“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ik heb een tijdelijk contract. Mag ik ontslagen worden?

  • Bij een tijdelijk contract kan de werkgever je niet zomaar ontslaan.
  • Krijg je toch te maken met ontslag, dan helpen wij je graag!
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Heb je een tijdelijk contract, ook wel contract voor bepaalde tijd genoemd, dan kan de werkgever niet zomaar tussentijds van jou af. Het contract loopt in principe gewoon tot de afgesproken einddatum. Er zijn wel situaties waarin je als werknemer vóór het einde van het contract mag worden ontslagen.

Wanneer kan je ontslagen worden met een tijdelijk contract?

De situaties waarin je ontslagen kunt worden met een tijdelijk contract/contract voor bepaalde tijd zijn:

  1. Ontslag in de proeftijd
  2. Ontslag met geldige reden
  3. Ontslag met dringende reden (Ontslag op staande voet)
  4. Ontslag met wederzijds goedvinden (door middel van een vaststellingsovereenkomst)

1. Ontslag in de proeftijd

Is er in jouw tijdelijke contract een proeftijd opgenomen? Dan mag de werkgever, zonder opgaaf van reden, binnen deze proeftijd jouw contract op ieder moment opzeggen. Jouw contract eindigt direct en ook de loondoorbetaling stopt direct. Je hebt dus geen recht op betaling van een volledig maandsalaris als je niet die hele maand hebt gewerkt. Natuurlijk moet de werkgever je wel de dagen uitbetalen die je wél hebt gewerkt. Let wel goed op dat een proeftijd alleen mag worden afgesproken bij een contract voor bepaalde tijd dat langer dan 6 maanden duurt. Heb je een contract voor 6 maanden of korter? Dan mag de werkgever hier geen proeftijd in opnemen. Krijg je ontslag in de proeftijd, dan krijg je meestal geen WW-uitkering.

2. Ontslag met geldige reden

Je kunt tussentijds worden ontslagen als de werkgever daar een geldige reden voor heeft. Voorbeelden van geldige redenen zijn ontslag om:

In deze situaties moet de werkgever wel eerst geprobeerd hebben de werknemer te herplaatsen. Voor deze vormen van ontslag is toestemming van het UWV nodig. Ook kan het zijn dat de werkgever een andere goede reden heeft voor ontslag. In dat geval kan de werkgever toestemming aan de kantonrechter vragen om jou te ontslaan. In de praktijk zal dit echter niet vaak voorkomen. Rechters zijn over het algemeen niet al te gek op het ontbinden van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Het is voor de werkgever dan ook niet eenvoudig om jouw contract via deze weg op te zeggen.

3. Ontslag met dringende reden (ontslag op staande voet)

Misdraag je je zodanig, dat daarvoor ontslag op staande voet gerechtvaardigd is? Dan mag de werkgever je, ook met een tijdelijk contract, op elk moment op staande voet ontslaan. Wel moet er een zwaarwegend belang zijn welke het ontslag rechtvaardigt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een situatie dat een werknemer:

  • Steelt;
  • Fraude pleegt;
  • Werk weigert zonder dat hij daar een goede reden voor heeft.

Ontslag op staande voet is de meest ingrijpende maatregel die een werkgever kan inzetten. Je bent dan niet alleen direct jouw inkomen, maar ook meteen je recht op een WW-uitkering kwijt. Er moet dus echt wat aan de hand zijn en de werkgever moet ook met bewijzen kunnen komen. Ga nooit zomaar akkoord met deze vorm van ontslag. Vaak valt er nog wel het één en ander te redden! Het is namelijk altijd de vraag of het ontslag wel in verhouding staat tot wat er is gebeurd. Laat je daarom in deze situatie altijd adviseren door een specialist. Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en we bespreken de juiste vervolgstappen in jouw situatie.

Krijg je ontslag op staande voet, ga dan altijd in bezwaar. Wij helpen je hier graag bij!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

4. Ontslag met wederzijds goedvinden (VSO)

Wil de werkgever van je af, maar is hier eigenlijk geen goede reden voor of wil hij de weg naar de rechter vermijden? Dan kan hij jou een vaststellingsovereenkomst (VSO) ( ook wel beeindigingsovereenkomst genoemd) aanbieden. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden.

Wel is het belangrijk om hierbij goed op te letten of er een tussentijds opzegbeding in jouw contract staat. Als er geen tussentijds opzegbeding in jouw contract is afgesproken dan moet je er rekening mee houden dat jouw recht op WW in de meeste gevallen pas ingaat, op het moment dat jouw contract af zou lopen. Dit kan dus betekenen dat je enige tijd zonder inkomen zit. Daarom moet er in deze situatie een speciaal document worden toegevoegd aan de vaststellingsovereenkomst. Dit is belangrijk omdat anders jouw WW uitkering in gevaar komt.

Als je een VSO krijgt aangeboden heb je een goede onderhandelingspositie. Het is de moeite waard om te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden zoals de transitievergoeding. Je kan ook onderhandelen over vrijstelling van arbeid of het kwijtschelden van studiekosten. Hebben jullie uiteindelijk de nodige afspraken gemaakt waar jullie allebei achterstaan, dan worden deze in een VSO gezet en ondertekend.

Tip:
Het is verstandig om deze onderhandelingen uit handen te geven. Onze ervaren juristen weten in vrijwel alle gevallen betere voorwaarden uit te onderhandelen! Daarbij kunnen we deze overeenkomst gratis voor jou controleren. Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Je mag ons ook zelf bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Laat jouw VSO altijd even nakijken. Wij doen dit gratis voor je!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Goed beschermd

Het komt er eigenlijk op neer dat werkgevers niet makkelijk af kunnen komen van werknemers met een tijdelijk contract. Je bent dus goed beschermd. Dit kan echt alleen in bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden. Vaak zal ontslag met wederzijds goedvinden worden voorgesteld. Wil jouw werkgever van jou af, bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst? Let dan goed op of er een tussentijds opzegbeding is opgenomen, in verband met jouw recht op WW en zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op voor advies in jouw situatie.

Meer informatie