“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Stamrecht BV

  • Krijg je een transitievergoeding? Bekijk dan wat fiscaal het beste uitpakt.
  • Wil je hier advies over? Neem gerust even contact met ons op.
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Lees voor

Krijg je bij jouw ontslag een transitievergoeding mee, dan is het goed om te weten dat je hier ook belasting over betaalt. Vroeger kon je hier flink op besparen door het opzetten van een stamrecht BV. Dit mag helaas niet meer. Toch zijn er wel andere mogelijkheden om te besparen op de belasting op jouw transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding).

De ontslagvergoeding kan namelijk op verschillende manier worden uitbetaald. Ga voor jezelf na wat voor jou de beste optie zou zijn, wat belastingtechnisch de beste optie is en ga vervolgens het gesprek aan met de werkgever.

Let op:
Heb jij een transitievergoeding gekregen en wil je graag weten hoe je hier fiscaal het beste mee om kunt gaan, neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag vrijblijvend verder. Wij luisteren naar jouw verhaal en geven je advies waar je echt wat aan hebt.

Ontslagvergoeding in een stamrecht BV

De ontslagvergoeding onderbrengen in een stamrecht BV was altijd een populaire mogelijkheid. Hierdoor kon je de afdracht van de belasting als het ware uitstellen. Dit uitstellen was helaas de overheid een doorn in het oog. In het kader van de bezuinigingen is dan ook besloten om de stamrecht BV af te schaffen. Per 1 januari 2014 is het oprichten van een stamrecht BV dan ook niet meer mogelijk.

Wat is er wel mogelijk met de ontslagvergoeding?

Er zijn momenteel nog twee mogelijkheden over. Namelijk middelen en het benutten van de jaarruimte.

De middelingsregeling is bedoeld om mensen met een wisselend inkomen tegemoet te komen. Als je een ontslagvergoeding krijgt, kan het zijn dat je inkomen dat jaar ineens (veel) hoger is dan andere jaren. Je komt dan in een andere belastingschijf terecht. Als je de middelingsregeling toepast kun je het inkomen van drie aaneengesloten jaren bij elkaar optellen, delen door drie en op basis van dit nieuwe jaarinkomen belasting te betalen. Zo kun je de belasting als het ware verdelen.

Het benutten van de jaarruimte kan zinvol zijn als je een pensioentekort hebt. Je kunt dan een netto gedeelte van de ontslagvergoeding gebruiken als inleg voor een lijfrenteverzekering. Deze inleg is meestal fiscaal aftrekbaar. Als de lijfrente wordt uitgekeerd hoe je hier pas belasting over te betalen. Heb je tegen die tijd de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan geldt een lager belastingtarief.

Heb je vragen of wil je meer informatie over het uitbetalen van de gouden handdrukOnze medewerkers staan voor je klaar.

Meer informatie