“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Opzegtermijn werkgever

  • De werkgever moet zich houden aan de wettelijke opzegtermijn.
  • De transitievergoeding staat los van de opzegtermijn!
  • Twijfel je of de werkgever zich wel aan de regels houdt? Leg je situatie aan ons voor. Wij geven je advies.
9,4
Klanten vertellen

694 beoordelingen

Lees voor

Een werkgever mag jou niet zomaar van de een op de andere dag op straat zetten. Hij moet zich houden aan de wettelijke opzegtermijn. Hoe lang deze wettelijke opzegtermijn is, ligt aan het aantal jaren dat je in dienst bent.

  • Korter dan 5 jaar in dienst betekent een opzegtermijn van 1 maand.
  • Tussen de 5 en 10 jaar in dienst dan is de wettelijk opzegtermijn 2 maanden.
  • Tussen de 10 en 15 jaar in dienst dan is de wettelijk opzegtermijn 3 maanden.
  • Ben je 15 jaar of langer in dienst, dan heeft de werkgever een opzegtermijn van 4 maanden.

Deze opzegtermijn moet in de vaststellingsovereenkomst worden aangehouden. Let hier zelf ook goed op. Zit er een fout in de opzegtermijn, dan kan dat er namelijk voor zorgen dat je één of meerdere maanden WW-uitkering misloopt. Het UWV zal er namelijk wel van uit gaan dat de wettelijke opzegtermijn is gehanteerd.

Tip:
Neem je als werknemer zelf ontslag, dan heb je je ook te houden aan een opzegtermijn! Meestal is deze opzegtermijn één maand. Soms is er in de arbeidsovereenkomst een andere opzegtermijn opgenomen.

Voorbeeld opzegtermijn werkgever

Mien is 12 jaar werkzaam bij haar werkgever. De werkgever wil tot ontslag overgaan en geeft Mien op 1 april een vaststellingsovereenkomst. In diezelfde maand zijn ze eruit en wil Mien gaan tekenen. In dit geval is er een opzegtermijn van 3 maanden. Als er in april wordt getekend, dan zijn mei, juni en juli de opzegmaanden en gaat het ontslag dus in op 1 augustus. In de tussenliggende maanden moet het loon van Mien gewoon worden doorbetaald. Houdt de werkgever zich niet aan de opzegtermijn en tekent Mien ervoor dat zij per 1 juni uit dienst gaat, dan zal zij dus in juni en juli geen inkomen hebben. De uitkering gaat namelijk pas in op 1 augustus.

Opzegtermijn werkgever en transitievergoeding

De transitievergoeding staat helemaal los van de opzegtermijn. Dus los van de maanden die de werkgever moet doorbetalen, zal er in veel gevallen een vergoeding betaald moeten worden. Sommige werkgevers willen hier nog wel eens creatief mee omgaan. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ” Mien, we moeten je ontslaan per 1 augustus. Maar je krijg nog wel 3 maanden mee”. Dat is dus een sigaar uit eigen doos. Die maanden is de werkgever sowieso verplicht om door te betalen. Trap hier dus zeker niet in!

Meer informatie