Krijg je ontslag, dan gebeurt dat negen van de tien keer door middel van een vaststellingsovereenkomst. De werkgever doet jou een voorstel en vraagt je […]
Lees meerJe krijgt een berichtje van je baas. Of je de volgende dag om 13.00 even bij hem op kantoor wil komen. Nietsvermoedend stap je de volgende dag zijn kantoor binnen. Daar zit niet alleen jouw baas, maar ook iemand van personeelszaken. Je begint al wat nattigheid te voelen. Het volgende moment krijg je ineens een ontslagvoorstel onder je neus geschoven. Je bent totaal overdonderd. Wat nu?
Wat als jouw baas met een ontslagvoorstel komt?
Het verhaal zoals hierboven beschreven is eigenlijk de manier van ontslag die het vaakst voor komt. De werkgever laat in een gesprek weten dat hij eigenlijk van je af wil en komt met een voorstel om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Wat doe je in zo’n geval?
- Neem het voorstel in ontvangst
- Laat je niet teveel uit de tent lokken
- Teken niets!
- Neem contact met ons op om het voorstel door te spreken
1. Neem het voorstel in ontvangst
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
Misschien ben je heel erg geschrokken van het feit dat jouw werkgever je wil ontslaan of misschien zag je het al aankomen. Dat maakt het echter niet minder vervelend. Met een mondeling voorstel kun je niets. Het is dus belangrijk om het ontslagvoorstel op papier te hebben. Neem dit in ontvangst, maar reageer er inhoudelijk nog niet op.
2. Laat je niet teveel uit de tent lokken
In dit soort gesprekken is het altijd verstandig om de zogenaamde ‘bioscoopstand’ aan te houden. Kijk en luister en probeer zelf niet al teveel te zeggen. Misschien ben je wel heel boos of verdrietig. Door alle emoties waar je mee te maken krijgt is dit niet het moment om in discussie te gaan of te gaan onderhandelen. Hou je een beetje op de vlakte en geef ook nog niet aan wat je van het ontslagvoorstel vindt.
3. Teken niets!
Het belangrijkste advies is om vooral nergens jouw handtekening onder te zetten. Teken niets, want je hebt nog geen idee of het ontslagvoorstel wel aan alle eisen voldoet en of je hiermee wel krijgt waar je recht op hebt. Het kan best zijn dat de werkgever jou onder druk zet om te tekenen, maar doe dit niet. Officieel heb je twee weken bedenktijd. Maak hier ook zeker gebruik van. Het gaat immers om jouw toekomst. Jij hebt geen haast. Sterker nog… soms kan het heel slim zijn om nog even te wachten met tekenen, zodat je nog een maand langer loon uitbetaald krijgt.
4. Neem contact met ons op om het voorstel door te spreken
Het is best lastig om te bepalen of je met een goed ontslagvoorstel te maken hebt. Ten eerste moet het voorstel juridisch gezien goed in elkaar zitten en aan alle eisen voldoen. Is dit niet het geval, dan kan dit ervoor zorgen dat jij problemen krijgt met bijvoorbeeld het aanvragen van een WW-uitkering. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat jij op financieel gebied krijgt waar je recht op hebt. Is de ontslagvergoeding die jou wordt geboden wel toereikend of valt hier misschien meer uit te halen?
Als je contact met ons opneemt kijken we samen naar het ontslagvoorstel. Wij bekijken of het juridisch gezien goed in elkaar zit en geven jou aan waar de onderhandelingsruimte zit. Vaak is er meer mogelijk dan je denk.
Vervolgens kan je kijken of je met de werkgever om tafel kan om te onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding of kan je besluiten om dit uit handen te geven aan een specialist. De specialist zal er voor jou uithalen wat erin zit. Zo weet je zeker dat je hier financieel zo goed mogelijk uit komt. Daarnaast scheelt het ook dat je dan zelf niet meer met de werkgever hoeft te communiceren als je dat niet wilt.

Laat jouw ontslagvoorstel gratis door ons checken!
Ontslagvoorstel: tekenen of niet tekenen?
Krijg je een ontslagvoorstel dan kan je twee dingen doen. Hierin meegaan, onderhandelen en uiteindelijk jouw handtekening zetten of pertinent weigeren om te tekenen. Wat verstandig is hangt helemaal af van jouw situatie.
Ten eerste is er de vraag of er een goede reden is voor ontslag. Heeft er bijvoorbeeld al een verbetertraject plaatsgevonden en is de werkgever nog altijd niet tevreden over jouw functioneren, dan is er een goede reden. Ga jij niet akkoord met de geboden overeenkomst, dan is de kans groot dat de werkgever naar de rechter stapt om je via die weg uiteindelijk toch te ontslaan.
Ook kan het zijn dat het financieel gezien niet goed gaat met het bedrijf. Ook dit kan een goede reden zijn voor ontslag, maar hou daarbij altijd wel in de gaten of jij wel degene bent die eruit moet. De werkgever mag in dit geval namelijk officieel niet zomaar zelf kiezen welke werknemers ontslagen moeten worden. Dit gaat via het afspiegelingsbeginsel. Ben jij volgens dat afspiegelingsbeginsel eigenlijk niet degene die eruit moet, dan kan de werkgever niet van je af als jij geen handtekening zet.
Is er eigenlijk geen duidelijke reden voor het ontslag, dan zou je kunnen overwegen om niet te tekenen. De werkgever heeft dan immers geen andere mogelijkheid om je te ontslaan en is echt afhankelijk van jouw handtekening. De vraag is wel of je dat moet willen. Je weet dat de werkgever van je af wil. Ga je dan nog met een goed gevoel naar je werk?
Misschien is het slimmer om het feit dat de werkgever afhankelijk is van jouw krabbel te gebruiken om een zo goed mogelijke ontslagvergoeding te krijgen. Dit maakt jouw onderhandelingspositie natuurlijk wel sterker. Een advocaat of arbeidsjurist kan je hier goed bij helpen.
Wat staat er in een ontslagvoorstel?
In zo’n ontslagvoorstel moeten een aantal belangrijke dingen staan. Ten eerste al jouw gegevens en die van de werkgever en bijvoorbeeld de datum waarop jij in dienst bent gekomen. Vervolgens de reden van het ontslag. Dit is een belangrijk punt. Uit de opgegeven reden mag namelijk niet blijken dat het ontslag jouw schuld is. Is dit wel het geval, dan kan dit problemen geven bij het aanvragen van WW. Een ander hekel punt is het stuk waarin wordt aangegeven op wiens initiatief het ontslag is ingezet. Ook hier mag op geen enkele manier naar voren komen dat jij hier zelf initiatief in hebt genomen.
Daarnaast komen in het ontslagvoorstel alle afspraken te staan die te maken hebben met jouw ontslag. Denk hierbij aan de opzegtermijn, wat te doen met een eventueel concurrentiebeding, hoe zit het met terugbetaling van studiekosten, wat gebeurt er met jouw vakantiedagen, vergoeding van juridische kosten en natuurlijk de transitievergoeding.
Ontbreken er belangrijke punten of wordt bijvoorbeeld de opzegtermijn niet goed nageleefd, dan ga je hier problemen mee krijgen als je beluit een WW-uitkering aan te vragen. Laat dus altijd even checken of alles juridisch gezien klopt. Wij helpen je daar graag bij!
Ontslagvoorstel tijdens ziekte
Ben jij ziek thuis en krijg je een ontslagvoorstel, dan is het extra belangrijk om goed na te denken voor je hier een handtekening onder zet. Op zich heb je als je ziek bent ontslagbescherming. De werkgever mag je dus officieel niet ontslaan. Toch kan het wel aantrekkelijk zijn. Heeft jouw ziek zijn bijvoorbeeld grotendeels te maken met je werk? Ben je overspannen of heb je een burn-out? Dan wil je misschien niets liever dan afscheid nemen en met een schone lei beginnen. Toch is dat niet altijd even verstandig.
Overweeg jij mee te gaan in het ontslag, stel jezelf dan de vraag of je qua gezondheid op dit moment weer in staat bent om te solliciteren. Ga jij uit dienst en wil je een WW-uitkering aanvragen, dan zal je direct weer aan de sollicitatieplicht moeten voldoen. Kun jij dit niet, dan is het absoluut niet verstandig om nu uit dienst te gaan. Je kan dan beter wachten tot het wat beter gaat met je gezondheid en dan afspraken maken met de werkgever.
Heb jij het idee dat er na het ontslag een last van je schouders valt en je zeker weer aan het werk kan, dan kan het wel heel goed zijn om mee te gaan in het ontslag. Zorg er wel voor dat je krijgt waar je recht op hebt!
Hulp nodig bij het onderhandelen over het ontslagvoorstel?
Krijg jij een eerste voorstel van jouw werkgever, dan kun je er gerust van uit gaan dat de werkgever er in zijn voorstel al rekening mee heeft gehouden dat jij met een tegenvoorstel komt. Onderhandelen is heel normaal in dit soort situaties. Doe je dat niet, dan gooi je dus eigenlijk je eigen glazen in. Er is genoeg om over te onderhandelen. Natuurlijk is er de transitievergoeding die altijd hoger kan, maar je kan bijvoorbeeld ook onderhandelen over het vervallen van het concurrentiebeding, over vrijstellen van arbeid met behoud van loon en jouw laatste werkdag.
Wil jij weten waar in jouw geval de onderhandelingsmogelijkheden liggen of wil jij graag iemand anders voor je laten onderhandelen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij bekijken samen met jouw welke opties er zijn en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Als jij dat wilt brengen wij je in contact met een specialist die je hier verder bij kan helpen.
Je mag ons altijd even bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.
Meer informatie


Wanneer een werkgever een werknemer ontslaat, dan is dit het gemakkelijkst om in goed overleg te doen. Gaan jullie samen om tafel om afspraken te […]
Lees meer
Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst, ontslagregeling of afvloeiingsregeling genoemd. In een vaststellingsovereenkomst staan alle afspraken die je samen met de werkgever hebt gemaakt […]
Lees meer
Ontslagen wat nu? Er komt nogal wat op je af als je wordt ontslagen. Waarschijnlijk ben je behoorlijk overdonderd en weet je niet goed hoe […]
Lees meer
Natuurlijk hoop je nooit met ontslag te maken te krijgen. Gebeurt dit wel, dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Als […]
Lees meer
Als een werkgever een werknemer ontslaat, moet de werknemer meestal een ontslagvergoeding meekrijgen. In de volksmond noemen we dit ook wel een oprotpremie of gouden […]
Lees meer
Officieel moet een werkgever een goede reden hebben om jou te ontslaan. Toch komt het regelmatig voor dat er eigenlijk helemaal geen goede reden is […]
Lees meer
Neem je ontslag of word je ontslagen, dan moet er altijd rekening gehouden worden met een opzegtermijn. Deze opzegtermijn geeft de werkgever tijd om een […]
Lees meer
Een werkgever mag jou niet zomaar ontslaan. De werknemer is in Nederland goed beschermd. Zo moeten er altijd goede redenen zijn voor ontslag en de […]
Lees meer
Ontslagen? Maak altijd bezwaar tegen het ontslag!. Doe je dit niet, dan lijkt het alsof je zonder slag of stoot akkoord bent gegaan. Dit zorgt […]
Lees meer
Wil de werkgever jou ontslaan, dan is de kans groot dat hij/zij met een ontslagregeling komt. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk en […]
Lees meer
Onze berekening geeft een goede indicatie van de hoogte van jouw transitievergoeding. Maar let op: dit bedrag is een leidraad. Het is verstandig om met […]
Lees meer
Vul vrijblijvend onderstaand formulier in. Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen zodat we jouw vaststellingsovereenkomst kunnen bespreken. Jouw vaststellingsovereenkomst wordt gratis gecontroleerd.
Lees meer
Heb jij een VSO (vaststellingsovereenkomst) van jouw werkgever ontvangen? Dan valt er vaak nog heel wat te onderhandelen. Het meest bekende onderhandelpunt is natuurlijk de […]
Lees meer