“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Concurrentiebeding

  • Een concurrentiebeding kan je behoorlijk in de weg zitten bij het zoeken naar een andere baan.
  • Vraag de werkgever om het te verwijderen of te versoepelen.
  • Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je graag verder.
9,5
Klanten vertellen

547 beoordelingen

Lees voor

Een concurrentiebeding wordt soms in een arbeidsovereenkomst opgenomen en kunnen nogal wat gevolgen hebben. Een concurrentiebeding zorgt ervoor dat je na het ontslag geen concurrerende werkzaamheden mag verrichten. Je mag dus niet bij de concurrent gaan werken of bijvoorbeeld voor jezelf beginnen binnen dezelfde tak van sport. Een concurrentiebeding mag alleen opgenomen worden in vaste contracten. Dit omdat een concurrentiebeding bij een werknemer met een tijdelijke aanstelling voor problemen kan zorgen bij het vinden van een andere baan, als het contract niet wordt verlengd. Alleen bij zwaarwegende redenen kan een werkgever schriftelijk toestemming vragen om toch een concurrentiebeding op te nemen in het contract.

Waarom een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is er om ervoor te zorgen dat jij geen nuttige en vertrouwelijke informatie aan de concurrent geeft.   Hierbij kan je denken aan bepaalde productinformatie of relatiegegevens.

Let op:
Heb jij een concurrentiebeding en krijg je ontslag? Het is dan verstandig om met de werkgever te onderhandelen over dit concurrentiebeding. Misschien kan het geschrapt worden. Zo kan het vinden van een nieuwe baan soms een stuk makkelijker worden.

Concurrentiebeding en ontslag

Veel mensen denken dat een concurrentiebeding automatisch komt te vervallen als je wordt ontslagen of bij faillissement van een bedrijf. Dit is niet zo! Meestal blijft het concurrentiebeding nog doorlopen tot een jaar na het ontslag. Hierdoor kan het je behoorlijk in de weg zitten bij het zoeken naar een andere baan. Wil je af van het concurrentiebeding? Zorg dan dat het concurrentiebeding  in de beeindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst wordt verwijderd. Doe je dat niet, dan blijft het beding bestaan en riskeer je een boete als je dit overtreedt. In overleg kan de werkgever het beding verwijderen of versoepelen. Laat dit altijd op papier zetten. Mocht de werkgever niet willen meewerken dan kan je een mediationtraject voorstellen of een advocaat of jurist inschakelen. Komen jullie er nog steeds niet uit, dan kan je zelf naar de kantonrechter en om vernietiging of matiging van het beding vragen.

Concurrentiebeding en de kantonrechter

Als de werkgever niet meewerkt aan het verwijderen of versoepelen van het concurrentiebeding kan je naar de kantonrechter. De kantonrechter zal beide belangen afwegen en een uitspraak doen. De kantonrechter kan besluiten om het beding te handhaven (eventueel met een vergoeding voor de werknemer), het beding te matigen of het beding te vernietigen.

Heb jij hulp nodig bij ontbinding van het concurrentiebeding? Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.  Onze juridische medewerkers nemen jouw persoonlijke situatie door en brengen je zo nodig in contact met een advocaat of mediator. Dit advies is gewoon vrijblijvend.

Boete bij niet nakomen concurrentiebeding

Als je je niet aan het concurrentiebeding houdt, dan kan de ex-werkgever de schade die hij daardoor lijdt op de werknemer verhalen. De exacte schade is meestal lastig vast te stellen. Daarom wordt aan een concurrentiebeding meestal een boeteclausule verbonden. De rechter kan de boete verlagen, maar zal dit niet zomaar doen. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van het beding. Zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met de ex-werkgever voordat je met concurrerende werkzaamheden begint. Dit kan je een hoop geld schelen.

Vragen?

Heb je vragen over het concurrentiebeding? Of zit je met een relatiebeding in je maag? Onze medewerkers helpen je graag verder en kunnen jouw vragen kosteloos beantwoorden. Neem gerust even contact op.

Meer informatie