“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Vaststellingsovereenkomst en de WW-uitkering

  • Fout in de VSO? Dan kan je het recht op WW-uitkering kwijtraken.
  • Laat jouw VSO gratis door ons controleren!
Lees voor

Gaan jij en jouw werkgever in goed overleg uit elkaar, dan gebeurt dit meestal met behulp van een vaststellingsovereenkomst, oftewel VSO. In de vaststellingsovereenkomst maken jullie samen afspraken over het ontslag. Hierbij kun je denken aan afspraken over de opzegtermijn, wat gebeurt er met jouw openstaande vakantiedagen en de hoogte van de transitievergoeding. Zet echter nooit direct jouw handtekening voor je het document hebt laten checken. Het is namelijk heel belangrijk dat jouw VSO aan een aantal belangrijke eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan kan dit grote gevolgen hebben. Zo kan dit betekenen dat jij geen WW-uitkering krijgt. 

Stel jouw WW-uitkering veilig!

Heb je niet direct een andere baan, dan is het wel heel belangrijk dat je terug kunt vallen op een WW-uitkering. Om hier aanspraak op te kunnen maken, is het belangrijk dat jouw vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit. Zo mag er op geen enkele manier uit het document blijken dat jij hier enig initiatief in hebt genomen en moet er duidelijk worden aangegeven dat jou niets te verwijten valt. 

Dit zelf checken is best lastig, want waar moet je nou precies op letten? Daarom kijken wij jouw VSO gratis voor je na. Onze jurist loopt alle belangrijke punten na en checkt of de overeenkomst WW-vriendelijk is. Daarnaast kijken we ook of er andere punten zijn die wellicht moeten worden aangepast en of er nog onderhandelingsruimte in het voorstel zit. Op die manier weet jij zeker dat alles in orde is en kun je met een gerust hart jouw handtekening zetten. 

Stuur jouw VSO naar ons toe, dan kijken wij hem voor je na!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Welk risico loop je bij het tekenen van de VSO als het gaat om de WW?

Als jij een WW-uitkering aanvraagt, kan het zijn dat het UWV jouw VSO gaat controleren. Om voor een uitkering in aanmerking te komen, mag jij niet verwijtbaar zijn. Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een uitkering. Het ontslag is dan jouw eigen keuze. Op het moment dat het UWV uit de VSO op kan maken dat jij hier zelf enig initiatief in hebt genomen, zal jouw aanvraag worden afgewezen. 

Een ander belangrijk punt is de opzegtermijn. Houden jullie je in de vaststellingsovereenkomst niet aan de juiste opzegtermijn, dan kan dit ervoor zorgen dat jij één of meerdere maanden zonder inkomen zit. Het UWV zal namelijk wel de juiste opzegtermijn hanteren. Besluiten jullie dus één maand aan te houden, terwijl dit eigenlijk drie maanden moet zijn, dan zal je nog twee maanden op jouw uitkering moeten wachten. 

Wanneer is jouw vaststellingsovereenkomst WW-veilig?

Je hebt een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Dan vraag je je natuurlijk af of je daarmee wel een WW-uitkering kunt krijgen. Met andere woorden, is jouw VSO wel WW-vriendelijk? Wij geven je graag een aantal tips waar je op moet letten bij een VSO als je bij het UWV een WW uitkering aan wil vragen.

De belangrijkste punten die in de VSO moeten staan zodat je een WW-uitkering kan aanvragen zijn:

  1. Neutrale ontslagreden
  2. Niet verwijtbaar
  3. Werkgever neemt initiatief
  4. Herplaatsing is niet mogelijk
  5. Werknemer heeft bezwaar gemaakt
  6. Geen dringende reden
  7. Geen sprake van een opzegverbod

We zullen deze belangrijke punten uit de VSO hieronder bespreken.

1. Neutrale ontslagreden

In de VSO moet een reden voor het ontslag staan. Het is belangrijk dat dit een neutrale reden is. De meest standaard zin is “er is een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Na meermaals overleg is het de partijen niet gelukt dit verschil van inzicht weg te nemen”. Ook een bedrijfseconomische reden is een mogelijkheid.

2. Niet verwijtbaar

Een van de voorwaarden van het UWV om een WW-uitkering te krijgen is dat je als werknemer niet verwijtbaar mag zijn aan jouw ontslag. Het is daarom belangrijk dat in de VSO is opgenomen dat de werknemer niet verwijtbaar is aan het ontslag.

3. Werkgever neemt initiatief

Als werknemer mag je niet zelf om een vaststellingsovereenkomst vragen. Doe je dit wel, dan ben je eigenlijk verwijtbaar werkloos. Het is dan ook belangrijk dat is de VSO staat dat de werkgever het initiatief heeft genomen voor het ontslag.

4. Herplaatsing is niet mogelijk

Ook vrij standaard is een bepaling waarin staat dat er is gekeken of de werknemer een andere functie binnen het bedrijf kan uitvoeren, maar dat gebleken is dat herplaatsing niet mogelijk is.

5. Werknemer heeft bezwaar gemaakt

Om jouw verwijtbaarheid uit te sluiten is het belangrijk dat in de VSO wordt vermeld dat je in beginsel bezwaar hebt gemaakt tegen het ontslag. Daarnaast moet erin staan dat partijen na meermaals overleg hebben ingezien dat voorzetting van het dienstverband niet mogelijk is gebleken.

6. Geen dringende reden

Het is belangrijk in de VSO te melden dat het ontslag niet om een dringende reden heeft plaatsgevonden. Een dringende reden is een ernstig verwijtbare fout, zoals bijvoorbeeld diefstal of het plegen van fraude. 

7. Er is geen sprake van een opzegverbod

In de VSO moet staan dat er geen sprake is van enig opzegverbod. Het meest bekende voorbeeld hiervan is dat je niet ziek bent. Tijdens de eerste 2 ziektejaren geldt namelijk een opzegverbod.

Je doet er verstandig aan al deze punten in de VSO op te laten nemen. Ontbreekt er één? Vraag dan de werkgever het ontbrekende punt alsnog toe te voegen.

Loop geen risico! Laat jouw vaststellingsovereenkomst gratis checken!

Het zou zonde zijn als jij door een kleine fout in de VSO jouw recht op een uitkering kwijt raakt. Sterker nog. Dit kan je behoorlijk in de financiële problemen brengen. Zorg er dus vooral voor datje op dit vlak geen enkel risico loopt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke punten in een VSO. Daarom is het belangrijk om jouw VSO te laten controleren.

Stuur jouw VSO naar ons toe! Wij controleren jouw VSO tot op de laatste punt en adviseren je over eventuele onderhandelingsmogelijkheden. Ook staan wij jou graag bij in de onderhandelingen met de werkgever. Voor jou doen wij dit kosteloos. Neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier of bel ons op werkdagen tussen 09.00 – 17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt. Heb je nog vragen over onze gratis vso-check? Lees dan onze veelgestelde vragen.

Vul jouw gegevens in:

  • Stap 1: Vul vrijblijvend onderstaand formulier in. Jouw gegevens worden via een beveiligde omgeving verzonden. Wij gaan vertrouwelijk met jouw persoonlijke gegevens om.Dus, zonder jouw toestemming hebben wij GEEN contact met jouw werkgever!
  • Stap 2: We nemen met spoed contact met je op en bespreken jouw ontslagvoorstel. (Wij streven ernaar dit binnen een uur te doen).
  • Stap 3: Jouw vaststellingsovereenkomst wordt gratis gecontroleerd. Natuurlijk zit je nergens aan vast.

  • Documenten worden via een HTTPS versleuteling naar een beveiligde omgeving verstuurd. Onze juristen kunnen vanaf hier het bestand benaderen voor het verder verwerken van de aanvraag.

    Het document wordt na verloop van de retentie periode uiteindelijk automatisch verwijderd. Zie ons privacystatement voor meer details.
    Max. bestandsgrootte: 20 MB.
    Jouw document wordt geupload naar een beveiligde omgeving en wordt vertrouwelijk behandeld door onze juristen.
  • Jouw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor een reactie op jouw aanvraag en worden niet voor marketingdoeleinden ingezet.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

"Door jullie vertrek ik nu met betere voorwaarden!

Bedankt! Het ontslag kwam onverwacht binnen en bracht veel onzekerheid mee. Linda zorgde voor goede voorwaarden in mijn VSO. Ik ga nu met een beter gevoel weg. "

Meer informatie