“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tips bij ontslag

  • Krijg je een voorstel? Teken nooit meteen!
  • Laat het ontslagvoorstel altijd nakijken door een specialist.
  • Wil jij advies over het voorstel dat je van jouw werkgever hebt ontvangen? Bij onze juridische adviseurs kun je altijd terecht!
9,4
Klanten vertellen

694 beoordelingen

Lees voor

Word je ontslagen, dan kun je wel wat advies gebruiken! Wij geven je een paar belangrijke tips bij ontslag, zodat je goed voorbereid bent op het eventuele ontslagvoorstel van jouw werkgever. Heb je net een voorstel van jouw werkgever ontvangen, ook dan zijn deze tips voor jou zeker van nut.

Heb je het idee dat er ontslag boven je hoofd hangt?

Soms voel je al aan je water dat er iets staat te gebeuren. Loopt het op je werk niet lekker of word je ineens anders behandeld? Dan kan het zijn dat er sprake is van dreigend ontslag. Een vervelende situatie waar je helaas weinig mee kan. Het initiatief voor het ontslag moet namelijk altijd van de werkgever komen. In dit geval kun je dus niets anders doen dan afwachten en gewoon goed je best blijven doen op het werk. Wel kun je in de tussentijd alvast een dossier van positieve punten over jouw functioneren gaan opbouwen.

Ga niet akkoord met het ontslagvoorstel

Dan komt er het moment dat de werkgever toch met een voorstel komt. Het ontslagvoorstel van de werkgever lijkt er misschien goed uit te zien, maar weet je wel zeker dat het allemaal klopt? En weet je welke gevolgen het ontslag voor jou heeft? Voordat je inhoudelijk op het voorstel reageert of akkoord geeft, moeten er een aantal vragen beantwoord worden:

Tip:
Laat je ontslagvoorstel altijd controleren door een ontslagspecialist! Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt en dat je ook recht blijft houden op een WW-uitkering. Meer informatie over de ontslagcheck.

Teken niets en neem het voorstel in ontvangst

Werkgevers doen vaak alsof ze jou een geweldig voorstel doen. Vaak is het voorstel voor de werknemer helemaal niet zo gunstig. Maar als je niet beter weet ga je er toch van uit dat de werkgever het beste met je voor heeft. Helaas is dit niet altijd het geval. Helemaal bij ontslag zie je toch vaak dat werkgevers nogal geneigd zijn aan zichzelf en hun eigen portemonnee te denken. Teken dus nooit zomaar. Het is aan jou om voor jouw eigen belangen op te komen. Het is belangrijk hier zo goed mogelijk uit te komen, want jij bent degene die straks zonder baan zit! Je bent zeker niet verplicht om direct te tekenen. Doe dit dan ook zeker niet! Neem het voorstel in ontvangst en geef bij de werkgever aan dat je er nog wel op terug zult komen. Lees het goed door en laat het voorstel nakijken door een specialist op dat gebied. Pas dan weet je zeker dat je met een gerust hart je handtekening kan zetten.

Ga onderhandelen over de voorwaarden voor het ontslag. Uiteindelijk worden alle afspraken die jullie samen maken in een overeenkomst gezet. Dit heet de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Als je dit document tekent, noem je dat het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Het is hierbij belangrijk dat de opzegtermijn in acht wordt genomen. Wijken jullie hiervan af, dan heeft dit gevolgen voor je WW-uitkering!

Blijf beschikbaar voor werk

Maak schriftelijk bezwaar tegen het ontslag en geef in de brief duidelijk aan dat je je gewoon beschikbaar blijft stellen voor werk. Als je je niet beschikbaar stelt, terwijl je wel kunt werken, kan dit gezien worden als werkweigering. Hiermee kan je jouw recht op een WW-uitkering in gevaar brengen.

Heb je niets op papier gekregen, maar wordt je wel naar huis gestuurd? Blijf op je werk en maak de werkgever duidelijk dat je beschikbaar bent voor werk. Neem direct contact op met één van onze juridische adviseurs voor hulp en advies. Een adviseur kan ook helpen om schriftelijk vast te leggen dat je beschikbaar blijft voor werk. Zorg dat je op de juiste manier reageert, zodat jou achteraf niets verweten kan worden!

Tip:
Zegt de werkgever dat je direct naar huis moet? Neem dan meteen contact op met één van onze adviseurs. Zij helpen je direct verder. Zorg dat je geen fouten maakt!

Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging

Als je mondeling een ontslagvoorstel hebt ontvangen, is het verstandig om een papieren versie te vragen. Zo kun je geen discussies krijgen over het aanbod van de werkgever en kun je het voorstel laten nakijken. Als je zelf schriftelijk reageert op het ontslagvoorstel, let er dan op dat je alles juridisch juist op papier zet! Zorg er ook voor dat je niets op schrift zet, dat later tegen je gebruikt kan worden.

Bezwaar maken tegen jouw ontslag

Tegen alle vormen van ontslag en ontbinding van het arbeidscontract kan je bezwaar maken. Het is ook belangrijk om dit te doen! Doe dit bij voorkeur met de hulp van een arbeidsjurist. Die kan een bezwaarschrift maken of je hierbij helpen. Je moet een bezwaarschrift aangetekend verzenden. In deze brief moet duidelijk staan waarom je tegen het ontslag bent. Zet er ook in dat je bij het bedrijf wil blijven werken.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het ontslag of zoek je een specialist om het voorstel van de werkgever na te kijken? Wij helpen je graag verder. Onze juridische medewerkers geven je kosteloos advies en brengen je graag vrijblijvend in contact met een jurist of advocaat om je verder te helpen. Neem vrijblijvend contact op om je zaak voor te leggen 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie