“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Eerste hulp bij ontslag

  • Krijg je ontslag? Vraag altijd om advies.
  • Je staat er niet alleen voor. Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Lees voor

Heb je te maken met ontslag en zit je met vragen? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar. Bel vrijblijvend 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij geven je gratis advies waar je mee verder kunt. Als er meer hulp nodig is kunnen wij dit ook voor je regelen. Ook vind je op onze website veel informatie en tips.

Wat te doen bij ontslag?

Je bent ontslagen….schrik, paniek, boosheid en verdriet! Een begrijpelijke reactie, want veel mensen hebben niet vaak met ontslag te maken gehad. Vaak weet je niet goed wat je moet doen. Onze site helpt je op weg.

En kom je er zelf niet uit, heb je vragen of zit je met twijfels? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen aan de hand van jouw verhaal advies geven over de verder te nemen stappen. Is er verdere hulp nodig, dan kunnen we je altijd in contact brengen met een specialist bij jou in de buurt.

Contact met onze medewerkers is altijd kosteloos. Bel ons gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) om jouw situatie door te spreken. Wij bieden de juiste hulp bij ontslag.

Tip:
Maak geen fouten! Een verkeerde reactie kan ervoor zorgen dat je je WW-uitkering in gevaar brengt!

Eerste hulp bij ontslag

Als je te horen krijgt dat je wordt ontslagen kom je in een hele onzekere periode terecht. Hoe nu verder? Wat moet ik wel doen en wat vooral niet? Hoe vind ik zo snel mogelijk een andere baan? Er komt heel wat op je af. Daarom bieden wij jou eerste hulp bij ontslag.

Natuurlijk kan je op onze site een heleboel nuttige informatie vinden. Hopelijk kun je hier goed mee uit de voeten. Toch is iedere ontslagzaak anders. Daarom vinden wij het belangrijk om jou advies te geven aan de hand van jouw verhaal. Leg jouw situatie gerust eens voor aan onze juridische medewerkers. Zij kunnen jou precies aangeven wat jij in jouw situatie nou het beste kan doen. 

Ga niet direct akkoord

Het belangrijkste advies dat wij kunnen geven is in ieder geval om nooit zomaar akkoord te gaan met jouw ontslag. Dit kan namelijk jouw recht op een WW-uitkering in gevaar brengen. Maak altijd bezwaar! Laat jouw werkgever direct weten dat je het er niet mee eens bent en maak schriftelijk bezwaar tegen het ontslag. Teken vooral niets!

Komt de werkgever met een voorstel? Neem dit dan in ontvangst en geef aan dat je hier nog wel op terug komt. Laat je vooral niet onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissingen. Leg het voorstel gerust even aan ons voor. 

voorbeeldbrief bezwaar tegen ontslag

Download onze voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen jouw ontslag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Zorg dat je hier zo goed mogelijk uit komt!

Jij bent straks je baan en dus je inkomen kwijt. Het is voor jou dan ook heel belangrijk om hier zo goed mogelijk uit te komen. Hoe? Dat ligt aan de manier waarop je ontslagen wordt. Dat kan op vier manieren:

  1. Op staande voet
  2. Met wederzijds goedvinden
  3. Via het UWV
  4. Via de kantonrechter

1. Op staande voet

Ontslag op staande voet is wel de meest vervelende vorm van ontslag. Hier moet altijd een dringende reden voor zijn. Hierbij kan je denken aan diefstal, ernstige ruzie op de werkvloer of fraude. Krijg je om een van deze redenen ontslag op staande voet, dan ben je niet alleen je baan, maar ook meteen jouw recht op een uitkering kwijt. Het is belangrijk om hier direct bezwaar tegen te maken. Is er niet genoeg bewijs, dan kan het ontslag wellicht van tafel worden geveegd. Is het bewijs er wel en heeft de werkgever wel een goede reden voor ontslag, dan lukt het een jurist of advocaat vaak wel om het ontslag om te buigen naar een andere vorm van ontslag. Zo kan je in ieder geval jouw recht op een uitkering behouden. Schakel bij ontslag op staande voet altijd een specialist in! Neem hiervoor gerust contact met ons op.

2. Met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden is de vorm van ontslag die het vaakst voorkomt. De werkgever komt met een ontslagvoorstel op de proppen en wil graag dat jij je handtekening zet. Teken nooit direct. Het is namelijk de bedoeling dat je gaat onderhandelen over bijvoorbeeld de hoogte van de transitievergoeding, vrijstelling van arbeid en bijvoorbeeld het concurrentiebeding.

Ben je hier zelf niet goed in? Geef dit dan uit handen aan een jurist of advocaat. Zo weet je zeker dat je eruit haalt wat erin zit. Vaak weet de specialist zijn eigen kosten ook nog uit te onderhandelen, waardoor jij dus geen rekening meer krijgt. 

Zijn de onderhandelingen achter de rug, dan worden alle afspraken in een vaststellingsovereenkomst gezet. Dit is een belangrijk document dat uiteindelijk ook bepaalt of jij een WW-uitkering kan aanvragen of niet. Teken dus niet direct, maar laat het document altijd even checken!

3. Via het UWV

Gaat het financieel niet goed met het bedrijf waar jij werkt, dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Hierbij moet de werkgever wel met cijfers kunnen laten zien dat ontslag echt noodzakelijk is. Ook mag de werkgever niet zelf kiezen welke werknemers er ontslagen worden. Dit moet worden bepaald aan de hand van het afspiegelingsbeginsel. Helaas houden werkgever zich hier niet altijd even goed aan. Check dit dus altijd. Daarnaast is het altijd verstandig om bezwaar te maken tegen het ontslag. Je krijgt hiervoor een brief van het UWV. 

4. Via de kantonrechter

Is er volgens de werkgever sprake van disfunctioneren of is er een arbeidsconflict, dan kan de werkgever naar de kantonrechter stappen. Er moet dan wel een flink dossier zijn. Schakel in dit soort gevallen altijd de hulp in van een arbeidsrecht advocaat. Die zorgt ervoor dat je hier zo goed mogelijk uitkomt!

Vragen of hulp nodig?

Eigenlijk verlenen onze juridische adviseurs eerste hulp bij ontslag. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je advies over de stappen die je verder moet nemen. Zij vertellen je wat je wel en vooral niet moet doen. Ook kunnen zij jou in contact brengen met de juiste jurist of advocaat die je verder kan helpen.

Leg jouw situatie dus gerust aan ons voor. Dit is geheel vrijblijvend! Je kan ons bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Laat je een berichtje achter op ons contactformulier, dan bellen wij jou even terug. 

Meer informatie