“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag aanvechten

  • Maak altijd bezwaar tegen je ontslag.
  • Heb je juridische hulp nodig? Wij helpen je graag verder.
Lees voor

Natuurlijk hoop je nooit met ontslag te maken te krijgen. Gebeurt dit wel, dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Als de werkgever jou wil ontslaan is het belangrijk om hier nooit zomaar mee akkoord te gaan. Maak altijd bezwaar! Doe je dat niet, dan was je het er schijnbaar mee eens. In dat geval ben je verwijtbaar werkeloos en kun je geen uitkering krijgen. Het aanvechten van je ontslag is dus van belang voor het behouden van je recht op WW.

Op welke manier ontslag aanvechten?

Ontslag aanvechten kan op verschillende manieren. De manier waarop je jouw ontslag kan aanvechten is afhankelijk van de manier waarop de werkgever je wil ontslaan. Toch begint het altijd met dezelfde stap namelijk het versturen van een simpele brief. Stuur de brief het liefst aangetekend naar jouw werkgever. Geef in de brief aan dat het niet eens bent met het ontslag en dat je beschikbaar bent voor werk.

Vind je het lastig om zo’n brief te schrijven? Gebruik hiervoor dan onze voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen ontslag. Deze kun je gratis downloaden en aanpassen aan jouw situatie. Zo weet je zeker dat je doet wat je moet doen. 

voorbeeldbrief bezwaar tegen ontslag

Download onze voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen jouw ontslag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Hoe moet ik reageren op mijn ontslag?

Hoe jij jouw ontslag moet aanvechten hangt dus helemaal af van de manier waarop je wordt ontslagen. Gaat dit in goed overleg, dan kun je anders reageren dan als je op staande voet ontslagen wordt. Wij zetten de verschillende mogelijkheden even voor je op een rijtje. 

  1. Ontslag via het UWV
  2. Via de kantonrechter
  3. Ontslag met wederzijds goedvinden
  4. Collectief ontslag
  5. Op staande voet ontslag
  6. Ontslag directeur

1. Ontslag via het UWV

Gaat het niet goed met het bedrijf waar je werkt en moeten er mensen uit, dan gaat het ontslag via het UWV. Ook als je langer dan twee jaar ziek bent, kan je werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Wordt er voor jou een ontslagvergunning aangevraagd, dan krijg je van het UWV de mogelijkheid om een verweerschrift in te dienen. Hierin kan je aangeven waarom je niet ontslagen moet worden en kan je de motivaties van de werkgever ontkrachten.

Gaat het UWV toch akkoord met het ontslag, maar weet je zeker dat het ontslag onterecht is? Dan is het mogelijk om in hoger beroep te gaan. Zo kan je proberen je baan te behouden of je kunt proberen een hogere transitievergoeding te krijgen. Een jurist of advocaat kan je hier eventueel bij helpen.

2. Via de kantonrechter

Gaat het om disfunctioneren, een arbeidsconflict of is er een discussie over ontslag op staande voet, dan kom je bij de kantonrechter terecht. Ook bij de kantonrechter kun je het ontslag aanvechten. Dit gaat in eerste instantie schriftelijk en later mondeling. Aan de hand van het dossier,  jouw verhaal en dat van de werkgever zal de kantonrechter een besluit nemen. Ook hier is het mogelijk om in hoger beroep te gaan. Schakel altijd een specialist in als je te maken krijgt met ontslag via de kantonrechter. Deze kan ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uitkomt. 

3. Ontslag met wederzijds goedvinden

Bij het ontslag met wederzijds goedvinden proberen jij en de werkgever samen tot afspraken te komen. Denk bij het maken van deze afspraken vooral aan jezelf en je toekomst. In deze situatie is het ieder voor zich en moet je zelf proberen om hier zo goed mogelijk uit te komen. Natuurlijk kun je ook iemand in de arm nemen om je hierbij te helpen. Dit is zeker verstandig, want onderhandelen is best lastig. Een specialist zal zich 100% inzetten voor jouw belangen en ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uitkomt.

Tip:
Hebben jij en de werkgever besloten om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan? Zorg er dan voor dat de werkgever een eerste voorstel op papier zet. Aan de hand van dit voorstel kun je een goed beeld krijgen van de plannen van de werkgever en kunnen wij bekijken op welke vlakken je kunt gaan onderhandelen.

Heb je flink onderhandeld met de werkgever en hebben jullie goede afspraken gemaakt? Dan zal de werkgever deze afspraken op papier zetten in een vaststellingsovereenkomst. Zet echter nooit gelijk je handtekening. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat dit document juridisch gezien ook helemaal klopt. Dit bepaalt uiteindelijk of jij straks een WW-uitkering kan krijgen of niet. Laat de vaststellingsovereenkomst daarom dan ook altijd even checken!

4. Collectief ontslag

Worden er twintig mensen of meer ontslagen? Dan heb je het over een collectief ontslag. In dat geval moet de werkgever met een sociaal plan komen. De meeste werkgevers betrekken de vakbonden bij het opstellen van het sociaal plan. Zij proberen een zo goed mogelijke regeling voor de werknemers uit te onderhandelen. Toch valt er soms nog wel meer uit te halen. Laat daarom jouw voorstel altijd even checken door een specialist. Meestal stelt de werkgever ook een bedrag voor juridische kosten beschikbaar. Maak daar zeker gebruik van.

5. Op staande voet ontslag

Ontslag op staande voet aanvechten is een ander verhaal.  Je raakt bij ontslag op staande voet direct je inkomen kwijt en hebt ook meteen geen recht meer op een uitkering. Dit heeft dus nogal wat gevolgen. In dit geval is het verweer extra belangrijk. Ook al heb je iets gedaan wat eigenlijk niet door de beugel kon, in sommige gevallen is het toch nog mogelijk je recht op een WW-uitkering te behouden. Schaam je niet en neem in het geval van ontslag op staande voet zo snel mogelijk contact op met onze medewerkers. Zij zullen adviseren hoe je het beste kunt reageren en welke vervolgstappen mogelijk zijn. Vaak valt er meer te redden dan je denkt. Is het ontslag onterecht gegeven of heeft de werkgever dit niet op de juiste manier gedaan, dan kun je ook eventueel een schadevergoeding eisen. Wij helpen je hier graag bij!

6. Ontslag directeur

Ben jij directeur of statutair directeur? Dan zitten er andere haken en ogen aan het ontslag. Neem in dat geval altijd een specialist in de arm om je te helpen!

Hulp nodig bij ontslag aanvechten

In veel gevallen is het niet verstandig zelf het ontslag aan te vechten. Emoties spelen mee en het ontbreekt vaak aan kennis. Daarnaast staat er vaak ook nog eens veel op het spel. Laat je goed informeren en schakel hulp in als dit nodig is. Arbeidsrecht advocaten kosten misschien geld, maar vaak verdient zich dit terug of worden de kosten grotendeels bij de werkgever neergelegd. Daarnaast zijn er ook veel werkgevers die uit zichzelf al aangeven dat zij een deel van de juridische kosten zullen vergoeden. Wil jij bekijken of het in jouw geval verstandig is om actie te ondernemen? Bel ons gerust voor gratis advies!

Juridisch advies op maat!

Op onze site vind je heel wat tips over ontslag. Maar omdat geen enkele situatie hetzelfde is, geven wij je ook graag persoonlijk advies. Onze medewerkers kunnen goed inschatten of er extra hulp nodig is en welke hulp bij jouw situatie past. Neem gerust contact op om jouw situatie door te spreken. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, dan kun je hen bellen om je te helpen. Toch kan het verstandig zijn om gebruik te maken van je recht op vrije advocaatkeuze. Een eigen advocaat levert vaak betere resultaten op.

Meer informatie