“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Tips bij ontslag

  • Lees onze tips bij ontslag goed door.
  • Neem contact op voor gratis juridisch advies over jouw situatie.
Lees voor

Krijg je ontslag, dan kun je wel wat advies gebruiken! Wij geven je een paar belangrijke tips bij ontslag, zodat je weet wat je wel en vooral wat je niet moet doen. 

Heb je het idee dat er ontslag boven je hoofd hangt?

Soms voel je al aan je water dat er iets staat te gebeuren. Loopt het op je werk niet lekker, word je ineens anders behandeld of gaat het bedrijf reorganiseren en komt je functie wellicht te vervallen? Dan kan het zijn dat er sprake is van dreigend ontslag. Een vervelende situatie waar je helaas weinig mee kan. Het initiatief voor het ontslag moet namelijk altijd van de werkgever komen. In dit geval kun je dus niets anders doen dan afwachten en goed je best blijven doen op het werk. Wel kun je in de tussentijd alvast een dossier van positieve punten over jouw functioneren gaan opbouwen. Kijk ook vast om je heen welke andere functies er binnen het bedrijf zijn in geval van een reorganisatie. Welke collega’s hebben een soortgelijke functie en hoe lang zijn zij in dienst? Want wellicht hoef jij niet degene te zijn die ontslagen wordt. Hou in ieder geval je ogen en oren goed open. 

Ga niet akkoord met het ontslagvoorstel

Dan komt er het moment dat de werkgever je uitnodigt voor een gesprek. Het hoge woord is eruit. Ze willen tot ontslag overgaan en biedt je een ontslagvoorstel (vaststellingsovereenkomst) aan.

Het ontslagvoorstel van de werkgever lijkt er misschien goed uit te zien, maar weet je wel zeker dat het allemaal klopt? En weet je welke gevolgen het ontslag voor jou heeft? Tip: teken nooit direct! Voordat je inhoudelijk op het voorstel reageert of akkoord geeft, moeten er eerst een aantal vragen beantwoord worden:

Tip:
Laat je ontslagvoorstel altijd controleren door een ontslagspecialist! Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt en dat je ook recht blijft houden op een WW-uitkering. Meer informatie over de ontslagcheck.

Teken niets!

Een werkgever doet vaak alsof hij jou een geweldig voorstel doet. Toch is het voorstel voor jou als werknemer meestal helemaal niet zo gunstig. Maar als je niet beter weet ga je er toch van uit dat de werkgever het beste met je voor heeft. Helaas is dit niet altijd het geval.

Bij ontslag zijn werkgevers nogal geneigd aan zichzelf en het belang van het bedrijf te denken. Teken dus nooit zomaar. Je bent zeker niet verplicht om direct te tekenen. Doe dit dan ook zeker niet! Neem het voorstel in ontvangst en geef bij de werkgever aan dat je er nog op terug zult komen. Lees het goed door en laat het voorstel nakijken door een specialist op dat gebied. Het is belangrijk hier zo goed mogelijk uit te komen, want jij bent degene die straks zonder baan zit! Het is dan ook aan jou om voor jouw eigen belangen op te komen.

Laat jouw vaststellingsovereenkomst checken!

Voor je jouw handtekening zet onder de vaststellingsovereenkomst die jouw werkgever heeft opgesteld is het belangrijk om deze juridisch gezien even te laten controleren. Dit omdat dit document uiteindelijk bepaalt of jij straks een WW-uitkering kan aanvragen of niet. Klopt er iets niet op juridisch vlak, dan heb je een groot probleem. 

Laat daarom jouw vaststellingsovereenkomst gratis door ons checken. Onze juristen geven je kosteloos advies. Zo weet je wat je het beste kunt doen en ben je ervan verzekerd dat je met een gerust hart jouw handtekening kan zetten!

Onderhandel!

Over het algemeen valt er goed te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. Werkgevers houden hier in hun ontslagvoorstel meestal ook rekening mee en zetten laag in. Ga je dus direct akkoord, dan snij je jezelf in de vingers.

Vind je onderhandelen lastig of ben je te emotioneel betrokken? Dan is het slim om hier een specialist voor in te schakelen. Onze juristen nemen voor jou dit lastige werk uit handen. Zij kunnen voor jou de vaststellingsovereenkomst controleren en de onderhandeling met je werkgever voeren. Hierbij kun je denken aan o.a. de toetsing van de juistheid van de vaststellingsovereenkomst en het veiligstellen van je aansluitende WW-rechten, onderhandelen over de hoogte van transitievergoeding en overige voorwaarden zoals het laten vervallen van een eventueel concurrentiebeding.

Uiteindelijk worden alle afspraken die jullie samen maken in een overeenkomst gezet. Dit heet de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst

ontslagvoorstel controleren

Laat jouw vaststellingsovereenkomst gratis door ons checken!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Blijf beschikbaar voor werk

Maak altijd schriftelijk bezwaar tegen het ontslag en geef in de brief duidelijk aan dat je je gewoon beschikbaar blijft stellen voor werk. Als je je niet beschikbaar stelt, terwijl je wel kunt werken, kan dit gezien worden als werkweigering. Hiermee kan je jouw recht op een WW-uitkering in gevaar brengen.

Heb je niets op papier gekregen, maar wordt je wel naar huis gestuurd? Blijf op je werk en maak de werkgever duidelijk dat je beschikbaar bent voor werk. Neem direct contact op met één van onze juridische adviseurs voor hulp en advies. Zorg dat je op de juiste manier reageert, zodat jou achteraf niets verweten kan worden!

Tip:
Zegt de werkgever dat je direct naar huis moet? Neem dan meteen contact op met één van onze adviseurs. Zij helpen je direct verder. Zorg dat je geen fouten maakt!

Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging

Als je mondeling een ontslagvoorstel hebt ontvangen, is het verstandig om een papieren versie te vragen. Zo kun je geen discussies krijgen over het aanbod van de werkgever en kun je het voorstel laten nakijken. Als je zelf schriftelijk reageert op het ontslagvoorstel, let er dan op dat je alles juridisch juist op papier zet! Zorg er ook voor dat je niets op schrift zet, dat later tegen je gebruikt kan worden.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het ontslag of zoek je een specialist om het voorstel van de werkgever na te kijken? Wij helpen je graag verder. Onze juridische medewerkers geven je kosteloos advies en brengen je graag vrijblijvend in contact met een jurist of advocaat om je verder te helpen. Neem vrijblijvend contact op om je zaak voor te leggen 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie