“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verstoorde arbeidsrelatie

  • Ontslag om een verstoorde arbeidsrelatie komt vaak voor.
  • Kom je er met de werkgever niet uit? Schakel dan juridische hulp in om het ontslag zo goed mogelijk te regelen!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Eén van de meest voorkomende redenen voor ontslag is een verstoorde arbeidsrelatie. Als jij en je werkgever niet meer met elkaar door één deur kunnen, heb je het over een verstoorde arbeidsrelatie. In zo’n situatie zal het heel moeilijk worden om bij de werkgever te blijven werken.

Een werkgever kan niet zomaar roepen dat de arbeidsrelatie is verstoord. Hij moet wel met bewijzen komen, om aan te tonen dat er inderdaad sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Daarnaast moet hij ook moeite doen om het probleem op te lossen door bijvoorbeeld een mediator in te schakelen.

Nieuwe leidinggevende

Een van de meest voorkomende redenen van een verstoorde arbeidsrelatie is de komst van een nieuwe leidinggevende. Vaak hebben werknemers jarenlang met veel plezier en naar ieders tevredenheid bij een bedrijf gewerkt. Ineens komt er een nieuwe manager die vindt dat het anders moet. Het klikt niet, jullie denken anders over bepaalde zaken en ineens kan je als werknemer niets meer goed doen. Samenwerken wordt onmogelijk en de arbeidsrelatie is hierdoor verstoord. Hoewel het probleem natuurlijk zeker niet alleen bij de werknemer ligt, maar ook bij de manager, is het toch vaak de werknemer die het veld moet ruimen.

Bewijzen verstoorde arbeidsrelatie

Ook bij ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie zal de werkgever met de nodige bewijzen moeten komen. Waarom is de arbeidsrelatie verstoord? Hoe ernstig is het? Is het niet meer op te lossen? Dit zijn allemaal vragen die de werkgever goed moet kunnen beantwoorden, met daarbij de nodige bewijzen.

Ook moet de werkgever kunnen aantonen dat hij wel heeft geprobeerd het probleem op te lossen. Zo moet hij bijvoorbeeld kijken of er herplaatsing mogelijk is of een mediator inschakelen om tot een oplossing te komen. Ontslag met als reden een verstoorde arbeidsrelatie kan alleen met wederzijds goedvinden of via de kantonrechter.

Heeft de werkgever niet genoeg bewijs om jou te ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie? Dan kan hij alsnog naar de kantonrechter stappen om je te ontslaan op basis van de cumulatiegrond. Hierbij mag de werkgever meerdere ontslagredenen met elkaar combineren en wordt het makkelijker om jou te ontslaan. Krijg je hiermee te maken, schakel dan altijd een advocaat in om je te helpen!

Al 9 jaar lang werkt Ina met veel plezier bij haar werkgever. Zij functioneert goed en krijgt veel complimenten over haar werk. Al haar functioneringsgesprekken zijn uitstekend. Tot er een nieuwe manager komt… Er is duidelijk geen klik tussen Ina en deze nieuwe manager en al snel krijgt zij op- en aanmerkingen over haar functioneren. Voor het eerst in haar leven krijgt zij een negatief functioneringsgesprek. Dit schiet Ina in het verkeerde keelgat. Na zoveel jaren trouwen dienst voelt zij zich aan de kant geschoven. Ze besluit zich ziek te melden.

De Arbo-arts komt al snel tot de conclusie dat de verstoorde arbeidsrelatie tussen haar en de nieuwe manager de oorzaak is van de ziekmelding. Hij adviseert de werkgever om een mediator in te schakelen. De mediator heeft een aantal gesprekken met Ina en de manager, maar helaas blijkt dat het vertrouwen bij Ina helemaal weg is. Op deze manier wil zij hier helemaal niet meer blijven werken. De mediator geeft dan ook aan dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen.

De manager komt met een vaststellingsovereenkomst. Ina besluit een advocaat in te schakelen om haar hierbij te helpen. Zij is zelf te emotioneel om te gaan onderhandelen met de werkgever. De onderhandelingspositie van Ina is goed en de advocaat weet een flinke transitievergoeding uit te onderhandelen. Gelukkig heeft Ina snel weer een andere baan!

Mediation

Het is verstandig om eerst eens te bekijken of het probleem niet valt op te lossen. Ga samen om tafel en kijk of je het uit kunt praten en of jullie tot elkaar kunnen komen. Lukt dit niet, of is de boosheid te groot, dan is het misschien een idee om een arbeidsmediator in te schakelen. Een mediator is onafhankelijk en probeert samen met jullie het probleem helder te krijgen en op te lossen. Lukt dit niet, dan hebben jullie er in ieder geval alles aan gedaan en kunnen jullie vervolgens afspraken gaan maken over het ontbinden van de arbeidsovereenkomst.

Let er bij mediation goed op dat de mediator echt onafhankelijk is. Stel desnoods voor om zelf iemand te kiezen. Als je direct bij het eerste gesprek het gevoel hebt dat de mediator richting ontslag neigt, geef dan gerust aan dat je geen vertrouwen hebt in deze mediator.

Advocaat of jurist

Kom je er samen echt niet uit of zie je het sowieso niet zitten om samen om tafel te gaan, dan is het wellicht verstandig om een advocaat of jurist in te schakelen om hierbij te helpen. Deze kan ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt.

Twijfel je over wat je wel of niet moet doen en heb je advies nodig? Dan helpen wij je graag verder. Neem gerust even contact op, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug. Ook kunnen wij je eventueel in contact brengen met een goede advocaat, jurist of arbeidsmediator om je verder te helpen.

Meer informatie