“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag bij faillissement

  • Tegen ontslag bij faillissement kun je weinig doen.
  • Dien altijd een loonvordering in bij de curator.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Als het bedrijf waar je werkt failliet gaat, stopt meestal ook jouw dienstverband. De curator (degene die het faillissement afhandelt) zal jouw arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk opzeggen. Bij een faillissement hoeft de werkgever (of de curator) geen ontslagvergunning bij het UWV WERKbedrijf aan te vragen. Je kunt wel bezwaar maken als je het er niet mee eens bent, maar bij faillissement valt er over het algemeen weinig meer te halen. Je kan dan ook weinig doen tegen ontslag bij faillissement.

Loonvordering ontslag bij faillissement

Een bedrijf dat failliet is gegaan, heeft vaak moeite de lonen van het personeel door te betalen. Het indienen van een loonvordering heeft in zo’n geval vaak niet zoveel zin. Je kunt de loonvordering indienen bij de curator. Via het UWV krijg je dan voor een beperkte periode een uitkering wegens betalingsonmacht.

Let op:
Het UWV zal de loonbetaling overnemen. Je zult qua loon alles krijgen waar je recht op hebt. Dien hiervoor een loonvordering in bij de curator.

Loonvordering indienen

Een loonvordering dien je in door een aangetekende brief aan de curator te sturen. In deze brief moet je precies aangeven waar je nog recht op hebt, zoals bijvoorbeeld:

  • achterstallig loon;
  • overuren;
  • spaarloon;
  • vakantiegeld;
  • 13e maand;
  • niet-opgenomen vakantiedagen.

Uitkering wegens betalingsonmacht

Na ontslag bij faillissement betaalt het UWV WERKbedrijf het loon en de eventuele achterstallige betalingen in maximaal 13 weken uit. Je krijgt dus sowieso waar je recht op hebt. Je hebt recht op loon tot het einde van de opzegtermijn. De afspraken die in het arbeidscontract zijn bepaald, blijven ook bij faillissement gewoon gelden. Op een transitievergoeding hoef je niet te rekenen.

WW-uitkering bij ontslag na faillissement

Krijg je een uitkering wegens betalingsonmacht, dan stopt deze als de opzegtermijn voorbij is. Je kan een WW-uitkering aanvragen als het nog niet gelukt is om een nieuwe baan te vinden. Om alvast te weten waar je recht op hebt, kun je de hoogte en duur van de WW-uitkering berekenen.

Overname bedrijf

Soms wordt een bedrijf overgenomen door iemand anders. Deze heeft de keuze om het bedrijf over te nemen met of zonder personeel. Ook kan de nieuwe eigenaar ervoor kiezen om maar een gedeelte van het personeel over te nemen. Word je overgenomen, dan kan het zijn dat jouw arbeidsovereenkomst gewoon onveranderd doorloopt. De nieuwe werkgever kan er ook voor kiezen om met een nieuw contract te komen. Het is aan jou om te beslissen of je hier mee akkoord wil gaan of niet. Wil je dit niet of is de nieuwe eigenaar niet van plan om het personeel over te nemen, dan moet de oude eigenaar het contract officieel ontbinden en je de eventuele transitievergoeding betalen waar je recht op hebt.

Meer informatie