Vaak krijg je bij ontslag een vaststellingsovereenkomst aangeboden. De werkgever doet jou een voorstel en vraagt je de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Teken nooit direct de vaststellingsovereenkomst. Wij controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis! Hoe kan...
Lees meerIs de finale kwijting dan ook altijd helemaal finaal?
De finale kwijting is niet altijd volledig en dus niet altijd waterdicht. Er is een aantal uitzonderingen:
- Wettelijke bedenktermijn: 14 dagen;
- Wilsgebrek;
- Een vordering die niet onder de finale kwijting valt.
1. Wettelijke bedenktermijn: 14 dagen
Als werknemer heb je een wettelijke bedenktermijn. Heb jij de VSO getekend? Dan heb je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen die 14 dagen kun je de overeenkomst ontbinden en alsnog afzien van de vaststellingsovereenkomst. Gebeurt dit, dan komen alle gemaakte afspraken te vervallen. Zijn de 14 dagen eenmaal verstreken, dan is het ontslag in principe definitief.
2. Wilsgebrek
Ook na de bedenktermijn van 14 dagen zijn er nog uitwegen. Dit kan bijvoorbeeld als de vaststellingsovereenkomst is aangegaan onder dwang of bedreiging of dat er sprake is geweest van bedrog, dwaling of misbruik van omstandigheden. In de praktijk komt dit zelden voor. Wil jij om deze reden de VSO ongeldig laten verklaren, dan zal je zelf moeten bewijzen dat er sprake was van bijvoorbeeld dwang. Dat is behoorlijk lastig.
3. Een vordering die niet onder de finale kwijting valt
Het kan voorkomen dat de werknemer achteraf toch denkt dat hij nog recht heeft op een bepaald bedrag. Dat kan het geval zijn als er geen duidelijke afspraken over bepaalde zaken zijn gemaakt in de vaststellingsovereenkomst. Lukt het jullie niet om hier in goed overleg uit te komen, dan kan de rechter zich over de zaak buigen.
Naar de rechter
Zijn er geen duidelijke afspraken gemaakt over een bepaald bedrag en vindt een partij dat er, ondanks de finale kwijting, toch nog wat te vorderen valt? Dan kan het geschil worden voorgelegd aan de rechter. De rechter kan beslissen dat de afspraak inderdaad niet duidelijk is en dat de werkgever dit bijvoorbeeld beter had moeten omschrijven. De rechter kan bepalen dat de werknemer alsnog recht heeft op het bedrag, ondanks de finale kwijting.

Voorbeeld uitspraak: geen geslaagd beroep op finale kwijting
Een werknemer en werkgever hebben, vanwege een verschil van inzicht, een vaststellingsovereenkomst gesloten. Achteraf, na intern onderzoek bij het bedrijf, is gebleken dat de werknemer zijn werkgever jaren lang heeft opgelicht. De schade voor het bedrijf wordt vastgesteld op ruim 2 miljoen euro. De werkgever eiste dan ook een schadevergoeding van de werknemer.
Ondanks de finale kwijting heeft de rechter de werknemer toch veroordeeld voor de betaling van de schade. Het Hof voert aan dat de aansprakelijkheid van de werknemer naar de werkgever wel degelijk bestaat. De werkgever had niet van te voren kunnen weten dat deze fraude aan het licht zou komen en kon hier in het opstellen van de vaststellingsovereenkomst geen rekening mee houden. Dit is een onderwerp dat niet is besproken. Hierdoor kun je niet zomaar aannemen dat de werkgever met het ondertekenen van het kwijtingsbeding ook daadwerkelijk afstand wilde doen van het recht de schade van de fraude op de werknemer te verhalen. Om die reden ging de finale kwijting in deze zaak niet op.
Tekenen of niet tekenen?
Teken je de VSO, dan teken je ook voor de finale kwijting. Dit betekent dat je na ondertekening geen verdere aanspraken meer kunt maken op je werkgever. Daarom is het belangrijk om jouw VSO te laten checken.
Wil je zeker weten of alle afspraken, inclusief de finale kwijting, in jouw voordeel zijn? Wij helpen je graag verder. Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier! We nemen binnen één uur contact met je op.