“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagvoorstel

  • Krijg jij een ontslagvoorstel van jouw werkgever? Teken nooit direct!
  • Wij controleren jouw voorstel gratis en onderhandelen betere voorwaarden uit!
9,5
Klanten vertellen

1368 beoordelingen

Lees voor
Let op:
Heb je ontslag gekregen en een ontslagvoorstel ontvangen van je werkgever? Laat jouw ontslagvoorstel altijd controleren! Zo weet je zeker dat je met een gerust hart je handtekening kan zetten. Wij controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis en vrijblijvend!

Alle afspraken over het ontslag worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Teken deze nooit zomaar. Al jullie afspraken zullen er ongetwijfeld goed in staan, maar ook juridisch gezien moet dit document aan een aantal belangrijke eisen voldoen. 

Teken je een voorstel dat niet goed in elkaar zit of waar fouten in staan, dan kan dit je zelfs je WW-uitkering kosten. Vraag daarom altijd advies aan iemand die er verstand van heeft en laat het voorstel nakijken! Onze ontslagjuristen doen dit gratis voor jou. Zij kunnen ook de onderhandelingen met de werkgever op zich nemen. Ze proberen zo goed mogelijke voorwaarden voor jou uit te onderhandelen. Vul ons contactformulier in en een medewerker van onze intake balie neemt met spoed contact met je op (meestal binnen een uur). Zo weet je gauw waar je aan toe bent.

Laat jouw ontslagvoorstel altijd controleren

Laat je ontslagvoorstel altijd controleren door een ervaren ontslagspecialist. Zo weet je zeker dat jij jezelf niet in de vingers snijdt. De specialist weet precies waar hij op moet letten en zorgt ervoor dat jij uiteindelijk krijgt waar je recht op hebt. Onze juristen doen dit kosteloos. Het kost jou dus niets en je weet zeker dat je jouw handtekening zet onder een voorstel die juridisch goed in elkaar zit.

Wat als jouw baas met een ontslagvoorstel komt?

Welke stappen moet je ondernemen als jouw baas met een voorstel komt om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Wij leggen het je stap voor stap uit.

  1. Neem het voorstel in ontvangst
  2. Laat je niet uit de tent lokken
  3. Teken niets!
  4. Neem contact met ons op om het voorstel door te spreken

1. Neem het voorstel in ontvangst

Misschien ben je heel erg geschrokken van het feit dat jouw werkgever je wil ontslaan of misschien zag je het al aankomen. Dat maakt het echter niet minder vervelend. Met een mondeling voorstel kun je niets. Het is dus belangrijk om het ontslagvoorstel op papier te hebben. Neem dit in ontvangst, maar reageer er inhoudelijk nog niet op.

2. Laat je niet uit de tent lokken

Wanneer je in gesprek bent met je baas over jouw ontslag is het altijd verstandig om de zogenaamde ‘bioscoopstand’ aan te houden. Kijk en luister en probeer zelf niet al teveel te zeggen. Misschien ben je wel heel boos of verdrietig. Door alle emoties waar je mee te maken krijgt is dit niet het moment om in discussie te gaan of te gaan onderhandelen. Hou je een beetje op de vlakte en geef nog niet aan wat je van het ontslagvoorstel vindt.

3. Teken niets!

Het belangrijkste advies is om nergens jouw handtekening onder te zetten. Teken niets, want je hebt nog geen idee of het ontslagvoorstel wel aan alle eisen voldoet en of je hiermee wel krijgt waar je recht op hebt. Het kan best zijn dat de werkgever jou onder druk zet om te tekenen, maar doe dit niet. Officieel heb je twee weken bedenktijd. Maak hier ook zeker gebruik van. Het gaat immers om jouw toekomst. Jij hebt geen haast. Sterker nog… soms kan het heel slim zijn om nog even te wachten met tekenen, zodat je nog een maand langer loon uitbetaald krijgt. 

4. Neem contact met ons op om het voorstel door te spreken

Als je contact met ons opneemt controleert onze jurist gratis jouw ontslagvoorstel. Onze jurist bekijkt of het juridisch gezien goed in elkaar zit en en kijkt of er onderhandelingsruimte zit. De controle van jouw VSO is erg belangrijk. Jouw VSO moet juridisch gezien goed in elkaar zitten en aan alle eisen voldoen. Is dit niet het geval, dan kan dit ervoor zorgen dat jij problemen krijgt met het aanvragen van een WW-uitkering. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat jij op financieel gebied krijgt waar je recht op hebt. Is de ontslagvergoeding die jou wordt geboden wel toereikend of valt hier misschien meer uit te  halen? 

Onze specialist pakt ook de onderhandelingen kosteloos voor jou op. De specialist haalt er voor jou uit wat erin zit. 

In 95% van de gevallen onderhandelen wij betere voorwaarden uit.

Wil je er financieel zo goed mogelijk uit komen? Maak dan gebruik van onze gratis dienst. Als je ons contactformulier invult hoor je meestal binnen een uur van ons. Je weet daardoor gauw waar je aan toe bent. Wij zijn er voor jou!

Welke onderwerpen van het ontslagvoorstel worden gecontroleerd?

Wanneer je jouw ontslagvoorstel laat controleren zijn er een aantal onderwerpen die belangrijk zijn. Onze juristen weten exact welke onderwerpen belangrijk zijn en weten daarnaast wat de valkuilen zijn. Onze juristen pakken de controle van jouw vaststellingsovereenkomst vrijblijvend voor jou op. Enkele belangrijke onderwerpen die voor je gecontroleerd worden zijn:

  • Is de juiste opzegtermijn toegepast?
  • Moet je tijdens de opzegtermijn gewoon werken of word je vrijgesteld van werk, zodat je kunt gaan solliciteren?
  • Welke ontslagreden wordt er opgegeven en is deze reden goed geformuleerd?
  • Blijf je jouw recht op een WW-uitkering behouden?
  • Maak je aanspraak op een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding)?
  • Is de voorgestelde vergoeding een redelijk bedrag?
  • Is er nog sprake van een concurrentiebeding of relatiebeding?

Een aantal van deze punten zijn belangrijk om jouw WW-uitkering te waarborgen. De andere punten zijn vooral zaken die voor jou belangrijk zijn om weer snel aan het werk te komen en je hoofd boven water te houden als je gebruik moet maken van een uitkering. 

Laat jouw ontslagvoorstel gratis door ons checken!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Wat moet er in een ontslagvoorstel staan?

In jouw ontslagvoorstel moeten een aantal belangrijke dingen staan. Deze zaken moeten er ook op de juiste manier in staan. De volgende punten zijn onder andere belangrijk:

  • Alle gegevens van jou en van jouw werkgever.
  • Datum waarop jij in dienst bent gekomen.
  • Reden van het ontslag. Dit is een belangrijk punt. Uit de opgegeven reden mag namelijk niet blijken dat het ontslag jouw schuld is. Is dit wel het geval, dan kan dit problemen geven bij het aanvragen van WW.
  • Op wiens initiatief het ontslag is ingezet. Ook hier mag op geen enkele manier naar voren komen dat jij hier zelf initiatief in hebt genomen.
  • Alle afspraken die te maken hebben met jouw ontslag. Denk hierbij aan de opzegtermijn, wat te doen met een eventueel concurrentiebeding, hoe zit het met terugbetaling van studiekosten, wat gebeurt er met jouw vakantiedagen, vergoeding van juridische kosten en natuurlijk de transitievergoeding

Ontbreken er belangrijke punten of wordt bijvoorbeeld de opzegtermijn niet goed nageleefd, dan krijg je hier problemen mee als je besluit een WW-uitkering aan te vragen. Laat jouw VSO daarom altijd gratis controleren door onze juristen! 

Ontslagvoorstel tijdens ziekte

Zit jij ziek thuis en krijg je een ontslagvoorstel, dan is het extra belangrijk om goed na te denken voor je hier een handtekening onder zet. Je hebt als je ziek bent ontslagbescherming. De werkgever mag je officieel niet ontslaan. Toch kan het wel aantrekkelijk zijn. Heeft jouw ziek zijn bijvoorbeeld grotendeels te maken met je werk? Ben je overspannen of heb je een burn-out? Dan wil je misschien niets liever dan afscheid nemen en met een schone lei beginnen. Toch is dat niet altijd even verstandig. 

Overweeg jij mee te gaan in het ontslag, stel jezelf dan de vraag of je qua gezondheid op dit moment weer in staat bent om te solliciteren. Ga jij uit dienst en wil je een WW-uitkering aanvragen, dan zal je direct weer aan de sollicitatieplicht moeten voldoen. Kun jij dit niet, dan is het absoluut niet verstandig om nu uit dienst te gaan. Je kan dan beter wachten tot het wat beter gaat met je gezondheid en dan afspraken maken met de werkgever.

Heb jij het idee dat er na het ontslag een last van je schouders valt en je zeker weer aan het werk kan, dan kan het wel heel goed zijn om mee te gaan in het ontslag. Laat echter wel altijd jouw VSO controleren door onze juristen. Zij controleren jouw VSO vrijblijvend en kunnen ook betere voorwaarden uit onderhandelen.

Ontslagvoorstel: tekenen of niet tekenen?

Krijg je een ontslagvoorstel dan kan je twee dingen doen. Hierin meegaan, onderhandelen en uiteindelijk jouw handtekening zetten of pertinent weigeren om te tekenen. Wat verstandig is hangt af van jouw situatie. Onze juristen adviseren jou hier vrijblijvend over. Zij controleren ook direct alle belangrijke punten in het voorstel. Indien er meer uit te halen valt kunnen zij ook dit voor je uit onderhandelen. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk een juridisch inhoudelijk goed voorstel tekent en het geen problemen oplevert.

Onze jurist kijkt als eerste of er een goede reden is voor ontslag. Heeft er bijvoorbeeld al een verbetertraject plaatsgevonden en is de werkgever nog altijd niet tevreden over jouw functioneren, dan is er een goede reden voor ontslag. Ga jij niet akkoord met het ontslag dan is de kans groot dat de werkgever naar de rechter stapt om je via die weg uiteindelijk toch te ontslaan. Het betekent niet dat er niet meer uit te halen valt. Onze jurist probeert altijd de beste voorwaarden uit te onderhandelen.

Ook kan het zijn dat het financieel gezien niet goed gaat met het bedrijf. Ook dit kan een goede reden zijn voor ontslag, maar het is belangrijk om te controleren of jij wel degene bent die eruit moet. De werkgever mag in dit geval namelijk niet zelf kiezen welke werknemers ontslagen moeten worden. Dit gaat via het afspiegelingsbeginsel. Ben jij volgens dat afspiegelingsbeginsel niet degene die eruit moet, dan kan de werkgever niet van je af als jij geen handtekening zet.

Wanneer er geen goede reden is voor ontslag dan zou je kunnen overwegen om niet te tekenen. De vraag is wel of je dat moet willen. Je weet dat de werkgever van je af wil. Ga je dan nog met een goed gevoel naar je werk? Misschien is het in dit geval slimmer om betere voorwaarden uit te onderhandelen. Omdat jouw werkgever afhankelijk is van jouw handtekening heb je een goede onderhandelingspositie. Onze arbeidsjurist helpt je hier kosteloos bij!

Hulp nodig bij het onderhandelen over het ontslagvoorstel?

Onze juristen pakken kosteloos zowel de controle als de onderhandeling op! De werkgever houdt er in zijn voorstel al rekening mee dat jij met een tegenvoorstel komt. Onderhandelen is heel normaal in dit soort situaties. Doe je dat niet, dan gooi je dus eigenlijk je eigen glazen in. Onze juristen onderhandelen in 95% van de gevallen betere voorwaarden uit.

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je direct! Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en wij bellen je meestal binnen een uur terug. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Meer informatie