“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagvergoeding

  • Krijg je ontslag? Dan heb je meestal recht op een ontslagvergoeding
  • Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt. Wij geven je advies!
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Lees voor

Krijg je ontslag, dan heb je eigenlijk bijna altijd recht op een ontslagvergoeding. Tegenwoordig heet deze ontslagvergoeding de transitievergoeding. Veel mensen kennen dit ook onder de noemer gouden handdruk of oprotpremie.

De transitievergoeding kun je eigenlijk zien als een soort schadevergoeding. Je kan de vergoeding gebruiken om bijvoorbeeld een omscholingstraject te volgen zodat je snel weer een nieuwe baan kunt vinden, maar je mag het ook gewoon gebruiken als aanvulling op jouw uitkering of voor iets heel anders.

Wanneer heb je recht op een ontslagvergoeding?

Je hebt recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding als je 18 jaar of ouder bent en te maken krijgt met ontslag. Hoe lang je in dienst bent, maakt daarbij niet uit. Zelfs bij ontslag in de proeftijd of bij het verlopen van een tijdelijk contract krijg je een vergoeding. De vergoeding is 1/3 maandsalaris per dienstjaar. 

Wil jij weten hoeveel jij ongeveer mee moet krijgen van jouw werkgever? Maak dan gebruik van onze gratis berekenmodule. Zo weet je snel waar je recht op hebt. Let wel op dat er over het algemeen goed te onderhandelen valt over de hoogte van de vergoeding. Zorg dat je het onderste uit de kan haalt, want jij zit straks zonder werk. 

Hulp nodig bij onderhandelen of kijken hoe sterk jij staat? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Geen recht op ontslagvergoeding

Neem je zelf ontslag of krijg je ontslag op staande voet? Dan heb je geen recht op een transitievergoeding. Bereik je de pensioengerechtigde leeftijd of gaat het bedrijf waar je werkt failliet? Ook dan hoeft er geen gouden handdruk te worden betaald. Daarnaast heb je geen recht op een ontslagvergoeding als jouw tijdelijke contract verloopt en je zelf besluit om een nieuw contract niet te accepteren. In alle andere gevallen kan je wel aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Zelfs als je geen verlenging krijgt van jouw tijdelijke contract.

Onderhandelen over ontslagvergoeding

In de meeste gevallen gaat de werkgever met de werknemer om tafel om afspraken te maken over de ontslagvoorwaarden. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. In dit soort situaties valt er heel goed te onderhandelen over de ontslagvergoeding die je meekrijgt. Meestal doet de werkgever een eerste aanbod en gaan ze er hierbij eigenlijk al van uit dat jij met een tegenbod komt. Ga dus nooit meteen akkoord! Er valt meer uit te halen. 

Nou kan de één natuurlijk beter onderhandelen dan de ander en sta je ook sterker als de werkgever bijvoorbeeld geen goede reden heeft voor het ontslag. Het kan best lastig zijn om hier een inschatting van te maken. Schroom dan ook zeker niet om hier hulp bij in te schakelen. Het kan best om veel geld gaan.

Wil jij advies over de onderhandelingen of heb je hulp nodig, neem dan gerust even contact op met onze medewerkers. Zij spreken de situatie met je door en geven je gratis advies waar je weer mee verder kan!

Kantonrechter bepaalt soms transitievergoeding

Kunnen jullie niet met elkaar overleggen over het ontslag, dan kan de kantonrechter de transitievergoeding bepalen. De kantonrechter komt om de hoek kijken als jullie het niet eens zijn over het ontslag en bepaalt of je ontslagen mag worden en hoe hoog de transitievergoeding is die je mee krijgt. Is de werkgever verwijtbaar, dan kan de kantonrechter ook nog een billijke vergoeding toewijzen. De kantonrechter bepaalt de hoogte van de transitievergoeding aan de hand van een formule en de situatie. Bereken zelf jouw transitievergoeding met behulp van onze rekenmodule.

Ontslagvergoeding bij collectief ontslag

Ook bij collectief ontslag is de werkgever verplicht een ontslagvergoeding mee te geven. Let goed op de hoogte van deze vergoeding. Onderneem stappen als de hoogte van de vergoeding, volgens de afvloeiingsregeling of het sociaal plan, beduidend lager is dan de uitkomst van de transitievergoedingberekening.

Loopt jouw ontslagprocedure via de kantonrechter? Dan zijn er veel factoren van invloed op een mogelijke vergoeding. Laat je hierbij dan ook altijd bijstaan door een ontslagspecialist.

Transitievergoeding en WW-uitkering

Veel mensen denken dat de hoogte van de transitievergoeding / ontslagvergoeding van invloed is op de WW-uitkering of de bovenwettelijke uitkering. Dit is niet het geval. De gouden handdruk staat los van de uitkering. Je krijgt dus én de transitievergoeding én de uitkering. Om een uitkering te krijgen is het wel belangrijk dat het ontslag op de juiste manier heeft plaatsgevonden!

Belasting en transitievergoeding

Krijg je een transitievergoeding, dan moet je goed bedenken hoe je hier fiscaal mee omgaat. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden op dit gebied. Verdiep je hier zeker even in, zodat je niet teveel belasting betaalt!

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over de transitievergoeding of heb jij hulp nodig om te krijgen waar je recht op hebt? Bij onze juridische medewerkers kun je terecht voor gratis advies. Zij helpen je graag! Je kunt hen bereiken via 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op het contactformulier. Zij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.

Meer informatie