Als je als werknemer ziek bent kom je op een gegeven moment in een re-integratietraject terecht. Zowel jij als de werkgever zijn samen verplicht er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat je weer aan de slag kan. De bedrijfsarts of arbodienst helpt...
Lees meerVerschillende redenen voor ontslag:
Een werkgever kan verschillende redenen hebben om een werknemer te ontslaan. De volgende redenen voor ontslag zijn mogelijk:
- Bedrijfseconomische redenen
- Disfunctioneren
- Verstoorde arbeidsrelatie
- Persoonlijke redenen
- Ontslag op staande voet
- Reorganisatie ontslag
- Ontslag tijdens ziekte
- Ontslag na twee jaar ziekte
- Ontslag tijdens zwangerschap
- Arbeidsongeschiktheid
- Faillissement
- Collectief ontslag
- Strafontslag
- Ongeschiktheidsontslag
- Een combinatie van redenen (cumulatiegrond)
Niet eens met reden voor ontslag
Geef het duidelijk aan als je het niet eens bent met de reden die de werkgever aangeeft voor het ontslag. Het is belangrijk niet zomaar akkoord te gaan. Doe je dat wel, dan was je het er schijnbaar mee eens en is het volgens het UWV je eigen schuld. Je krijgt dan geen WW-uitkering.
Duidelijkheid over redenen voor ontslag
De werkgever is verplicht jou te laten weten wat de reden is van het ontslag. Het is prettig als de werkgever dit op papier zet. Dan kan je er ook daadwerkelijk iets mee. Komt de werkgever hier niet uit zichzelf mee? Vraag er dan gewoon naar. Je hebt het recht om te weten waarom de werkgever van je af wil. Daarnaast is die informatie ook nodig om het ontslag te kunnen aanvechten. De redenen voor ontslag zijn essentieel om te bekijken hoe jij het beste kunt reageren.

Ontslagverbod
In sommige gevallen mag je simpelweg niet worden ontslagen. Of de werkgever dat nou leuk vindt of niet. Op de pagina ontslagverbod lees je hier alles over. Zorg dat je in deze gevallen direct hulp zoekt.
Word jij zonder goede reden door de werkgever ontslagen? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers. Zij helpen je graag en kunnen bekijken wat je hiertegen kunt doen.