dat je even helemaal geen inkomsten hebt. Ook geen uitkering! Het UWV neemt de opzegtermijn namelijk wel in acht, waardoor jouw ww-uitkering pas ingaat na deze opzegtermijn. Je kan dus best eerder afscheid van elkaar nemen, maar hou er dan rekening mee dat je nog geen uitkering krijgt. 

Ook is het belangrijk dat je de juiste ontslagvergoeding meekrijgt. Vaak valt hier wat meer uit te onderhandelen. Heb je een relatie- of concurrentiebeding of heb je een studie gevolgd op kosten van de werkgever? Vergeet dan ook vooral niet om op te laten nemen dat deze allemaal niet meer gelden nadat je uit dienst gaat.

Zoals je ziet zijn er tal van zaken waar je aan moet denken als je een vaststellingsovereenkomst krijgt aangeboden. Het belang van het inschakelen van de juiste hulp wordt daardoor goed zichtbaar.

Hulp nodig bij ontslag? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

3. Vraag om een vergoeding voor juridische kosten

Veel werkgevers zijn bereid om (een deel van) jouw juridische kosten te betalen om jouw vaststellingsovereenkomst te laten controleren. Als het niet op voorhand in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen, vraag er dan om. Een vergoeding van €750,- is heel gebruikelijk.

Dan de don’ts! Wat moet je vooral niet doen?

Natuurlijk zijn er ook dingen die je beter niet kan doen…

  1. Meteen tekenen
  2. Je hand overspelen
  3. Tekenen als je ziek bent
  4. Akkoord gaan als je een tijdelijk contract hebt

1. Meteen tekenen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: teken nooit direct jouw vaststellingsovereenkomst. Laat je hiertoe ook niet dwingen. Als je een voorstel ontvangt, geef dan aan dat je dit voorstel meeneemt naar huis en er later op terug komt. Het is gebruikelijk dat de werkgever wat druk uitoefent. Dit heeft vaak te maken met een naderende opzegtermijn. Toch is dit voor jou geen reden om dan maar snel nog even akkoord te gaan. En geen zorgen, want zo lang jij niet hebt getekend, blijf je gewoon in dienst.

De reden waarom je niet meteen moet tekenen is dat het belangrijk is om te weten of alles juridisch klopt, maar ook of jij wel krijgt waar je recht op hebt. Je zal niet de eerste zijn die in goed vertrouwen zijn handtekening zet en er jaren later achter komt dat je heel wat geld bent misgelopen. 

2. Je hand overspelen

Een specialist kan met al zijn ervaring heel goed inschatten welke onderhandelingsruimte er is. Ga je toch zelf onderhandelen over jouw vaststellingsovereenkomst? Probeer dan je onderhandelingsruimte goed in te schatten en overdrijf daarbij niet. Stelt jouw werkgever voor om jou drie maanden door te betalen? Dan kun je natuurlijk proberen om hiervan een jaar te maken, maar dit is in de meeste gevallen niet redelijk. Je loopt het risico dat je daarna niet meer serieus genomen wordt, ook niet in andere onderhandelingen. Ook loop je het risico dat de werkgever het voorstel intrekt. Want juridisch gezien vervalt een aanbod, op het moment dat er een tegenbod wordt gedaan.

3. Tekenen als je ziek bent

Ben je ziek en krijg je een vaststellingsovereenkomst? Teken deze dan niet! Een voorwaarde voor het ontvangen van een WW uitkering is namelijk dat je beschikbaar bent voor arbeid. Om een uitkering te kunnen ontvangen moet je dan ook direct weer voldoen aan de sollicitatieplicht. Kun jij dit niet, dan kan jouw uitkering hiermee komen te vervallen.. Je ziektewetuitkering komt ook in gevaar als je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst. Kortom: grote kans dat je dan nergens recht op hebt.

4. Akkoord gaan als je een tijdelijk contract hebt

Heb je een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract, let dan goed op of er een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat je geen WW krijgt totdat jouw contract eigenlijk af zou lopen. De werkgever mag in dat geval namelijk de arbeidsovereenkomst alleen opzeggen als er dringende redenen zijn, zoals ontslag op staande voet. Een vaststellingsovereenkomst tekenen mag natuurlijk wel, maar dan loop je dus het risico dat je zonder inkomen komt te zitten. In dat geval is het belangrijk om een addendum aan de vaststellingsovereenkomst toe te voegen. Is tussentijds opzeggen wel mogelijk, dan is er niets aan de hand, maar let er dan ook op dat je wel krijgt waar je recht op hebt.

Schakel hulp in!

Zoals je hebt gelezen zijn er nogal wat valkuilen als je te maken krijgt met ontslag. Het is dan ook verstandig om hier hulp bij in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt en dat je niets misloopt. Neem dan ook gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies over jouw situatie. Samen bekijken we wat je het beste kunt doen en is het nodig, dan brengen wij jou vrijblijvend in contact met een specialist bij jou in de buurt. 

Meer informatie