Krijg je ontslag, dan gebeurt dat negen van de tien keer door middel van een vaststellingsovereenkomst. De werkgever doet jou een voorstel en vraagt je […]
Lees meerWat is non-actief stelling?
De werkgever kan jou ook op non-actief zetten. Bij een non-actiefstelling word je vrijgesteld van werkzaamheden. Hoewel het in de praktijk hetzelfde resultaat heeft als een schorsing, is dit wel een iets neutralere maatregel die de werkgever kan inzetten. Je kunt bijvoorbeeld op non-actief worden gesteld als je boventallig wordt verklaard of als er een verdenking is van een misdraging. Ook kan de werkgever jou op non-actief stellen tegen het einde van jouw dienstverband.
Recht op loon tijdens een schorsing of non-actiefstelling?
In principe geldt: geen arbeid geen loon. Toch ligt dat bij een schorsing of non-actiefstelling vaak anders. In de wet staat namelijk dat als de reden voor het niet verrichten van arbeid aan de werkgever te wijten valt, de werknemer gewoon recht heeft op loondoorbetaling. Uit eerdere uitspraken van de rechter blijkt dat dit het geval is bij een schorsing of non-actiefstelling. De werkgever moet dus gewoon jouw loon doorbetalen, inclusief eventuele toeslagen.
Wat moet je doen?
Krijg jij te maken met een schorsing of non-actiefstelling, dan is het belangrijk om op de juiste manier te reageren. Wij geven je een paar goede tips:
1. Schriftelijke bevestiging
Vraag de werkgever altijd om een schriftelijke bevestiging van de schorsing of non-actiefstelling als je deze (nog) niet hebt gekregen.
2. Maak bezwaar
Verder is het verstandig om bezwaar te maken tegen een schorsing of non-actiefstelling. Dit kun je doen door zo snel mogelijk een brief aan de werkgever te schrijven waarin je vermeldt dat je het niet eens bent met de maatregel en dat je beschikbaar bent voor arbeid. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:https://ontslag-krijgen.nl/ontslag-krijgen/redenen-voor-ontslag/op-non-actief-stelling-schorsing
3. Niets tekenen!
Teken vooral nooit direct ergens voor. Zeker niet als het gaat om bijvoorbeeld een verklaring van schuld. Het is ook een mogelijkheid dat de werkgever jou een vaststellingsovereenkomst, ontslag met wederzijds goedvinden, aanbiedt. Ook in dat geval is het niet verstandig direct te tekenen en altijd eerst advies in te winnen!
4. Juridisch advies inwinnen
Het kan best zijn dat het allemaal met een sisser afloopt. Maar het kan ook zeker zijn dat jouw schorsing leidt tot ontslag. Het is daarom heel belangrijk om direct juridisch advies in te winnen op het moment dat je geschorst wordt. Het is verstandig om dat direct na jouw schorsing te doen. Wil je liever even afwachten of er daadwerkelijk een gevolg aan jouw schorsing zit? Dat kan natuurlijk ook. Maar win dan in elk geval advies in vóórdat je iets tekent!
Voor juridisch advies kan je altijd bij ons terecht. Bel ons gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier. Onze medewerkers nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Zij geven je gratis advies waar je mee verder kan of brengen je in contact met een specialist als dat nodig is.