Krijg jij een vaststellingsovereenkomst (VSO) van jouw werkgever, dan is het nooit slim om direct jouw handtekening te zetten. Voldoet de VSO niet aan de eisen, dan kan dit er voor zorgen dat je problemen krijgt bij het aanvragen van een uitkering. Daarnaast is het...
Lees meerWelk risico loop je bij het tekenen van de VSO als het gaat om de WW?
Als jij een WW-uitkering aanvraagt, kan het zijn dat het UWV jouw VSO gaat controleren. Om voor een uitkering in aanmerking te komen, mag jij niet verwijtbaar zijn. Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een uitkering. Het ontslag is dan jouw eigen keuze. Op het moment dat het UWV uit de VSO op kan maken dat jij hier zelf enig initiatief in hebt genomen, zal jouw aanvraag worden afgewezen.
Een ander belangrijk punt is de opzegtermijn. Houden jullie je in de vaststellingsovereenkomst niet aan de juiste opzegtermijn, dan kan dit ervoor zorgen dat jij één of meerdere maanden zonder inkomen zit. Het UWV zal namelijk wel de juiste opzegtermijn hanteren. Besluiten jullie dus één maand aan te houden, terwijl dit eigenlijk drie maanden moet zijn, dan zal je nog twee maanden op jouw uitkering moeten wachten.
Wanneer is jouw vaststellingsovereenkomst WW-veilig?
Je hebt een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Dan vraag je je natuurlijk af of je daarmee wel een WW-uitkering kunt krijgen. Met andere woorden, is jouw VSO wel WW-vriendelijk? Wij geven je graag een aantal tips waar je op moet letten bij een VSO als je bij het UWV een WW uitkering aan wil vragen.
De belangrijkste punten die in de VSO moeten staan zodat je een WW-uitkering kan aanvragen zijn:
- Neutrale ontslagreden
- Niet verwijtbaar
- Werkgever neemt initiatief
- Herplaatsing is niet mogelijk
- Werknemer heeft bezwaar gemaakt
- Geen dringende reden
- Geen sprake van een opzegverbod
We zullen deze belangrijke punten uit de VSO hieronder bespreken.
1. Neutrale ontslagreden
In de VSO moet een reden voor het ontslag staan. Het is belangrijk dat dit een neutrale reden is. De meest standaard zin is “er is een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Na meermaals overleg is het de partijen niet gelukt dit verschil van inzicht weg te nemen”. Ook een bedrijfseconomische reden is een mogelijkheid.
2. Niet verwijtbaar
Een van de voorwaarden van het UWV om een WW-uitkering te krijgen is dat je als werknemer niet verwijtbaar mag zijn aan jouw ontslag. Het is daarom belangrijk dat in de VSO is opgenomen dat de werknemer niet verwijtbaar is aan het ontslag.
3. Werkgever neemt initiatief
Als werknemer mag je niet zelf om een vaststellingsovereenkomst vragen. Doe je dit wel, dan ben je eigenlijk verwijtbaar werkloos. Het is dan ook belangrijk dat is de VSO staat dat de werkgever het initiatief heeft genomen voor het ontslag.
4. Herplaatsing is niet mogelijk
Ook vrij standaard is een bepaling waarin staat dat er is gekeken of de werknemer een andere functie binnen het bedrijf kan uitvoeren, maar dat gebleken is dat herplaatsing niet mogelijk is.
5. Werknemer heeft bezwaar gemaakt
Om jouw verwijtbaarheid uit te sluiten is het belangrijk dat in de VSO wordt vermeld dat je in beginsel bezwaar hebt gemaakt tegen het ontslag. Daarnaast moet erin staan dat partijen na meermaals overleg hebben ingezien dat voorzetting van het dienstverband niet mogelijk is gebleken.
6. Geen dringende reden
Het is belangrijk in de VSO te melden dat het ontslag niet om een dringende reden heeft plaatsgevonden. Een dringende reden is een ernstig verwijtbare fout, zoals bijvoorbeeld diefstal of het plegen van fraude.
7. Er is geen sprake van een opzegverbod
In de VSO moet staan dat er geen sprake is van enig opzegverbod. Het meest bekende voorbeeld hiervan is dat je niet ziek bent. Tijdens de eerste 2 ziektejaren geldt namelijk een opzegverbod.
Je doet er verstandig aan al deze punten in de VSO op te laten nemen. Ontbreekt er één? Vraag dan de werkgever het ontbrekende punt alsnog toe te voegen.
Loop geen risico! Laat jouw vaststellingsovereenkomst gratis checken!
Het zou zonde zijn als jij door een kleine fout in de VSO jouw recht op een uitkering kwijt raakt. Sterker nog. Dit kan je behoorlijk in de financiële problemen brengen. Zorg er dus vooral voor datje op dit vlak geen enkel risico loopt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke punten in een VSO. Daarom is het belangrijk om jouw VSO te laten controleren.
Stuur jouw VSO naar ons toe! Wij controleren jouw VSO tot op de laatste punt en adviseren je over eventuele onderhandelingsmogelijkheden. Ook staan wij jou graag bij in de onderhandelingen met de werkgever. Voor jou doen wij dit kosteloos. Neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier of bel ons op werkdagen tussen 09.00 – 17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Zo weet je zeker dat alles goed geregeld wordt. Heb je nog vragen over onze gratis vso-check? Lees dan onze veelgestelde vragen.