“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag op staande voet

  • Schakel altijd direct hulp in als je op staande voet wordt ontslagen!
  • Schaam je niet. Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1368 beoordelingen

Lees voor

Ontslag op staande voet is de meest vervelende vorm van ontslag. Bij ontslag op staande voet ben je in één klap je baan en je uitkering kwijt. Je zit ineens zonder inkomen. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor je reputatie. Het is een vervelende situatie en je merkt dat veel mensen zich hiervoor schamen en denken dat er niets meer aan te doen valt. Neem echter altijd contact op want;

  • Een werkgever mag een werknemer nooit zomaar op staande voet ontslaan. Hier moet echt een dringende redenen voor zijn. De reden of de gevolgen van de reden moeten zo ernstig zijn, dat er van de werkgever niet verlangd kan worden het dienstverband te laten doorlopen. Dit kan ervoor zorgen dat jij je misschien schaamt voor het ontslag, waardoor je het moeilijk vindt om hulp in te schakelen. Schaam je vooral niet.
  • Het is belangrijk om zo snel mogelijk onze vrijblijvende hulp in te schakelen! Zo voorkom je de meeste problemen.
  • Er valt vaak nog heel wat te redden en wij helpen je daar graag bij!
Tip:
Krijg je te maken met ontslag op staande voet? Wacht dan niet te lang met het zoeken van hulp! Het is namelijk belangrijk om snel te reageren. Schaam je niet voor wat er misschien is gebeurd. Denk nu echt even aan jouw toekomst! Onze medewerkers luisteren graag naar jouw verhaal en adviseren je vrijblijvend. Neem direct contact met ons op!

Wat is ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is de zwaarste straf die je als werknemer kan krijgen binnen het arbeidsrecht. Is er een goede reden voor ontslag op staande voet, dan mag de werkgever jou per direct op straat zetten. Ook mag jouw loon direct worden stopgezet. Je bent dus van het één op het andere moment werkloos. Doordat het ontslag jouw eigen schuld is, heb je ook geen recht op een WW-uitkering. Dat betekent dat je dus acuut zonder inkomen zit en dat terwijl jouw vaste lasten natuurlijk wel gewoon doorlopen. Ontslag op staande voet heeft dus nogal wat gevolgen en mag dan ook niet zomaar gegeven worden. 

Ontslag op staande voet? Schaam je niet, wij helpen je verder!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Voorwaarden ontslag op staande voet

De gevolgen van ontslag op staande voet zijn groot. Daarom mag een werkgever je niet zomaar op staande voet ontslaan. Er zitten strikte voorwaarden aan ontslag op staande voet. De voorwaarden om iemand op staande voet te ontslaan zijn:

  1. Dringende reden
    De werkgever heeft een dringende reden om je te ontslaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je iets steelt op werk of weigert je werkzaamheden uit te voeren.
  2. Onverwijld ontslag
    De werkgever geeft jou direct (onverwijld) ontslag. Dit betekent dat er niet te veel tijd tussen het ontslag en de gebeurtenis mogen zitten.
  3. Ontslagreden
    De werkgever geeft direct de ontslagreden op.

1. Dringende reden voor ontslag op staande voet

Een werkgever mag je niet zomaar op staande voet ontslaan. De werkgever moet een dringende reden hebben om je te ontslaan. Een dringende reden betekent dat er sprake is van een zeer ernstige situatie. Een aantal voorbeelden van dringende redenen zijn de volgende:

  1. Crimineel gedrag
    Hierbij kun je denken aan diefstal of het plegen van fraude
  2. Werkweigering
    Wanneer je als werknemer weigert je werk uit te voeren.
  3. Schending van de geheimhoudingsplicht
    Wanneer een werknemer belangrijke bedrijfsinformatie deelt.
  4. Het gebruiken van geweld
    Wanneer een werknemer agressief gedrag vertoont op de werkvloer. Dit kan zijn tegen collega’s, klanten of wanneer een werknemer zichzelf fysiek afreageert.
  5. Ernstige onbekwaamheid om het werk uit te voeren
    De werknemer is niet geschikt om het werk uit te voeren.
  6. Seksuele intimidatie
    Hierbij kan je denken aan opmerkingen, gebaren of handelingen met een seksueel karakter die het slachtoffer als ongewenst ervaart.
  7. Alcohol of drugsgebruik tijdens werktijd
    Het is niet toegestaan om tijdens werktijd alcohol te nuttigen of drugs te gebruiken.

Soms is het discutabel of er werkelijk sprake is van een dringende reden. Het is een behoorlijk breed begrip en vaak afhankelijk van de omstandigheden. Soms kunnen persoonlijke omstandigheden van de werknemer een rol spelen en bepaalde reacties uitlokken. Ontslag op staande voet kan je aanvechten. Hoe dan ook adviseren we je in alle gevallen van ontslag op staande voet zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Neem daarom direct contact met op ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). We bespreken jouw situatie en de juiste vervolgstappen.

2. Direct (onverwijld) ontslag

De tweede voorwaarde van ontslag op staande voet is dat het onverwijld gegeven moet worden. De letterlijke betekenis van het woord onverwijld is “zonder uitstel”. De werkgever moet jou direct ontslaan als alle feiten duidelijk zijn. Er is geen exacte tijdsduur aan onverwijld ontslag te hangen. Soms moet een werkgever zaken uitzoeken; bijvoorbeeld bij diefstal. De werkgever kan iemand dan ook op non-actief zetten. Als er geen of weinig onderzoek nodig is, moet het ontslag op staande voet zo snel mogelijk worden gegeven.

3. Ontslagreden vermelden

Wanneer de werkgever jou op staande voet ontslaat moet ook direct de reden van het ontslag meegedeeld worden. Een werkgever mag niet aangeven hier nog op terug te komen. Het moet direct duidelijk zijn waarom je per direct je baan kwijt bent. Daarbij moet er ook sprake zijn van een geldige reden. Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) als het voor jou onduidelijk is. Wacht hier niet mee. Samen kijken we wat we in jouw situatie kunnen doen.

Wat zijn de gevolgen van ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is een zware straf. Ben je ambtenaar dan wordt het ook wel strafontslag of oneervol ontslag genoemd. Ontslag op staande voet heeft vervelende gevolgen. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt zodat je de gevolgen kunt beperken. De gevolgen van ontslag op staande voet zijn:

  • Bij op staande voet ontslag ben je direct je baan kwijt. De werkgever mag het loon dan ook direct stopzetten. Je verliest dus per direct jouw inkomen.
  • Je hebt geen recht op WW aangezien het ontslag je eigen schuld is. Je kan dus geen WW-uitkering aanvragen en zit ineens compleet zonder inkomen. Dat heeft natuurlijk veel impact.
  • Jouw reputatie kan flink wat schade oplopen door het ontslag. Hierdoor wordt het misschien moeilijker om een andere baan te vinden.

Wat er ook is gebeurd, het is altijd belangrijk om snel hulp te zoeken. Meestal is het namelijk mogelijk om het ontslag zo te draaien dat je in ieder geval een uitkering kunt krijgen. Laat je hierbij vooral niet weerhouden door schaamte. Denk nu echt even aan jezelf en aan jouw toekomst. Er valt vaak meer te redden dan je misschien denkt! Wij helpen jou!

Mijn ontslag is onterecht

Heb je het idee dat jouw ontslag onterecht is? Word jij beschuldigd van iets dat jij niet hebt gedaan? Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij bespreken vrijblijvend de juiste vervolgstappen met je en helpen jou verder. Als je onterecht wordt ontslagen dan doet dit iets met je. Je bent boos en verdrietig dat de werkgever dit doet. Jouw vertrouwen in de werkgever is in een klap weggevaagd. Maar je staat er niet alleen voor. Wij helpen je!

Voorbeeld uit de praktijk

Saskia werkt in een kledingzaak. Zij werkt altijd samen met verschillende collega’s en is eigenlijk zelden alleen in de winkel. Op een dag wordt zij naar kantoor geroepen. Er is geld uit de kassa verdwenen. De werkgever beschuldigd Saskia van diefstal. Saskia schrikt zich rot. Zij weet van niets. De werkgever is erg kwaad en geeft haar direct ontslag op staande voet.

Overdonderd door dit alles gaat Saskia naar huis. Ze weet niet wat ze moet doen. Uiteindelijk besluit zij een advocaat in te schakelen. Ze werkt er al 9 jaar en zij wil niet op deze manier aan de kant worden gezet. Al snel blijkt dat de werkgever helemaal geen bewijs heeft dat Saskia degene is die een greep in de kassa heeft gedaan. Het kan net zo goed een andere collega zijn geweest.

Onder druk van de advocaat wordt het ontslag op staande voet ingetrokken. Wel besluit Saskia dat het beter is om toch te vertrekken. Haar vertrouwen in de werkgever is helemaal weg. Ze gaan met wederzijds goedvinden uit elkaar. De advocaat zorgt ervoor dat Saskia een flinke transitievergoeding krijgt en ook gewoon haar recht op WW kan behouden.

Wat moet je doen als je op staande voet wordt ontslagen?

Onderneem altijd actie! Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen. Het is het dus altijd waard om aan te vechten.

Stap 1: Laat schriftelijk weten dat je het oneens bent met het ontslag. Zet daar ook in dat je beschikbaar bent voor werk.

Stap 2: Onderteken niets! Je bent niet verplicht een document te ondertekenen. Laat je ook niet onder druk zetten hiervoor.

Stap 3: Als je het ontslag op staande voet wil aanvechten moet dit binnen twee maanden! Hierna kun je er niets meer tegen doen en ben je definitief je inkomen, jouw transitievergoeding en je recht op een WW-uitkering kwijt! Je maakt dit bezwaar door een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Wij adviseren om dit niet op eigen houtje te doen. Schakel hiervoor altijd de hulp in van een specialist. Dit maakt de kans op slagen groter!

Let op: In veel gevallen is het ontslag op staande voet om te buigen naar een andere vorm van ontslag, waarbij je in ieder geval jouw recht op een ww-uitkering kunt behouden. Lukt dit niet, dan zal de kantonrechter naar de zaak kijken en bepalen of het ontslag onredelijk is of niet. Is het ontslag onterecht of op de verkeerde manier gegeven, dan kan het zijn dat de werkgever jou nog een flinke vergoeding moet betalen voor de schade die je hebt geleden.

Wij helpen je om te krijgen waar je recht op hebt!

De gevolgen voor de WW-uitkering

Bij ontslag op staande voet verlies je in principe ook je recht op een ww-uitkering. Dit heeft grote gevolgen voor jouw toekomst. Wij raden daarom altijd aan het ontslag aan te vechten. Doe je dit niet, dan wek je de indruk dat het ontslag terecht is. Het UWV beslist dan dat je verwijtbaar werkloos bent. Je krijgt dan geen WW-uitkering en je kunt zelfs gekort worden op een eventuele bijstandsuitkering! Wij helpen je graag vrijblijvend verder!

Ik ben ziek. Mag mijn werkgever mij op staande voet ontslaan?

In sommige gevallen mag een werkgever een werknemer niet ontslaan. Er geldt dan een opzegverbod. Ook als je ziek bent mag je officieel niet ontslagen worden. Toch is ontslag op staande voet daarop een uitzondering. Is er een dringende reden voor ontslag, dan mag een werkgever ook een zieke werknemer op staande voet ontslaan. Schakel in dat geval altijd een specialist in om hier zo goed mogelijk uit te komen. Wij helpen je hier graag bij!

Wat zijn de 14 meest voorkomende redenen voor ontslag op staande voet?

  1. Fraude op werk
  2. Diefstal op werk
  3. Herhaaldelijk te laat op werk verschijnen
  4. Werkweigering
  5. Geweld of agressie tonen op de werkvloer
  6. Concurrerend werk uitvoeren naast je baan (bijv. bij concurrent)
  7. Niet meewerken aan een integratietraject
  8. Gebruik van alcohol of drugs op werk
  9. Teveel privégebruik van je telefoon of het internet tijdens werk
  10. Schending van bedrijfsgeheim
  11. Misbruik van social media
  12. Seksuele intimidatie
  13. Gelogen tijdens sollicitatie
  14. Ernstig conflict

Hulp bij ontslag op staande voet

Ben je het niet eens met jouw ontslag op staande voet? Als het ontslag onterecht is moet je dit altijd aanvechten. Je verliest namelijk je recht op een WW-uitkering en dit kan je in problemen brengen. Bel ons op werkdagen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) om jouw situatie te bespreken. Of vul ons contactformulier in, dan bellen wij je dezelfde werkdag terug.

Meer informatie