“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Transitievergoeding berekenen

  • Krijg je ontslag? Dan heb je meestal recht op een transitievergoeding.
  • Wist je dat je kunt onderhandelen over de transitievergoeding?
  • Heb je hulp nodig bij de onderhandelingen? Wij helpen je graag!
9,4
Klanten vertellen

530 beoordelingen

Lees voor

Krijg je te maken met ontslag, dan is de kans groot dat je recht hebt op een ontslagvergoeding of gouden handdruk. Deze vergoeding heet tegenwoordig officieel de transitievergoeding.

Transitievergoeding berekenen, hoe doe je dat?

Je kunt de hoogte van jouw transitievergoeding berekenen met onderstaande module. Op dit moment komt iedereen die  18 jaar of ouder is en gemiddeld meer dan 12 uur per week werkt, bij ontslag in aanmerking voor een transitievergoeding. Hoe lang je in dienst bent, maakt daarbij niet uit. Zelfs als je in je proeftijd wordt ontslagen of als je contract niet wordt verlengd, kun je een transitievergoeding mee krijgen. Ga je in goed overleg uit elkaar, dan kun je ook samen overeenkomen dat jullie de oude berekenmethode (de ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule of abc-formule) gebruiken.

Waar kan ik de transitievergoeding voor gebruiken?

Officieel is het de bedoeling dat je de transitievergoeding gebruikt voor het vinden van een nieuwe baan. Maar in de praktijk kun je zelf bepalen waar je de vergoeding voor gebruikt. Fiscaal heeft dit wel wat haken en ogen. Gebruik je de transitievergoeding voor bijvoorbeeld omscholing, dan hoef je hierover geen belasting te betalen. Gebruik je het ergens anders voor, dan zul je wel een groot deel moeten afdragen aan de belastingdienst.

Onderhandelen over transitievergoeding

Onderstaande berekening geeft een goede indicatie van de hoogte van jouw transitievergoeding. Maar let op. Dit bedrag is een leidraad. Het is verstandig om met jouw werkgever te onderhandelen over de hoogte van je uiteindelijke oprotpremie.  Meestal zal de werkgever een eerste bod doen. Ga hier nooit zomaar mee akkoord. Heb je twijfels over het aanbod van de werkgever, wil je weten waar je op in kunt zetten of heb je hulp nodig bij de onderhandelingen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij geven je gratis advies waar je weer mee verder kunt!

Let op:
Per 2020 gelden er nieuwe rekenregels voor de transitievergoeding als onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). In onderstaande berekenmodule kan je kiezen of je gebruik wil maken van de rekenregels t/m eind 2019 of vanaf 2020 (WAB).

Meer informatie