“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Non-actief gesteld of geschorst. Wat nu?

  • Non-actief gesteld of geschorst?
  • Wij helpen je hier zo goed mogelijk uit te komen!
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

Een werknemer kan in bepaalde gevallen worden geschorst of op non-actief worden gesteld. Puur theoretisch gezien is er geen verschil tussen deze beide termen. De twee termen staan namelijk niet in de wet beschreven. In de praktijk zitten er vaak wél wat verschillen tussen, hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt.

Ben jij geschorst of op non-actief gesteld? Dat is even schrikken! Dit kan namelijk behoorlijk wat gevolgen hebben. Het is daarom heel belangrijk direct hulp in te schakelen als jou dit overkomt. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Wat is een schorsing?

Een schorsing is een officiële maatregel. Eigenlijk is het een soort straf. Meestal volgt er een onderzoek en/of ontslag op staande voet. De werkgever kan jou schorsen als hij denkt dat je je ernstig hebt misdragen. Hierbij kun je denken aan het plegen van fraude of diefstal op de werkvloer. Als de werkgever jou schorst, dan moet die maatregel wel in verhouding staan met waar hij jou van verdenkt.

Er zijn verschillende voorbeelden waarbij de rechter het ontslag na diefstal heeft teruggedraaid. Zo werd een medewerker van de Action op staande voet ontslagen na diefstal van een tasje van 3 ct. De rechter oordeelde dat, hoewel hij het tasje had moeten afrekenen, het gaat om een vrijwel waardeloos voorwerp. Het vergrijp stond dan ook niet in verhouding tot de vergaande gevolgen van het ontslag. Krijg je op deze manier ontslag, dan ben je namelijk niet alleen direct je baan, maar ook jouw recht op een WW-uitkering kwijt. 

Wat is non-actief stelling?

De werkgever kan jou ook op non-actief zetten. Bij een non-actiefstelling word je vrijgesteld van werkzaamheden. Hoewel het in de praktijk hetzelfde resultaat heeft als een schorsing, is dit wel een iets neutralere maatregel die de werkgever kan inzetten. Je kunt bijvoorbeeld op non-actief worden gesteld als je boventallig wordt verklaard of als er een verdenking is van een misdraging. Ook kan de werkgever jou op non-actief stellen tegen het einde van jouw dienstverband.

Recht op loon tijdens een schorsing of non-actiefstelling?

In principe geldt: geen arbeid geen loon. Toch ligt dat bij een schorsing of non-actiefstelling vaak anders. In de wet staat namelijk dat als de reden voor het niet verrichten van arbeid aan de werkgever te wijten valt, de werknemer gewoon recht heeft op loondoorbetaling. Uit eerdere uitspraken van de rechter blijkt dat dit het geval is bij een schorsing of non-actiefstelling. De werkgever moet dus gewoon jouw loon doorbetalen, inclusief eventuele toeslagen.

Krijg jij van jouw werkgever een ontslagvoorstel? Teken nooit meteen. Wij geven je gratis advies!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Wat moet je doen?

Krijg jij te maken met een schorsing of non-actiefstelling, dan is het belangrijk om op de juiste manier te reageren. Wij geven je een paar goede tips:

1. Schriftelijke bevestiging

Vraag de werkgever altijd om een schriftelijke bevestiging van de schorsing of non-actiefstelling als je deze (nog) niet hebt gekregen.

2. Maak bezwaar

Verder is het verstandig om bezwaar te maken tegen een schorsing of non-actiefstelling. Dit kun je doen door zo snel mogelijk een brief aan de werkgever te schrijven waarin je vermeldt dat je het niet eens bent met de maatregel en dat je beschikbaar bent voor arbeid. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief bezwaar non-actiefstelling.

3. Niets tekenen!

Teken vooral nooit direct ergens voor. Zeker niet als het gaat om bijvoorbeeld een verklaring van schuld. Het is ook een mogelijkheid dat de werkgever jou een vaststellingsovereenkomst, ontslag met wederzijds goedvinden, aanbiedt. Ook in dat geval is het niet verstandig direct te tekenen en altijd eerst advies in te winnen!

4. Juridisch advies inwinnen

Het kan best zijn dat het allemaal met een sisser afloopt. Maar het kan ook zeker zijn dat jouw schorsing leidt tot ontslag. Het is daarom heel belangrijk om direct juridisch advies in te winnen op het moment dat je geschorst wordt. Het is verstandig om dat direct na jouw schorsing te doen. Wil je liever even afwachten of er daadwerkelijk een gevolg aan jouw schorsing zit? Dat kan natuurlijk ook. Maar win dan in elk geval advies in vóórdat je iets tekent!

Voor juridisch advies kan je altijd bij ons terecht. Bel ons gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier. Onze medewerkers nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Zij geven je gratis advies waar je mee verder kan of brengen je in contact met een specialist als dat nodig is. 

Meer informatie