“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat krijg je mee bij ontslag?

  • Wat krijg je mee bij ontslag?
  • Wij helpen je om te krijgen waar je recht op hebt!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Krijg je ontslag, dan kan dat financieel best veel gevolgen hebben. Waarschijnlijk heb je wel even tijd nodig om een andere baan te vinden. In de tussentijd krijg je dan een uitkering, maar dit is wel minder dan je gewend was. Denk erom dat de werkgever in de meeste gevallen verplicht is om je het nodige mee te geven. 

Ten eerste krijg je natuurlijk jouw vakantiedagen en opgebouwde vakantiegeld uitbetaald en kan je ook aanspraak maken op een deel van bijvoorbeeld de eindejaarsuitkering. Maar los daarvan heb je in veel gevallen ook recht op een ontslagvergoeding. Deze vergoeding heet tegenwoordig de transitievergoeding. Deze vergoeding kan je helpen om je hoofd boven water te houden in de periode dat je nog op zoek bent naar een andere baan. 

Wanneer heb je recht op een ontslagvergoeding?

Je hebt meestal recht op een ontslagvergoeding als je ontslag krijgt van de werkgever. Er zijn een aantal uitzonderingen. Ten eerste krijg je geen vergoeding als je zelf ontslag neemt, maar ook niet als je op staande voet ontslagen wordt. Daarnaast kan je geen aanspraak maken op een vergoeding als het bedrijf failliet gaat of als je met pensioen gaat. In alle andere gevallen zou je wel een vergoeding mee moeten krijgen. Hou dit dan ook goed in de gaten en trek aan de bel als de werkgever hier niet over begint!

Hoeveel krijg je mee?

Hoe hoog het bedrag is dat jij mee zou moeten krijgen, hangt af van het aantal jaren dat je in dienst bent en je salaris. In de berekenmodule op deze site kan je makkelijk berekenen hoe hoog jouw transitievergoeding ongeveer zou moeten zijn.

Het is wel zo dat er over deze vergoeding goed te onderhandelen valt. Heeft jouw werkgever bijvoorbeeld eigenlijk geen goede reden voor het ontslag? Dan is hij/zij afhankelijk van jouw handtekening en valt er vaak meer uit te halen. Ook als de werkgever bij bijvoorbeeld een arbeidsconflict of bij ontslag op staande voet flinke steken heeft laten vallen, zou je een hogere vergoeding of soms zelfs een billijke vergoeding kunnen krijgen. 

Hoe haal je eruit wat erin zit?

Het is belangrijk om altijd te proberen zo goed mogelijk uit het ontslag te komen. Denk nu echt even aan je eigen portemonnee. Dat doet de werkgever ook. Maar hoe zorg je er nou voor dat je ook daadwerkelijk krijgt waar je recht op hebt? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk kan je bij ontslag met wederzijds goedvinden zelf proberen te onderhandelen. Toch is het vaak slimmer om dit uit handen te geven aan iemand die hier veel ervaring mee heeft. Een advocaat of jurist weet precies waar de onderhandelingsruimte zit en hoe je dit het beste aan kan pakken. Dit zorgt er meestal voor dat je hier zo goed mogelijk uit komt. Vindt het ontslag plaats via de kantonrechter, dan is zo’n ontslagspecialist eigenlijk onmisbaar. 

Wij helpen je graag om te krijgen waar je recht op hebt!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

De eindafrekening

Los van de ontslagvergoeding heb je ook recht op uitkering van jouw loon, openstaande vakantiedagen, vakantiegeld, een deel van een bonus, eindejaarsuitkering of 13e maand. Gaan jullie in goed overleg uit elkaar, dan maken jullie hier ook afspraken over in de vaststellingsovereenkomst (VSO). Let er altijd goed op dat je hier niet zomaar jouw handtekening onder zet. Zo willen werkgevers in de VSO nogal eens opnemen dat je voor het ontslag als jouw vakantiedagen moet opnemen. Dit is een voorwaarde waar over te onderhandelen valt en waar je dus niet zomaar mee akkoord hoeft te gaan.

Wil jij jouw VSO laten checken? Wij kunnen dit gratis voor je doen! 

Laat de afspraken die je maakt altijd even checken, zodat je zeker weet dat je hier zo goed mogelijk uit komt. Is het ontslag eenmaal een feit? Controleer dan ook altijd de eindafrekening om er zeker van te zijn dat je alles gekregen hebt!

Pas op voor kosten!

Heb je een VSO ontvangen? Pas dan ook op voor kostenposten. Zo kan de werkgever in sommige gevallen proberen om studiekosten op jouw te verhalen of kan er een concurrentiebeding in de overeenkomst staan, waardoor je een claim aan je broek kunt krijgen als jij bij een concurrent gaat werken. Ook dit kun je ondervangen door de overeenkomst te laten nakijken voor je je handtekening zet.  

VSO laten checken?

Heb jij een VSO gekregen en wil je hier advies over of wil je het document gratis door ons laten checken? Neem dan gerust contact met ons op. Je kan ons altijd bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op het contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug. 

Meer informatie