“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Dienstverband

  • Jouw dienstverband bepaalt welke rechten je hebt.
  • Ook bij ontslag is het belangrijk om te weten wat voor contract je hebt.
  • Hulp nodig? Wij helpen je op weg met gratis advies!
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Lees voor

Heb jij een vast contract of een tijdelijk contract? Of ben je misschien een flexwerker? Welk dienstverband je hebt, bepaalt ook voor een groot deel welke rechten en plichten jij hebt bij bijvoorbeeld ontslag. 

Wat voor dienstverband heb jij?

Als werknemer ben je in dienst bij de werkgever. Je spreekt dan van een dienstverband. De afspraken over jouw dienstverband staan in een arbeidsovereenkomst. Een dienstverband kan verschillende vormen hebben. Deze dienstverbanden zijn mogelijk:

  • tijdelijk contract (parttime of fulltime)
  • vast contract (parttime of fulltime)
  • min-max contract
  • nul urencontract

Tijdelijk contract

Bij de meeste werkgevers begin je met een tijdelijk contract. Dit noem je ook wel een contract voor bepaalde tijd. Vaak krijg je eerst een halfjaar- of jaarcontract. Dit houdt in dat je voor die periode in dienst bent en dat daarna gekeken wordt of jouw contract wordt verlengd.

Een tijdelijk dienstverband kan voor een jaar zijn, maar ook voor een paar maanden of zelfs een paar dagen. Het contract eindigt automatisch op de afgesproken datum. Wel is de werkgever verplicht minimaal een maand van tevoren schriftelijk aan te geven dat het contract niet wordt verlengd. Dit heet de aanzegtermijn. Houdt de werkgever zich hier niet aan, dan is hij jou een maand extra loon verschuldigd.

Een tijdelijk contract mag niet zomaar tussentijds worden opgezegd. Mocht de werkgever toch tussentijds willen ontbinden, dan moet dit door middel van een vaststellingsovereenkomst met de bijbehorende ontslagvergoeding en opzegtermijn of op staande voet als er sprake is van een dringende reden.

Vast contract

Wil de werkgever je na drie tijdelijke contracten of drie jaar tijdelijk dienstverband nog in dienst houden, dan moet hij je een vast contract geven. Sommige werkgevers geven werknemers al eerder een vast contract. Een vast contract wordt ook wel een contract voor onbepaalde tijd genoemd. Heb je een vast contract en wil de werkgever je ontslaan, dan kan dit alleen met wederzijds goedvinden, met een ontslagvergunning van het UWV, via de kantonrechter of via ontslag op staande voet.

Parttime dienstverband

Als je minder dan 36-40 uur per week werkzaam bent bij de werkgever, dan spreek je van een parttime dienstverband. Dit wordt ook wel deeltijd werken genoemd. Het minimale aantal uren is 12 uur. Het aantal uren dat je moet werken staan in het arbeidscontract. Vaak worden hier ook de werkdagen en werktijden in afgesproken.

Min-max contract

Er bestaan ook andere dienstverbanden. Zo is er het min-max contract, waarbij een minimum en een maximum aantal te werken uren wordt vastgesteld. Het minimum aantal uren wordt altijd uitbetaald of de medewerker nu wordt ingedeeld of niet. Dit zijn de zogenaamde “garantie-uren”.

Nul urencontract

Als je in dienst bent, zonder dat er een afspraak is gemaakt over het aantal uren, dan houdt dat in dat er sprake is van een nul urencontract. Wil de werkgever dat je komt werken, dan word je opgeroepen. Je bent dan ook verplicht te komen werken als je wordt opgeroepen. Hier staat wel tegenover dat je als werknemer goed beschermd bent. Zo word je bij ziekte gewoon doorbetaald.

De werkgever moet jouw minimaal 4 dagen van tevoren laten weten dat je moet werken. Sta je eenmaal ingeroosterd en besluit de werkgever last-minute dat het toch niet nodig is? Dan moet je wel gewoon betaald worden. Heb jij een heel onvoorspelbaar werkpatroon, dan heb je na 26 weken dienstverband de mogelijkheid om jouw werkgever te vragen om meer voorspelbare uren. 

Werkgevers denken nog wel eens dat ze een werknemer met een nul urencontract niet hoeven te ontslaan. Vaak gaan werkgevers ervan uit dat ze diegene gewoon niet meer oproepen. Dit is niet toegestaan. De werknemer moet via de officiële weg ontslagen worden. Tot die tijd kun je ook geen WW-uitkering aanvragen.

Gratis juridisch advies

Heb jij een conflict met jouw werkgever of krijg je te maken met ontslag? Dan kan je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Bij ons kan je terecht voor gratis juridisch advies over jouw situatie. Bel met onze juridische medewerkers op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op ons contactformulier

Meer informatie