“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kantonrechter

  • Ontslag via de kantonrechter kan alleen bij gewichtige redenen.
  • De werkgever moet met bewijzen komen.
  • Schakel bij ontslag via de kantonrechter altijd de hulp van een advocaat of jurist in!
9,4
Klanten vertellen

694 beoordelingen

Lees voor

Wil je niet meewerken met ontslag met wederzijds goedvinden en zijn er geen economische redenen om je te ontslaan, dan kan de werkgever in bepaalde gevallen terecht bij de kantonrechter. Dit gebeurt meestal als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, disfunctioneren of om persoonlijke redenen. Ook als de werkgever een werknemer wil ontslaan die ontslagbescherming heeft bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschap, moet dit via de kantonrechter. Je kan hier altijd tegen in verweer. Schakel hier altijd specialistische hulp voor in. Wij helpen jou hier graag vrijblijvend bij.

Kantonrechter procedure

De werkgever start de ontslagprocedure door een verzoekschrift ter ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te dienen bij de kantonrechter. Dit noemen ze ook wel de ontbindingsprocedure. In het verzoekschrift moet de werkgever aangeven waarom de arbeidsovereenkomst volgens hem ontbonden moet worden. Als werknemer krijg je vervolgens een kopie van dit verzoekschrift thuisgestuurd door het kantongerecht.  Je kunt hierop reageren door verweer te voeren, dit moet met een verweerschrift. Hierin vertel je jouw kant van het verhaal. Ook kun je aangeven waarom jij vindt dat de werkgever jou een ontslagvergoeding zou moeten betalen, als het ontslag doorgaat. Vervolgens worden beiden partijen door de kantonrechter opgeroepen en wordt het ontslag besproken.

Gewichtige redenen

Wil een werkgever het ontslag regelen via de kantonrechter, dan moet er sprake zijn van ‘gewichtige redenen’. Een werkgever kan dus niet zomaar naar de kantonrechter stappen.

Gewichtige redenen zijn:

  • onbehoorlijk gedrag (vervalsen van diploma’s, liegen, bedreiging, schaden geheimhoudingsplicht, etc.);
  • veranderde omstandigheden (onvoldoende functioneren, verstoorde arbeidsrelatie, etc.).
  • persoonlijke redenen (regelmatig ziekteverzuim, langdurige arbeidsongeschiktheid)

De werkgever moet dit allemaal wel kunnen bewijzen. Er moet dus een goed dossier zijn.

In sommige gevallen kan een werknemer ook zelf ontslag nemen via de kantonrechter en toch het recht op een uitkering behouden. Dit kan bijvoorbeeld als je gepest wordt door collega’s of als de werkgever je niet goed behandelt.

Tip:
Heb je een goede advocaat nodig om je bij te staan bij een zaak voor de kantonrechter? Wij brengen je graag met de juiste specialist in contact.

Kantonrechter oordeelt over transitievergoeding

Als het goed is heb je in het verweerschrift aan de kantonrechter om een transitievergoeding gevraagd. Als je in de rechtbank bent, moet je dit bij het mondelinge verweer nog een keer doen. Doe je dit niet, dan kan dit gevolgen hebben voor je WW-uitkering.

Of je een transitievergoeding van je werkgever ontvangt, is afhankelijk van de mate van verwijtbaarheid (schuld). De kantonrechter kan oordelen dat de werkgever verwijtbaar is of dat jijzelf verwijtbaar bent aan het verzoek tot ontslag. De hoogte van de vergoeding wordt naast de verwijtbaarheid ook bepaald door:

  • hoe lang je in dienst bent;
  • je leeftijd;
  • persoonlijke omstandigheden (zoals je kansen op de arbeidsmarkt).

Met onze rekenmodule bereken je gemakkelijk de hoogte van de eventuele transitievergoeding.

Uitkomst kantonrechter

De uitkomst van een zaak bij de kantonrechter is moeilijk te voorspellen. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer is het een kwestie van afwachten. Je doet je verhaal en de kantonrechter neemt vervolgens een besluit. Dat besluit kan bijvoorbeeld ook zijn dat je in je eigen functie mag blijven werken. Omdat je geen invloed hebt op de uitkomst proberen werkgevers vaak eerst met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Het inschakelen van de kantonrechter proberen de meeste werkgevers en werknemers zoveel mogelijk te vermijden. Ben je het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter en vind je het ontslag of de vergoeding die je meekrijgt onredelijk, dan kun je in hoger beroep.

Juridische hulp

Zorg er altijd voor dat je wordt bijgestaan door een ervaren jurist of advocaat. Des te meer kans van slagen heeft jouw zaak. Bel ons op werkdagen voor vrijblijvend juridisch advies op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij nemen jouw situatie met je door, kunnen je adviseren en gaan, als dat nodig is, voor je op zoek naar een ervaren advocaat die jouw zaak kan behandelen.

Meer informatie