“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Advocaat of jurist?

  • Kies je een advocaat of jurist voor jouw conflict?
  • Wij helpen je bij het maken van de beste keuze.
9,6
Klanten vertellen

1096 beoordelingen

Lees voor

Een juridisch probleem of vraagstuk. Vroeg of laat krijgt iedereen er wel eens mee te maken. Zeker in het arbeidsrecht is die kans vrij groot. Soms kun je een probleem met de werkgever prima zelf oplossen, misschien met wat goede raad uit jouw omgeving. Het wordt anders als het probleem niet onderling opgelost kan worden of als er een rechtszaak dreigt. In die gevallen is deskundig advies van groot belang. Je werk is je inkomen, en je inkomen is de basis om je leven te kunnen betalen. Ontzettend belangrijk dus!

Oplossen juridisch arbeidsprobleem

Er zijn veel mogelijkheden om een juridisch conflict op te lossen en/of je daarin te laten bijstaan. IWanneer je je wil laten bijstaan door een specialist heb je een keuze door wie je jezelf laat bijstaan. Maar welke specialist kan jouw juridische probleem het beste oplossen? Kan je het beste kiezen voor een advocaat of een jurist? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende specialisten? En mag je in alle gevallen zelf jouw advocaat of jurist kiezen? Wij zetten alle verschillen op een rij.

Tip:
Wil je advies over jouw persoonlijke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij besprekren jouw situatie en geven je vervolgens advies op maat. Zo weet je direct of je het beste een advocaat of een jurist kan inschakelen.

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

Alle advocaten zijn ook juristen. Andersom is dat niet het geval: niet alle juristen zijn advocaten. De titel jurist is geen beschermde titel. Dat wil zeggen dat een jurist iemand is die zich, op welke manier dan ook, bezig houdt met het recht. Dat kan een advocaat, adviseur of rechter zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand die zich op een andere manier bezig houdt met het recht.

Advocaat is een beschermde titel en een advocaat moet aan bepaalde standaarden voldoen of zich advocaat te mogen noemen. Een advocaat is altijd aangesloten bij de Orde van Advocaten. Hij of zij moet zich aan kwaliteitseisen en beroepsregels houden die de Orde heeft opgesteld. Bij een advocaat weet je daardoor zeker dat hij of zij verstand van zaken heeft. Ook is er bij advocaten een soort van controle. Heb je bijvoorbeeld een klacht over jouw advocaat? Dan kun je die bij de Orde van Advocaten indienen. Een advocaat kan dan, na onderzoek, op de vingers worden getikt.

Hoe maak je de juiste keuze tussen een advocaat en jurist?

De vraag voor jou is hoe je de juiste keuze maakt tussen een advocaat en jurist. De keuze voor een advocaat of jurist kan op verschillende manieren worden gemaakt.

  1. Kostenafweging
    De keuze voor een advocaat of een jurist om jou bij te staan kan een kostenafweging zijn. Kom je in aanmerking voor een toevoeging (ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand of pro deo advocaat genoemd)? Dan kan het goedkoper zijn om een advocaat in te schakelen. Je betaalt dan namelijk alleen een eigen bijdrage. Kom je niet voor een toevoeging in aanmerking? Dan kan juist een jurist een goedkopere keuze zijn. Ten opzichte van een advocaat heeft een jurist vaak een lager uurtarief.
  2. (Financiële) belangenafweging
    Spelen er grote (financiële) belangen of is jouw zaak behoorlijk ingewikkeld? Dan is het goed mogelijk dat een advocaat een verstandigere keuze is dan een jurist. Een advocaat is hoger opgeleid dan een jurist. Kies je voor een jurist? Let dan heel goed op dat deze de juiste specialisatie heeft (arbeidsrecht) en voldoende ervaring heeft met jouw soort zaak.
Let op:
Een jurist mag jou enkel bijstaan in zaken met een financieel belang tot € 25.000. Is jouw belang groter? Dan valt de keuze voor een jurist af.

Conclusie

De keuze voor een advocaat of een jurist is helemaal aan jou. Het kan een kostentechnische afweging zijn of juist een belangenafweging. Zowel een advocaat als een jurist mogen in dit soort zaken jou vertegenwoordigen in de rechtbank. Luister daarom goed naar je gevoel en let vooral ook op de juiste specialisatie. Hou met jouw keuze ook rekening met het financiële belang.

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Twijfel je wat in jouw geval een verstandige keuze is, of heb je hulp nodig bij het vinden van een goede advocaat of jurist? Wij helpen je! Onze juridische adviseurs kunnen aan de hand van jouw verhaal goed inschatten wat je het beste kunt doen. Zij geven je advies en brengen je in contact met de juiste specialist. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Bel ons van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 – 17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) en wij helpen je!

Meer informatie