Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt […]
Lees meerAls je na die twee weken nog geen loon hebt ontvangen, is het verstandig een kortgedingprocedure op te starten. In de kortgedingprocedure – dat is een versnelde procedure- krijg je een voorlopige beslissing van de rechter. Meestal gaan beide partijen akkoord met de uitspraak. Zo niet, dan kan er alsnog een uitgebreide gerechtelijke procedure (bodemprocedure) worden opgestart.
Omdat de werkgever te laat is met de loonbetaling, heb je recht op wettelijke verhoging en wettelijke rente. Daarnaast moet de werkgever ook de proceskosten betalen als hij geen goede reden heeft voor het niet betalen van jouw loon.
Wettelijke verhoging loonvordering
De wettelijke verhoging is de boete die jouw werkgever aan jou verschuldigd is. Die boete hangt af van het aantal dagen dat de werkgever te laat is met het betalen van jouw loon:
- Over de eerste drie vertragingsdagen betaalt de werkgever geen verhoging.
- Over vertragingsdag vier tot en met acht betaalt hij vijf procent van jouw bruto dagloon.
- Vanaf vertragingsdag negen betaalt hij één procent.
De meeste werknemers krijgen per maand hun salaris uitbetaald, meestal tussen de 20e en 30e. De precieze datum ligt vaak vast in de arbeidsovereenkomst. Hebt je jouw salaris over bijvoorbeeld de maand mei niet ontvangen? Dan is de werkgever per 1 juni te laat met betalen.
Is in jouw arbeidsovereenkomst geen betalingstermijn afgesproken?
Wettelijk gezien hoeft jouw werkgever je dan pas aan het einde van de volgende maand te betalen! Stel dat jouw werkgever je loon van de maand mei niet heeft betaald, dan heb je per 4 juli recht op de wettelijke verhoging. Dat betekent dat de wettelijke verhoging over 4 tot en met 8 juli vijf procent van uw bruto dagloon bedraagt, en vanaf 9 juli één procent.
Wettelijke rente
Als jouw werkgever je loon, vakantiegeld of de gemaakte overuren te laat betaalt, heb je ook recht op de wettelijke rente. De overheid past de hoogte van die rente regelmatig aan. De werkgever moet de wettelijke rente betalen over het verschuldigde loon inclusief de wettelijke verhoging.