Soms zie je het al aankomen, of heb je er misschien zelf wel om gevraagd. Maar in de meeste gevallen komt het als donderslag bij […]
Lees meerOok kan het zijn dat de werkgever een andere goede reden heeft voor ontslag. In dat geval kan de werkgever toestemming aan de kantonrechter vragen om jou te ontslaan. In de praktijk zal dit echter niet vaak voorkomen. Rechters zijn over het algemeen niet al te gek op het ontbinden van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Het is voor de werkgever dan ook niet eenvoudig om jouw contract via deze weg op te zeggen.
3. Met wederzijds goedvinden/Vaststellingsovereenkomst
Wil de werkgever van je af, maar is hier eigenlijk geen goede reden voor of wil hij de weg naar de rechter vermijden? Dan kan hij jou een vaststellingsovereenkomst (VSO) aanbieden. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. In dat geval moet je je goed bedenken dat je een goede onderhandelingspositie hebt. Het is de bedoeling dat je gaat onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. Bijvoorbeeld over de transitievergoeding die je meekrijgt, vrijstelling van arbeid of het kwijtschelden van studiekosten. Hebben jullie uiteindelijk de nodige afspraken gemaakt waar jullie allebei achterstaan, dan worden deze in een VSO gezet en ondertekend. Let er wel op dat je voor het tekenen jouw VSO altijd even laat checken. Alleen zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!
Tussentijds opzegbeding
Als je erover denkt akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst, dan is het belangrijk om na te gaan of jij een tussentijds opzegbeding hebt. Als er geen tussentijds opzegbeding in jouw contract is afgesproken dan moet je er rekening mee houden dat jouw recht op WW in de meeste gevallen pas ingaat, op het moment dat jouw contract af zou lopen. Dit kan dus betekenen dat je enige tijd zonder inkomen zit. Neem dit mee in de onderhandelingen en laat de werkgever voor deze tussenliggende maanden opdraaien.
Goed beschermd
Het komt er eigenlijk op neer dat werkgevers niet makkelijk af kunnen komen van werknemers met een tijdelijk contract. Je bent dus goed beschermd. Dit kan echt alleen in bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden. Vaak zal ontslag met wederzijds goedvinden worden voorgesteld. Wil jouw werkgever van jou af, bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst? Let dan goed op of er een tussentijds opzegbeding is opgenomen, in verband met jouw recht op WW en zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!
Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op voor advies in jouw situatie.