“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag op staande voet

 • Schakel altijd direct hulp in als je op staande voet wordt ontslagen!
 • Schaam je niet. Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Lees voor

Ontslag op staande voet is de meest vervelende vorm van ontslag. Bij ontslag op staande voet ben je in één klap je baan en je uitkering kwijt. Je zit ineens zonder inkomen. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor je reputatie. Het is een vervelende situatie en je merkt dat veel mensen zich hiervoor schamen en denken dat er niets meer aan te doen valt. Neem echter altijd contact op! Want:

 • Een werkgever mag een werknemer nooit zomaar op staande voet ontslaan. Hier moet echt een dringende redenen voor zijn. De reden of de gevolgen van de reden moeten zo ernstig zijn, dat er van de werkgever niet verlangd kan worden het dienstverband te laten doorlopen. Dit kan ervoor zorgen dat jij je misschien schaamt voor het ontslag, waardoor je het moeilijk vindt om hulp in te schakelen. Schaam je vooral niet.
 • Het is belangrijk om zo snel mogelijk onze vrijblijvende hulp in te schakelen! Zo voorkom je de meeste problemen.
 • Er valt vaak nog heel wat te redden en wij helpen je daar graag bij!
Tip:
Krijg je te maken met ontslag op staande voet? Wacht dan niet te lang met het zoeken van hulp! Het is namelijk belangrijk om snel te reageren. Schaam je niet voor wat er misschien is gebeurd. Denk nu echt even aan jouw toekomst! Onze medewerkers luisteren graag naar jouw verhaal en adviseren je vrijblijvend. Neem direct contact met ons op!

Wat is ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is eigenlijk de zwaarste straf die je als werknemer kan krijgen binnen het arbeidsrecht. Is er een goede reden voor ontslag op staande voet, dan mag de werkgever jou per direct op straat zetten. Ook mag jouw loon direct worden stopgezet. Je bent dus van het één op het andere moment werkloos. En dat is nog niet alles. Doordat het ontslag jouw eigen schuld is, heb je ook geen recht op een WW-uitkering. Dat betekent dat je dus acuut zonder inkomen zit en dat terwijl jouw vaste lasten natuurlijk wel gewoon doorlopen. Ontslag op staande voet heeft dus nogal wat gevolgen en mag dan ook niet zomaar gegeven worden. 

Wanneer ontslag op staande voet?

Wanneer kan je op staande voet ontslagen worden? Je kan alleen op staande voet ontslag krijgen als hier een dringende reden voor is en jij dit hebt veroorzaakt. Voorbeelden van situaties waarin je op staande voet ontslagen kunt worden zijn:

 • Geweld op de werkvloer tegen collega’s, leidinggevenden of klanten;
 • Crimineel gedrag, zoals diefstal en fraude;
 • Ernstige onbekwaamheid voor het uit te voeren werk;
 • Werkweigering;
 • Schending van de geheimhoudingsplicht.

Ontslag op staande voet? Schaam je niet, wij helpen je verder!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Dringende reden noodzakelijk

Een werkgever kan alleen op staande voet ontslag geven als hij dit direct doet op het moment dat hij de dringende reden heeft ontdekt. Juridisch zeg je dat het ontslag onverwijld gegeven moet worden. De werkgever mag dus niet een week na het akkefietje tot ontslag op staande voet overgaan.

Ook is de werkgever verplicht om bij jou aan te geven waarom hij ontslag op staande voet geeft en moet hij de dringende reden kunnen bewijzen. Word je bijvoorbeeld beschuldigd van diefstal, dan zal de werkgever met bewijs moeten komen. Kan hij dit niet bewijzen, dan kan het ontslag vrij gemakkelijk van tafel worden geveegd.

Wat zijn de gevolgen van ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is een zware straf. Ben je ambtenaar dan wordt het ook wel strafontslag of oneervol ontslag genoemd. Ontslag op staande voet heeft vervelende gevolgen. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt zodat je de gevolgen kunt beperken. De gevolgen van ontslag op staande voet zijn:

 • Bij op staande voet ontslag ben je direct je baan kwijt. De werkgever mag het loon dan ook direct stopzetten. Je verliest dus per direct jouw inkomen.
 • Je hebt geen recht op WW aangezien het ontslag je eigen schuld is. Je kan dus geen WW-uitkering aanvragen en zit ineens compleet zonder inkomen. Dat heeft natuurlijk veel impact.
 • Jouw reputatie kan flink wat schade oplopen door het ontslag. Hierdoor wordt het misschien moeilijker om een andere baan te vinden.

Wat er ook is gebeurd, het is altijd belangrijk om snel hulp te zoeken. Meestal is het namelijk mogelijk om het ontslag zo te draaien dat je in ieder geval een uitkering kunt krijgen. Laat je hierbij vooral niet weerhouden door schaamte. Denk nu echt even aan jezelf en aan jouw toekomst. Er valt vaak meer te redden dan je misschien denkt! Wij helpen jou!

Mijn ontslag is onterecht

Heb je het idee dat jouw ontslag onterecht is? Word jij beschuldigd van iets dat jij niet hebt gedaan? Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij bespreken vrijblijvend de juiste vervolgstappen met je en helpen jou verder. Als je onterecht wordt ontslagen dan doet dit iets met je. Je bent boos en verdrietig dat de werkgever dit doet. Jouw vertrouwen in de werkgever is in een klap weggevaagd. Maar je staat er niet alleen voor. Wij helpen je!

Voorbeeld uit de praktijk

Saskia werkt in een kledingzaak. Zij werkt altijd samen met verschillende collega’s en is eigenlijk zelden alleen in de winkel. Op een dag wordt zij naar kantoor geroepen. Er is geld uit de kassa verdwenen. De werkgever beschuldigd Saskia van diefstal. Saskia schrikt zich rot. Zij weet van niets. De werkgever is erg kwaad en geeft haar direct ontslag op staande voet.

Overdonderd door dit alles gaat Saskia naar huis. Ze weet niet wat ze moet doen. Uiteindelijk besluit zij een advocaat in te schakelen. Ze werkt er al 9 jaar en zij wil niet op deze manier aan de kant worden gezet. Al snel blijkt dat de werkgever helemaal geen bewijs heeft dat Saskia degene is die een greep in de kassa heeft gedaan. Het kan net zo goed een andere collega zijn geweest.

Onder druk van de advocaat wordt het ontslag op staande voet ingetrokken. Wel besluit Saskia dat het beter is om toch te vertrekken. Haar vertrouwen in de werkgever is helemaal weg. Ze gaan met wederzijds goedvinden uit elkaar. De advocaat zorgt ervoor dat Saskia een flinke transitievergoeding krijgt en ook gewoon haar recht op WW kan behouden.

Wat te doen bij ontslag op staande voet?

Laat je niet direct uit het veld slaan als je op staande voet wordt ontslagen. Reageer, net als op andere vormen van ontslag, in eerste instantie met een brief. Hierin geef je aan het niet eens te zijn met het ontslag en je beschikbaar te stellen voor werk. Bij ontslag op staande voet is echter dit niet genoeg.

Wil je het ontslag op staande voet van tafel vegen, dan zal je ook andere actie moeten ondernemen. Doe dit binnen twee maanden. Hierna kun je er niets meer tegen doen en ben je definitief je inkomen, jouw transitievergoeding en je recht op een WW-uitkering kwijt! Het is altijd verstandig om hierbij de hulp van een jurist of advocaat in te schakelen. Neem dan ook gerust contact op met onze juridische medewerkers.

In veel gevallen is het ontslag op staande voet nog wel om te buigen naar een andere vorm van ontslag, waarbij je in ieder geval jouw recht op WW kunt behouden. Lukt dit niet, dan zal de kantonrechter naar de zaak kijken en bepalen of het ontslag onredelijk is of niet. Is het ontslag onterecht of op de verkeerde manier gegeven, dan kan het zijn dat de werkgever jou nog een flinke vergoeding moet betalen voor de schade die je hebt geleden. Wij helpen je om te krijgen waar je recht op hebt!

Aanvechten ontslag!

Krijg jij te maken met ontslag op staande voet? Ga dan nooit zomaar akkoord. Ook al heb jij inderdaad gedaan waar je van beschuldigd wordt, dan nog is het slim om actie te ondernemen. Vaak zijn er wel degelijk mogelijkheden om bijvoorbeeld jouw WW-uitkering te behouden. Zorg er wel voor dat je op tijd actie onderneemt. Wil je jouw ontslag aanvechten, dan moet dit namelijk wel binnen twee maanden gebeuren. Een advocaat of jurist kan je hier goed bij helpen. Wij brengen je graag in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. 

Ik ben ziek. Mag mijn werkgever mij op staande voet ontslaan?

In sommige gevallen mag een werkgever een werknemer niet ontslaan. Er geldt dan een opzegverbod. Ook als je ziek bent mag je officieel niet ontslagen worden. Toch is ontslag op staande voet daarop een uitzondering. Is er een dringende reden voor ontslag, dan mag een werkgever ook een zieke werknemer op staande voet ontslaan. Schakel in dat geval altijd een specialist in om hier zo goed mogelijk uit te komen. Wij helpen je hier graag bij!

De gevolgen voor de WW-uitkering

Bij ontslag op staande voet verlies je in principe ook je recht op een ww-uitkering. Dit heeft grote gevolgen voor jouw toekomst. Wij raden daarom altijd aan het ontslag aan te vechten. Doe je dit niet, dan wek je de indruk dat het ontslag terecht is. Het UWV beslist dan dat je verwijtbaar werkloos bent. Je krijgt dan geen WW-uitkering en je kunt zelfs gekort worden op een eventuele bijstandsuitkering! Wij helpen je graag vrijblijvend verder!

Wat zijn de 14 meest voorkomende redenen voor ontslag op staande voet?

 1. Fraude op werk
 2. Diefstal op werk
 3. Herhaaldelijk te laat op werk verschijnen
 4. Werkweigering
 5. Geweld of agressie tonen op de werkvloer
 6. Concurrerend werk uitvoeren naast je baan (bijv. bij concurrent)
 7. Niet meewerken aan een integratietraject
 8. Gebruik van alcohol of drugs op werk
 9. Teveel privégebruik van je telefoon of het internet tijdens werk
 10. Schending van bedrijfsgeheim
 11. Misbruik van social media
 12. Seksuele intimidatie
 13. Gelogen tijdens sollicitatie
 14. Ernstig conflict

Hulp bij ontslag op staande voet

Ben je het niet eens met jouw ontslag op staande voet? Als het ontslag onterecht is moet je dit altijd aanvechten. Je verliest namelijk je recht op een WW-uitkering en dit kan je in problemen brengen. Bel ons op werkdagen daarom gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) om jouw situatie te bespreken. Of vul ons contactformulier in, dan bellen wij zo snel mogelijk terug.

Meer informatie