“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Advocaat of jurist?

  • Kies je een advocaat of jurist voor jouw conflict?
  • Wij helpen je bij het maken van de beste keuze.
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Lees voor

Vroeg of laat krijgt iedereen wel een keer te maken met een juridisch probleem of vraagstuk op werk. Soms kun je een probleem met de werkgever prima zelf oplossen, misschien met wat goede raad uit jouw omgeving. In veel gevallen is het echter van belang om deskundig advies in te schakelen om je eigen belangen te behartigen. Onze juridische adviseurs helpen je in zo’n geval vrijblijvend verder. Vul ons contactformulier in en we bellen je zo snel mogelijk terug of bel ons zelf op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Oplossen juridisch arbeidsprobleem

Wanneer je een juridisch conflict wil oplossen, kan je je laten bijstaan door een jurist of een advocaat. Maar, wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een jurist en een advocaat? Wij zetten de verschillen op een rij.

Tip:
Wil je advies over jouw persoonlijke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij bespreken jouw situatie en geven je vervolgens advies op maat. Zo weet je direct of je het beste een advocaat of een jurist kan inschakelen.

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

Alle advocaten zijn juristen, maar niet alle juristen zijn advocaten. Advocaat is een beschermde titel. Een advocaat is altijd aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). De NOvA heeft beroepsregels opgesteld waar een advocaat zich aan moet houden. De NOvA houdt daarnaast toezicht op het handelen van advocaten.

Jurist is geen beschermde titel. Iedereen die een (universitaire) studie rechtsgeleerdheid heeft afgerond, is een jurist. Denk aan een deurwaarder, een bedrijfsjurist een juridisch adviseur of een jurist bij een rechtsbijstandsverzekeraar. Net als een advocaat, kan een jurist zich specialiseren in een bepaald rechtsgebied. Zo hebben wij juristen in dienst, die gespecialiseerd zijn in kwesties rondom het beëindigen van een dienstverband middels een vaststellingsovereenkomst.

Let op:
Een jurist mag jou niet altijd vertegenwoordigen. Wij leggen je uit wanneer jij je mag laten bijstaan door een jurist en wanneer jij je juist moet laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Hoe maak je de juiste keuze tussen een advocaat en jurist?

De keuze voor een advocaat of jurist kan op verschillende manieren worden gemaakt.

  1. Kostenafweging
    De keuze voor een advocaat of een jurist kan een kostenafweging zijn. Kom je in aanmerking voor bijstand op basis van toevoeging (ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand of pro deo advocaat genoemd)? Dan kan het voordeliger zijn om een advocaat in te schakelen. Je betaalt dan namelijk enkel een eigen bijdrage.Kom je niet voor bijstand op basis van toevoeging in aanmerking? Dan kan juist een jurist de voordelige keuze zijn. Een jurist heeft meestal een lager uurtarief dan een advocaat.
  2. (Financiële) belangenafweging
    Spelen er grote (financiële) belangen of is jouw zaak behoorlijk ingewikkeld? Dan is een advocaat wellicht een betere keuze dan een jurist. Een jurist mag jou namelijk alleen vertegenwoordigen in zaken waarin de kantonrechter bevoegd is om deze te behandelen.

Conclusie

De keuze voor een advocaat of een jurist kan een afweging zijn van de kosten, het rechtsgebied of van het (financiële) belang. Luister goed naar je gevoel en weeg jouw belangen tegen elkaar af.

Binnen het arbeidsrecht zijn onze juristen gespecialiseerd in het beoordelen van vaststellingsovereenkomsten bij het beëindigen van een dienstverband. Zij zijn bevoegd om jou te vertegenwoordigen wanneer deze situatie zich voordoet en kunnen jou van juridisch advies voorzien en namens jou onderhandelen. Voor andere kwesties of rechtsgebieden helpen wij je ook graag op weg!

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Twijfel je wat in jouw geval een verstandige keuze is, of heb je hulp nodig bij het vinden van een goede advocaat of jurist? Wij helpen jou graag! Onze juridische adviseurs kunnen aan de hand van jouw verhaal goed inschatten wat jij het beste kunt doen. Zij geven je advies en brengen je indien nodig in contact met de juiste specialist. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Bel ons van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 – 17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) en wij helpen je!

Meer informatie