Krijg je te maken met ontslag, dan is het in veel gevallen slim om juridische hulp te zoeken. Vaak ben je zelf nogal overdonderd, weet je niet zo goed waar je recht op hebt en hoe je het beste kunt reageren. Het is dan wel zo prettig dat iemand die er verstand van...
Lees meerVroeg of laat krijgt iedereen wel een keer te maken met een juridisch probleem of vraagstuk op werk. Soms kun je een probleem met de werkgever prima zelf oplossen, misschien met wat goede raad uit jouw omgeving. In veel gevallen is het echter van belang om deskundig advies in te schakelen om je eigen belangen te behartigen. Onze juridische adviseurs helpen je in zo’n geval vrijblijvend verder. Wij werken met zowel juristen als advocaten. Wanneer je ons belt luisteren we naar jouw situatie en adviseren welke hulp in jouw situatie het beste is.
Vul ons contactformulier in en we bellen je dezelfde werkdag terug of bel ons zelf op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).
Oplossen juridisch arbeidsprobleem
Wanneer je een juridisch conflict wil oplossen, kan je je laten bijstaan door een jurist of een advocaat. Maar, wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een jurist en een advocaat? Wij zetten de verschillen op een rij.
Het verschil tussen een advocaat en een jurist
Alle advocaten zijn juristen, maar niet alle juristen zijn advocaten. Advocaat is een beschermde titel. Een advocaat is altijd aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De NOvA heeft beroepsregels opgesteld waar een advocaat zich aan moet houden. De NOvA houdt daarnaast toezicht op het handelen van advocaten.
Jurist is geen beschermde titel. Iedereen die een (universitaire) studie rechtsgeleerdheid heeft afgerond, is een jurist. Denk aan een deurwaarder, een bedrijfsjurist een juridisch adviseur of een jurist bij een rechtsbijstandsverzekeraar. Net als een advocaat, kan een jurist zich specialiseren in een bepaald rechtsgebied. Zo hebben wij juristen in dienst, die gespecialiseerd zijn in kwesties rondom het beëindigen van een dienstverband middels een vaststellingsovereenkomst.
Hoe maak je de juiste keuze tussen een advocaat en jurist?
De keuze voor een advocaat of jurist kan op verschillende manieren worden gemaakt.
- Kostenafweging
De keuze voor een advocaat of een jurist kan een kostenafweging zijn. Kom je in aanmerking voor bijstand op basis van toevoeging (ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand of pro deo advocaat genoemd)? Dan kan het voordeliger zijn om een advocaat in te schakelen. Je betaalt dan namelijk enkel een eigen bijdrage.Kom je niet voor bijstand op basis van toevoeging in aanmerking? Dan kan juist een jurist de voordelige keuze zijn. Een jurist heeft meestal een lager uurtarief dan een advocaat. - (Financiële) belangenafweging
Spelen er grote (financiële) belangen of is jouw zaak behoorlijk ingewikkeld? Dan is een advocaat wellicht een betere keuze dan een jurist. Een jurist mag jou namelijk alleen vertegenwoordigen in zaken waarin de kantonrechter bevoegd is om deze te behandelen.
Conclusie
De keuze voor een advocaat of een jurist kan een afweging zijn van de kosten, het rechtsgebied of van het (financiële) belang. Luister goed naar je gevoel en weeg jouw belangen tegen elkaar af.
Binnen het arbeidsrecht zijn onze juristen gespecialiseerd in het beoordelen van vaststellingsovereenkomsten bij het beëindigen van een dienstverband. Zij zijn bevoegd om jou te vertegenwoordigen wanneer deze situatie zich voordoet en kunnen jou van juridisch advies voorzien en namens jou onderhandelen. Onze juristen pakken dit gratis voor jou op. Dit kunnen zij doen doordat deze kosten in de meeste gevallen door de werkgever worden vergoed. Wij leggen je graag uit hoe dit precies werkt door middel van onze veelgestelde vragen.
Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Twijfel je wat in jouw geval een verstandige keuze is, of heb je hulp nodig bij het vinden van een goede advocaat of jurist? Wij helpen jou graag! Onze juridische adviseurs kunnen aan de hand van jouw verhaal goed inschatten wat jij het beste kunt doen. Zij geven je advies en brengen je indien nodig in contact met de juiste specialist. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Bel ons van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 – 17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) en wij helpen je!
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen je
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
Meer informatie
Word je ontslagen of heb je een conflict met jouw werkgever? Binnen het arbeidsrecht kan jij je laten bijstaan door een jurist óf door een advocaat. In dit artikel lichten we nader toe in welke gevallen een jurist volstaat. Daarnaast lichten we ook toe wanneer je een...
Lees meerWord je ontslagen via de kantonrechter, dan is er het nodige aan de hand. De werkgever kan namelijk alleen naar de kantonrechter stappen als er “gewichtige” redenen zijn. Dit betekent dat er sprake is van onbehoorlijk gedrag (vervalsen van diploma’s,...
Lees meerJouw werkgever wil jouw arbeidsovereenkomst beëindigen met wederzijds goedvinden en heeft je een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Ga niet meteen akkoord. In de meeste gevallen kan je onderhandelen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst. Zelf...
Lees meerVeelgestelde vragen over ontslag Dagelijks krijgen wij veel telefoontjes van mensen met vragen over ontslag en alles wat daarbij komt kijken. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten wij hier de veelgestelde...
Lees meer