“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

WW-uitkering

  • Zorg dat je bij ontslag wel recht houdt op een uitkering!
  • Heb je vragen over je uitkering, neem dan contact op met het UWV.
Lees voor

Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor een WW-uitkering?

Als je je baan verliest, kom je meestal in aanmerking voor een WW-uitkering van het UWV. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Er is een verzekering voor werkloosheid (meestal draagt de werkgever hier premie voor af)
  2. je bent werkloos
  3. Het is belangrijk dat je beschikbaar bent voor werk
  4. je voldoet aan de wekeneis (je hebt gewerkt om rechten op te bouwen)
  5. Jouw werkloosheid is niet jouw eigen schuld. Oftewel je bent niet verwijtbaar werkloos
  6. je voldoet aan de sollicitatieplicht.

Even een korte uitleg van bovenstaande punten.

1. Je bent verzekerd voor werkloosheid

Als werknemer ben je verplicht verzekerd voor werkloosheid. De premie hiervoor wordt automatisch door de werkgever op jouw loon ingehouden. Sommige bedrijven en overheidsinstellingen zijn zelf eigen risico drager. Dit betekent dat zij zelf de uitkering van een werknemer moeten betalen als deze ontslagen wordt. Krijg je ontslag, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. In veel gevallen wordt de WW-uitkering dan afgekocht. 

2. Je bent werkloos

Om een uitkering te kunnen krijgen moet je officieel werkloos zijn. Je contract wordt niet verlengd, de werkgever krijgt een ontslagvergunning of jullie gaan met wederzijds goedvinden uit elkaar. In alle gevallen, behalve het niet verlengen van het contract, moet er iets op papier staan.

Heb je een nul uren contract en word je gewoon niet meer ingeroosterd, dan heb je geen recht op een uitkering. Er moet officieel ontslag plaatsvinden. Ook als je gedeeltelijk wordt ontslagen heb je recht op een WW-uitkering. Let er wel op dat je je uitkering op tijd aanvraagt, uiterlijk één week na je laatste werkdag. Doe je dit niet, dan krijg je een lagere uitkering. Wacht je veel te lang, dan is de kans groot dat je helemaal geen uitkering meer krijgt.

3. Het is belangrijk dat je beschikbaar bent voor werk

Je krijgt alleen een uitkering als je laat zien dat je ook echt weer aan het werk wil. Je moet dus direct beschikbaar zijn en ook kunnen aantonen dat je de nodige sollicitaties de deur uit doet. Voorwaarde is ook dat je je inschrijft op werk.nl.

4. Je voldoet aan de wekeneis

Aan de wekeneis voldoe je als je voor de week dat je werkloos werd minimaal 26 van de 36 kalenderweken als werknemer hebt gewerkt. Dit moet wel minimaal een uur per week zijn geweest. Voor musici, filmmedewerkers, artiesten of technische ondersteuners in deze beroepen geldt een verlaagde wekeneis. In dit geval moet je 16 van de 39 weken hebben gewerkt. Was je gedurende die 39 weken ziek, dan wordt door het UWV naar een langere periode gekeken.

5. Jouw werkloosheid is niet jouw eigen schuld

Als je op staande voet wordt ontslagen of zelf ontslag neemt, dan is het ontslag jouw eigen schuld/keuze. In dat geval kom je niet in aanmerking voor een WW-uitkering.

In sommige gevallen is het bij ontslag op staande voet toch nog mogelijk om het recht op een WW-uitkering te behouden. Een jurist kan proberen het ontslag op staande voet om te buigen naar een andere vorm van ontslag, zodat je in ieder geval je uitkering kunt behouden. Heb je hulp nodig om dat te regelen? Neem dan contact op met een specialist.

Voorbeeld uit de praktijk

Een maand voor zijn contract afloopt krijgt Thijs te horen dat het niet wordt verlengd. Hij gaat direct op zoek naar ander werk, maar dit wil nog niet zo lukken. Op de dag dat hij officieel uit dienst is vraagt hij een uitkering aan bij het UWV. Het UWV neemt de aanvraag meteen in behandeling en alles is al snel geregeld. Via het UWV krijgt Thijs de nodige hulp bij het vinden van leuke vacatures, het opstellen van een goed cv en het solliciteren. Al met al heeft hij al snel ander werk.

Vraag de uitkering op tijd aan. Dit moet in ieder geval binnen een week na je laatste werkdag. Doe je dit niet, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering of kan het zelfs zo zijn dat je geen uitkering meer kunt krijgen.

6. Je voldoet aan je sollicitatieplicht

Wil je een uitkering ontvangen, dan moet je ook laten zien dat je echt je best doet om weer aan het werk te gaan. Je hebt een sollicitatieplicht. Dit betekent dat je moet kunnen laten zien dat je hebt gereageerd op vacatures en dat je actief op zoek bent naar een nieuwe baan. Doe je dit niet dan kan dat gevolgen hebben voor jouw WW-uitkering. 

Hoogte en duur WW-uitkering

Hoe lang je een WW-uitkering krijgt en hoeveel WW je ontvangt, hangt af van jouw arbeidsverleden. De eerste 10 jaar dat je werkt bouw je een maand WW-recht op per gewerkt jaar. Na deze tien jaar bouw je nog maar een halve maand WW-recht per gewerkt jaar op. De maximale WW-duur is 24 maanden. Dit alles is sinds 1 januari 2016 veranderd. Alle wijzigingen vind je op de pagina wijzigingen WW-uitkering.

De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van jouw dagloon. De eerste twee maanden ontvang je 75% van je laatstverdiende dagloon. Daarna gaat dit naar 70%. Het dagloon is het gemiddelde bedrag dat je per dag verdiende toen je nog aan het werk was. Ambtenaren hebben in sommige gevallen daarnaast nog recht op een bovenwettelijke uitkering.

Hoe vraag ik een WW-uitkering aan?

  1. Vraag een DigiD aan wanneer je deze nog niet hebt. Dit kan via DigiD.nl.
  2. Zorg dat je CV up-to-date is.
  3. Ga zo snel mogelijk op zoek naar nieuw werk. Plaats je CV online. Zet je CV ook vast op de site van het UWV: Werk.nl.
  4. Vanaf één week voordat je officieel werkloos wordt, mag je jouw ww-uitkering aanvragen. Doe dit via de site van het UWV.
  5. Zorg dat je jouw DigiD-nummer, laatste loonstrook, laatste arbeidscontract en rekeningnummer bij de hand hebt. Het invullen kost ongeveer 30 minuten.
  6. Vul de aanvraag in en controleer goed of jouw weergegeven arbeidsverleden klopt.
  7. Controleer na het invullen of je een bevestiging in je e-mail krijgt van jouw aanvraag.
  8. Houdt de status van jouw aanvraag in de gaten via Mijn UWV.
  9. Solliciteer ondertussen naar nieuw werk.
  10. Verandert er ondertussen iets aan jouw situatie? Geef dit dan door aan het UWV.
  11. Binnen een maand weet je of jouw WW-aanvraag wordt goedgekeurd!
  12. In jouw werkmap op UWV.nl werkmap staan jouw taken gereed.

Heb je nog vragen over de WW-uitkering?

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over jouw uitkering. Op het gebied van de WW-uitkering is veel veranderd. Bekijk onze pagina meest gestelde vragen over de WW-uitkering om weer helemaal op de hoogte te zijn! Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met het UWV.

Meer informatie