Het inschakelen van een advocaat of jurist brengt soms aardig wat kosten met zich mee. Gelukkig is het in het arbeidsrecht vaak zo dat de werkgever deze kosten uiteindelijk op zich neemt. Je moet het wel vaak eerst zelf voorschieten en dat is niet altijd even makkelijk. Daarom heeft de overheid de “toevoeging” in het leven geroepen. De toevoeging zorgt ervoor dat mensen met een lager inkomen ook een advocaat kunnen inschakelen. Veel mensen kennen dit onder de term Pro Deo. Een toevoeging is een soort subsidie van de overheid. De overheid betaalt de advocaatkosten en zelf hoef je alleen een eigen bijdrage te betalen. Niet iedereen komt in aanmerking voor een toevoeging. Of je in aanmerking komt is afhankelijk van je inkomen en eventuele vermogen. Ben je alleenstaand en heb je een inkomen boven de 26.400 euro per jaar, dan kom je niet in aanmerking voor een toevoeging. Ben je gehuwd, samenwonend of een eenoudergezin, dan ligt het maximum op 37.300 euro.

Eigen bijdrage toevoeging

De hoogte van de eigen bijdrage die betaald moet worden is afhankelijk van het inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. Ook wordt er gekeken naar vermogen. Dit jaar liggen de eigen bijdrages tussen de €196 en €823 euro. De eigen bijdrages wijzigen ieder jaar. Een arbeidsrecht advocaat bekijkt samen met jou of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Je kunt de voorwaarden voor het krijgen van een toevoeging nalezen op de site van de Raad voor Rechtsbijstand.

Welke advocaat?

Niet alle advocaten kunnen werken op basis van een toevoeging. Wij hebben een uitgebreid netwerk van advocaten, die je wel op toevoegingsbasis kunnen helpen. Zij zijn allen aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Wij brengen je graag met hen in contact. De advocaat bekijkt dan met jou of je in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming van de overheid.