“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ik heb een tijdelijk contract. Mag ik ontslagen worden?

  • Heb jij een tijdelijk contract, dan kan de werkgever je niet zomaar ontslaan.
  • Krijg je toch te maken met ontslag, dan helpen wij je graag!
9,6
Klanten vertellen

1080 beoordelingen

Lees voor

Heb je een tijdelijk contract, ook wel contract voor bepaalde tijd genoemd, dan kan de werkgever niet zomaar tussentijds van jou af. Het contract loopt in principe gewoon tot de afgesproken einddatum. Er zijn wel situaties waarin je als werknemer vóór het einde van het contract mag worden ontslagen.

Wanneer kan je ontslagen worden met een tijdelijk contract?

De situaties waarin je ontslagen kunt worden met een tijdelijk contract/contract voor bepaalde tijd zijn:

  1. Ontslag in de proeftijd
  2. Ontslag met geldige of dringende reden (ontslag op staande voet)
  3. Vaststellingsovereenkomst/ontslag met wederzijds goedvinden

1. Ontslag in de proeftijd

Is er in jouw tijdelijke contract een proeftijd opgenomen? Dan mag de werkgever, zonder opgaaf van reden, binnen deze proeftijd jouw contract opzeggen. Let wel goed op dat een proeftijd alleen mag worden afgesproken bij een contract voor bepaalde tijd dat langer dan 6 maanden duurt. Heb je een contract voor 6 maanden of korter? Dan mag de werkgever hier geen proeftijd in opnemen. Krijg je ontslag in de proeftijd, dan krijg je meestal geen WW-uitkering.

2. Ontslag met geldige of dringende reden (ontslag op staande voet)

Misdraag je je zodanig, dat daarvoor ontslag op staande voet gerechtvaardigd is? Dan mag de werkgever je, ook met een tijdelijk contract, op elk moment op staande voet ontslaan. Je bent dan niet alleen direct jouw inkomen, maar ook meteen je recht op WW kwijt. Een zware straf. Ontslag op staande voet mag niet zomaar gegeven worden. Er moet echt wat aan de hand zijn en de werkgever moet ook met bewijzen kunnen komen. Ga nooit zomaar akkoord met deze vorm van ontslag. Vaak valt er nog wel het één en ander te redden!

Krijg je ontslag op staande voet, ga dan altijd in bezwaar. Wij helpen je hier graag bij!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Ook kan het zijn dat de werkgever een andere goede reden heeft voor ontslag. In dat geval kan de werkgever toestemming aan de kantonrechter vragen om jou te ontslaan. In de praktijk zal dit echter niet vaak voorkomen. Rechters zijn over het algemeen niet al te gek op het ontbinden van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Het is voor de werkgever dan ook niet eenvoudig om jouw contract via deze weg op te zeggen.

3. Met wederzijds goedvinden/Vaststellingsovereenkomst

Wil de werkgever van je af, maar is hier eigenlijk geen goede reden voor of wil hij de weg naar de rechter vermijden? Dan kan hij jou een vaststellingsovereenkomst (VSO) aanbieden. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. In dat geval moet je je goed bedenken dat je een goede onderhandelingspositie hebt. Het is de bedoeling dat je gaat onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. Bijvoorbeeld over de transitievergoeding die je meekrijgt, vrijstelling van arbeid of het kwijtschelden van studiekosten. Hebben jullie uiteindelijk de nodige afspraken gemaakt waar jullie allebei achterstaan, dan worden deze in een VSO gezet en ondertekend. Let er wel op dat je voor het tekenen jouw VSO altijd even laat checken. Alleen zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!

Tussentijds opzegbeding

Als je erover denkt akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst, dan is het belangrijk om na te gaan of jij een tussentijds opzegbeding hebt. Als er geen tussentijds opzegbeding in jouw contract is afgesproken dan moet je er rekening mee houden dat jouw recht op WW in de meeste gevallen pas ingaat, op het moment dat jouw contract af zou lopen. Dit kan dus betekenen dat je enige tijd zonder inkomen zit. Neem dit mee in de onderhandelingen en laat de werkgever voor deze tussenliggende maanden opdraaien.

Laat jouw VSO altijd even nakijken. Wij doen dit gratis voor je!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Goed beschermd

Het komt er eigenlijk op neer dat werkgevers niet makkelijk af kunnen komen van werknemers met een tijdelijk contract. Je bent dus goed beschermd. Dit kan echt alleen in bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden. Vaak zal ontslag met wederzijds goedvinden worden voorgesteld. Wil jouw werkgever van jou af, bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst? Let dan goed op of er een tussentijds opzegbeding is opgenomen, in verband met jouw recht op WW en zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met ons op voor advies in jouw situatie.

Meer informatie