Krijg je ontslag of wordt jouw contract niet verlengd, dan heeft dit best wat consequenties voor jouw financiële situatie. Daarom heb je bij ontslag meestal recht op een transitievergoeding. Dit is een soort ontslagvergoeding of gouden handdruk die een kleine...
Lees meer3. Vraag om een vergoeding voor juridische kosten
Veel werkgevers zijn bereid om (een deel van) jouw juridische kosten te betalen om jouw vaststellingsovereenkomst te laten controleren. Als het niet op voorhand in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen, vraag er dan om. Een vergoeding van €750,- is heel gebruikelijk.
Dan de don’ts! Wat moet je vooral niet doen?
Natuurlijk zijn er ook dingen die je beter niet kan doen…
- Meteen tekenen
- Je hand overspelen
- Tekenen als je ziek bent
- Akkoord gaan als je een tijdelijk contract hebt
1. Meteen tekenen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: teken nooit direct jouw vaststellingsovereenkomst. Laat je hiertoe ook niet dwingen. Als je een voorstel ontvangt, geef dan aan dat je dit voorstel meeneemt naar huis en er later op terug komt. Het is gebruikelijk dat de werkgever wat druk uitoefent. Dit heeft vaak te maken met een naderende opzegtermijn. Toch is dit voor jou geen reden om dan maar snel nog even akkoord te gaan. En geen zorgen, want zo lang jij niet hebt getekend, blijf je gewoon in dienst.
De reden waarom je niet meteen moet tekenen is dat het belangrijk is om te weten of alles juridisch klopt, maar ook of jij wel krijgt waar je recht op hebt. Je zal niet de eerste zijn die in goed vertrouwen zijn handtekening zet en er jaren later achter komt dat je heel wat geld bent misgelopen.
2. Je hand overspelen
Een specialist kan met al zijn ervaring heel goed inschatten welke onderhandelingsruimte er is. Ga je toch zelf onderhandelen over jouw vaststellingsovereenkomst? Probeer dan je onderhandelingsruimte goed in te schatten en overdrijf daarbij niet. Stelt jouw werkgever voor om jou drie maanden door te betalen? Dan kun je natuurlijk proberen om hiervan een jaar te maken, maar dit is in de meeste gevallen niet redelijk. Je loopt het risico dat je daarna niet meer serieus genomen wordt, ook niet in andere onderhandelingen. Ook loop je het risico dat de werkgever het voorstel intrekt. Want juridisch gezien vervalt een aanbod, op het moment dat er een tegenbod wordt gedaan.
3. Tekenen als je ziek bent
Ben je ziek en krijg je een vaststellingsovereenkomst? Teken deze dan niet! Een voorwaarde voor het ontvangen van een WW uitkering is namelijk dat je beschikbaar bent voor arbeid. Om een uitkering te kunnen ontvangen moet je dan ook direct weer voldoen aan de sollicitatieplicht. Kun jij dit niet, dan kan jouw uitkering hiermee komen te vervallen.. Je ziektewetuitkering komt ook in gevaar als je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst. Kortom: grote kans dat je dan nergens recht op hebt.
4. Akkoord gaan als je een tijdelijk contract hebt
Heb je een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract, let dan goed op of er een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat je geen WW krijgt totdat jouw contract eigenlijk af zou lopen. De werkgever mag in dat geval namelijk de arbeidsovereenkomst alleen opzeggen als er dringende redenen zijn, zoals ontslag op staande voet. Een vaststellingsovereenkomst tekenen mag natuurlijk wel, maar dan loop je dus het risico dat je zonder inkomen komt te zitten. In dat geval is het belangrijk om een addendum aan de vaststellingsovereenkomst toe te voegen. Is tussentijds opzeggen wel mogelijk, dan is er niets aan de hand, maar let er dan ook op dat je wel krijgt waar je recht op hebt.
Schakel hulp in!
Zoals je hebt gelezen zijn er nogal wat valkuilen als je te maken krijgt met ontslag. Het is dan ook verstandig om hier hulp bij in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt en dat je niets misloopt. Neem dan ook gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies over jouw situatie. Samen bekijken we wat je het beste kunt doen en is het nodig, dan brengen wij jou vrijblijvend in contact met een specialist bij jou in de buurt.