“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Beëindiging arbeidsovereenkomst

 • Een werkgever moet altijd een goede reden hebben voor ontslag.
 • Laat een vaststellingsovereenkomst altijd checken!
 • Heb jij al gekeken of je recht hebt op een transitievergoeding?
9,4
Klanten vertellen

530 beoordelingen

Lees voor

Jouw arbeidsovereenkomst kan stoppen omdat het contract verloopt (dit heet van rechtswege) of door ontslag. Als werknemer heb je bepaalde rechten op basis van het Nederlandse arbeidsrecht. Hierdoor kan je niet zomaar ontslagen worden. Een werkgever moet zich bij ontslag aan hele specifieke regels houden. Sommige werknemers hebben zelfs ontslagbescherming. Helaas houden werkgevers zich niet altijd even goed aan de regels. Houdt dus altijd zelf ook goed in de gaten of alles wel op de juiste manier wordt geregeld bij de beëindiging van jouw dienstverband.

Schriftelijke bevestiging beëindiging arbeidsovereenkomst

Zodra je ontslagen wordt, moet de werkgever dit altijd direct schriftelijk aan je bevestigen. Heb je een schriftelijke bevestiging van jouw ontslag of een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst ontvangen? Dan adviseren wij je die te laten beoordelen door een ontslagspecialist. De specialist bekijkt dan of het document aan alle eisen voldoet en je hiermee ook je recht op een WW-uitkering kunt behouden. Ook is het belangrijk om te bekijken of je eventueel een transitievergoeding mag vragen en of de voorgestelde transitievergoeding redelijk is of dat je er wellicht meer uit kunt halen.

Tip:
Krijg je niets op papier en moet je wel vertrekken van je werkplek?
Neem dan direct contact op met een juridisch adviseur en laat je niet zomaar wegsturen.

Transitievergoeding bij ontslag

De werkgever is bij ontslag aan verschillende regels gebonden en moet in veel gevallen een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) betalen. Deze vergoeding wordt berekend aan de hand van een speciale formule. Of en hoeveel je uiteindelijk krijgt, is afhankelijk van veel factoren. Win daarom altijd juridisch advies in voor het beste resultaat.

Welke ontslagsituaties zijn terecht?

Ga altijd na of jouw ontslag terecht is. Jouw werkgever kan niet zomaar roepen dat je bent ontslagen. Hij moet hier een goede reden voor hebben! Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen:

 • Jouw arbeidsovereenkomst wordt door je werkgever opgezegd na toestemming (ontslagvergunning) van het UWV WERKbedrijf, het voormalige CWI (Centrum voor Werk en Inkomen).
 • Jouw arbeidsovereenkomst wordt door de kantonrechter ontbonden.
 • Jouw arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege. Dit kan alleen bij een  contract voor bepaalde tijd.
 • Jouw arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden.
 • Je wordt ontslagen in de proeftijd.
 • Je wordt op staande voet ontslagen.
 • Je wordt ontslagen omdat de werkgever failliet gaat.
 • Je dient zelf je ontslag in.
Tip:
Al deze verschillende manier om je baan kwijt te raken hebben zo hun eigen aanpak nodig. Er zijn altijd haken en ogen. Vraag daarom altijd juridisch advies aan. Wij staan je graag bij in dit moeilijke traject.

Hulp nodig?

Krijg je te maken met ontslag, dan staat je wereld op zijn kop. Op zo’n moment kun je wel wat goede tips en adviezen gebruiken. Onze juridische medewerkers helpen je hier graag bij. Bel ze op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten)  of laat een berichtje achter op ons contactformulier.

Meer informatie