Krijg je ontslag of wordt jouw contract niet verlengd, dan heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Waarmee kunnen wij je helpen? Gratis controleren van jouw vaststellingsovereenkomst (VSO). Krijg je een VSO? Laat deze dan gratis controleren...
Lees meerDe don’ts bij een vaststellingsovereenkomst
De volgende zaken kan je beter niet doen wanneer je een VSO ontvangt van jouw werkgever:
- Meteen tekenen
- Je hand overspelen
- Tekenen als je ziek bent
- Akkoord gaan als je een tijdelijk contract hebt
1. Meteen tekenen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: teken nooit direct jouw vaststellingsovereenkomst. Laat je hiertoe ook niet dwingen. Als je een voorstel ontvangt, geef dan aan dat je dit voorstel meeneemt naar huis en er later op terug komt. Het is gebruikelijk dat de werkgever wat druk uitoefent. Dit heeft vaak te maken met een naderende opzegtermijn. Dit is echter geen goede reden om snel te tekenen. En geen zorgen, want zo lang jij niet hebt getekend, blijf je gewoon in dienst.
De reden waarom je niet meteen moet tekenen is dat het belangrijk is om te weten of alles juridisch klopt. Daarnaast wil je controleren of je wel krijgt waar je recht op hebt. Je zal niet de eerste zijn die in goed vertrouwen zijn handtekening zet en er daarna achter komt dat je heel wat geld bent misgelopen of dat zaken juridisch niet kloppen waardoor je in de problemen komt.
2. Je hand overspelen
We zien soms dat werknemers zelf proberen te onderhandelen en daarmee hun hand overspelen. Ze stellen zaken voor die niet redelijk zijn. Je loopt het risico dat je niet serieus genomen wordt in de onderhandelingen. Ook loop je het risico dat de werkgever het voorstel intrekt. Want juridisch gezien vervalt een aanbod, op het moment dat er een tegenbod wordt gedaan.
Onze jurist kan met al zijn ervaring heel goed inschatten welke onderhandelingsruimte er is. Wij adviseren deze onderhandeling dan ook in alle gevallen door een jurist te laten doen. Dit kost jou bij ons niets, want wij verhalen de kosten op de werkgever! En als de werkgever niet betaalt is dat ons risico. Het kost jou dus echt niets. Maak hier dus altijd gebruik van. Meer weten waarom de onderhandeling bij ons echt gratis is? Lees dan onze veelgestelde vragen of bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) en we leggen het jou uit.
3. Tekenen als je ziek bent
Ben je ziek en krijg je een vaststellingsovereenkomst? Teken deze dan nooit! Een voorwaarde voor het ontvangen van een WW-uitkering is namelijk dat je beschikbaar bent voor arbeid. Om een uitkering te kunnen ontvangen moet je voldoen aan de sollicitatieplicht. Kun jij dit niet door ziekte, dan kan jouw uitkering hiermee komen te vervallen. Je ziektewetuitkering komt ook in gevaar als je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst. Kortom: grote kans dat je dan nergens recht op hebt.
4. Akkoord gaan als je een tijdelijk contract hebt
Heb je een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract, let dan goed op of er een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat je geen WW krijgt totdat jouw contract officieel afgelopen is. De werkgever mag in dit geval de arbeidsovereenkomst alleen opzeggen als er dringende redenen zijn, zoals ontslag op staande voet. Een vaststellingsovereenkomst tekenen mag natuurlijk wel, maar dan loop je het risico dat je zonder inkomen komt te zitten. In dit geval is het belangrijk om een addendum aan de vaststellingsovereenkomst toe te voegen. Is tussentijds opzeggen wel mogelijk, dan is er niets aan de hand, maar let er dan goed op dat je wel krijgt waar je recht op hebt.
Schakel onze gratis hulp in!
Zoals je hebt gelezen zijn er nogal wat valkuilen als je te maken krijgt met ontslag. Het is dan ook verstandig om hier hulp bij in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt en dat je niets misloopt.
Onze juristen controleren gratis jouw vaststellingsovereenkomst en onderhandelen indien mogelijk betere voorwaarden uit. Dit alles kost jou niets omdat wij de kosten verhalen op jouw werkgever. Indien zij niet willen betalen is dit ons risico! Wij doen ook niets zonder overleg met jou. Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en we bespreken jouw situatie en zorgen dat je direct de juiste hulp krijgt!