“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Beëindiging arbeidsovereenkomst

  • Een werkgever moet altijd een goede reden hebben voor ontslag.
  • Hulp nodig? Neem contact op voor gratis juridisch advies.
9,5
Klanten vertellen

1257 beoordelingen

Lees voor

Jouw arbeidsovereenkomst kan stoppen omdat het contract afloopt (dit heet van rechtswege) of door ontslag. Als werknemer heb je bepaalde rechten op basis van het Nederlandse arbeidsrecht. Hierdoor is beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst niet zomaar mogelijk.

Wil een werkgever jou ontslaan, dan moet hij zich bij aan hele specifieke regels houden. Ook moet er altijd een goede reden zijn voor ontslag.  Sommige werknemers hebben zelfs ontslagbescherming.

Helaas houden niet alle werkgevers zich altijd even goed aan de regels. Houd dus altijd zelf ook goed in de gaten of alles wel op de juiste manier verloopt bij de beëindiging van jouw dienstverband en zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!

Schriftelijke bevestiging beëindiging arbeidsovereenkomst

Krijg je ontslag, dan moet de werkgever dit altijd direct schriftelijk aan je bevestigen. Heb je een schriftelijke bevestiging van jouw ontslag of een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst ontvangen? Dan is het slim om die te laten beoordelen door een ontslagspecialist. De specialist bekijkt dan of het document aan alle eisen voldoet en je hiermee ook je recht op een WW-uitkering kunt behouden.

Ook is het belangrijk om te bekijken of je eventueel een transitievergoeding kan vragen en of de voorgestelde transitievergoeding redelijk is. Vaak valt er meer uit te halen.

Tip:
Krijg je niets op papier en moet je wel vertrekken van je werkplek?
Neem dan direct contact op met een juridisch adviseur en laat je niet zomaar wegsturen.

Transitievergoeding bij ontslag

Krijg je ontslag, dan heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding). Krijg je ontslag op staande voet, neem je zelf ontslag of is er sprake van faillissement, dan kan je hier geen aanspraak op maken. In alle andere gevallen wel!

De transitievergoeding is eigenlijk een soort schadevergoeding voor het ontslag. Je kan dit bedrag gebruiken om bijvoorbeeld een cursus te doen, zodat je sneller een nieuwe baan kan vinden. Maar je kan het ook gebruiken als bijvoorbeeld aanvulling op jouw WW-uitkering. 

Hoeveel je meekrijgt van jouw werkgever is van een aantal factoren afhankelijk en wordt berekend aan de hand van een speciale formule. Over het algemeen valt er flink te onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding. Laat je dus niet met een kluitje het riet insturen. Wil je hier zo goed mogelijk uitkomen? Win dan altijd juridisch advies in voor het beste resultaat. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

Welke ontslagsituaties zijn terecht?

Check of jouw ontslag wel terecht is. Jouw werkgever kan namelijk niet zomaar roepen dat je bent ontslagen. Hier moet echt een goede reden voor zijn! Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen:

Tip:
Al deze verschillende manieren om je baan kwijt te raken hebben zo hun eigen aanpak nodig. Er zijn altijd de nodige haken en ogen. Het is daarom altijd slim om juridisch advies te vragen. Neem gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en vertellen je wat je in jouw situatie het beste kan doen.

Hulp nodig?

Krijg je te maken met ontslag, dan staat je wereld op zijn kop. Op zo’n moment kun je wel wat goede tips en adviezen gebruiken. Onze juridische medewerkers helpen je hier graag bij en geven je gratis advies waar je mee verder kan. Bel ze op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten)  of laat een berichtje achter op ons contactformulier.

Meer informatie