“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag tijdens ziekte

  • Ben je ziek? Dan heb je ontslagbescherming.
  • Schakel altijd direct hulp in bij ontslag!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ontslag tijdens ziekte kan niet zomaar. Ben je ziek, dan heb je namelijk ontslagbescherming! De werkgever mag je in zo’n geval niet zomaar ontslaan. Iemand die ziek is kan alleen in bepaalde situaties ontslagen worden.

Let op:
Je mag niet zomaar ontslagen worden als je ziek bent. Gebeurt dit toch? Wij helpen je vrijblijvend verder. Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en we bellen je terug.

Wanneer mag ontslag tijdens ziekte?

In sommige gevallen is ontslag tijdens ziekte wel mogelijk. Namelijk in de volgende situaties:

  1. In de proeftijd
  2. Als een contract voor bepaalde tijd afloopt
  3. Met wederzijds goedvinden
  4. Bij bedrijfsbeëindiging
  5. Bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd
  6. Na twee jaar ziekte
  7. Vanwege regelmatig ziekteverzuim 
  8. Als je niet meewerkt aan de re-integratie
  9. Bij ontslag op staande voet

1. In de proeftijd

Ziek of niet, in de proeftijd mag de werkgever gewoon tot ontslag overgaan. Het ontslag mag alleen niets te maken hebben met het ziek zijn. Als de werkgever aangeeft dat dit toch de reden is, dan kun je het ontslag aanvechten. Ontslag tijdens ziekte mag dus wel, maar ontslag wegens ziekte is niet toegestaan. Dat is een belangrijk verschil.

2. Als een contract voor bepaalde tijd afloopt

Heb je een tijdelijk contract en verloopt dit van rechtswege, dan hoeft de werkgever dit niet te verlengen. Ook niet als je ziek bent. Wel moet de werkgever dit minimaal een maand van te voren schriftelijk laten weten. Dit is de aanzegtermijn. Houdt de werkgever zich hier niet aan, dan is hij jou een maand extra salaris verschuldigd.

3. Met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden is een lastig punt. Op het moment dat mensen ziek zijn, voelen zij zich hier vaak schuldig over. Als de werkgever dan met een vaststellingsovereenkomst komt, lijkt dit een goede oplossing. Je kan dan rustig uitzieken en de werkgever heeft er geen last meer van. Niets is minder waar. Als je een vaststellingsovereenkomst tekent, word je ook meteen weer beter gemeld! Om vervolgens een uitkering te kunnen krijgen moet je aan de sollicitatieplicht voldoen. Kun je dit niet omdat je ziek bent, dan heb je een probleem. Je krijgt dan geen WW-uitkering. Je zit dan dus zonder inkomen. Onderteken dus nooit een vaststellingsovereenkomst als je ziek bent.

Heb je het idee dat het feit dat jij ziek bent voornamelijk met je werk te maken heeft? Dan kan het in sommige situaties wel goed zijn om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Bespreek dit soort belangrijke beslissingen altijd eerst met een specialist op dit gebied. Die weet precies wat de valkuilen zijn en kan samen met jou bekijken wat in jouw situatie slim is om te doen.

onderhandelen werk

Hulp nodig bij ontslag? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

4. Bij bedrijfsbeëindiging

Stopt het bedrijf ermee dan mogen alle contracten ontbonden worden. Ook die van mensen die ziek thuis zitten. Hierbij moet de werkgever alles wel volgens de regels doen. 

5. Bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd

Bereik jij de AOW-gerechtigde leeftijd, dan mag de werkgever jouw contract ontbinden. Of je ziek bent of niet verandert hier niets aan. 

6. Na twee jaar ziekte

Ben je ziek, dan heb je twee jaar de tijd om te re-integreren. Zijn de twee jaar om en zal je niet in staat zijn om in korte tijd weer terug te keren in jouw oude functie, dan mag de werkgever je ontslaan. Hiervoor kan hij een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Let op! Ook bij ontslag na twee jaar ziekte heb je recht op een transitievergoeding!

7. Vanwege regelmatig ziekteverzuim

Ben jij niet langdurig ziek, maar heb je de neiging om je regelmatig ziek te melden om welke reden dan ook? Dan kan de werkgever dit gebruiken om jou te ontslaan. Jou ziek zijn kan namelijk de nodige gevolgen hebben voor het werk en jouw collega’s. Jouw werk blijft liggen en collega’s die dit moeten opvangen raken overbelast. Loopt jouw ziekteverzuim de spuigaten uit of heeft jouw ziekteverzuim een heel negatief effect op de werkvloer, dan is dit een goede reden voor ontslag. Dit kan met wederzijds goedvinden of via de kantonrechter. Het gaat dan om ontslag om persoonlijke redenen

8. Als je niet meewerkt aan de re-integratie

Ben je ziek, dan wordt er zowel van jou als van de werkgever verwacht dat jullie er alles aan doen om snel weer aan het werk te kunnen. Jullie moeten allebei meewerken aan de re-integratie. Werk jij dit traject als werknemer tegen, dan kan dit een goede reden zijn om jou te ontslaan.

9. Bij ontslag op staande voet

Doe jij iets wat niet door de beugel kan, dan kan de werkgever besluiten om jou op staande voet te ontslaan. Of je ziek bent of niet maakt daarbij niets uit. Ontslag op staande voet heeft veel impact. Je bent direct je inkomen en jouw recht op een WW-uitkering kwijt. Vaak is dit nog te voorkomen. Hulp nodig? Neem gerust even contact met ons op!

Voorbeeld uit de praktijk

De gezondheid van Paul is niet al te best. Hij is vaak ziek. Op het werk begint dit wat irritaties te veroorzaken. Als hij er niet is blijft er veel werk liggen en raken zijn collega’s overbelast. De werkgever gaat een gesprek met hem aan om te kijken wat de oorzaak is van het vele ziek zijn en op welke manier ze het achterstallige werk kunnen oplossen. In dat gesprek werkt Paul niet zo heel erg mee. Hij voelt zich aangevallen en wil niet bepaald meedenken. Dit is voor de werkgever de druppel die de emmer doet overlopen. Hij heeft ondertussen een flink dossier en besluit naar de kantonrechter te stappen. Paul schrikt hier behoorlijk van. Hij neem een advocaat in de arm om hem te helpen. Een verstandig besluit, want door het inschakelen van deze specialist weet hij ontslag te voorkomen.

Ontslag tijdens ziekte met ontslagvergunning

Wil een werkgever je ontslaan, dan kan dat via het UWV. De werkgever kan dan een ontslagvergunning aanvragen. Het aanvragen van een ontslagvergunning bij het UWV kan als:

  • Je twee jaar of langer ziek bent en het ernaar uitziet dat je niet binnen 26 weken beter zult zijn. Ook moet de werkgever eerst kijken of er binnen het bedrijf geen ander geschikt werk voor je is.
  • Je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
  • Als er sprake is van bedrijfsbeëindiging.

Word je ontslagen na twee jaar ziekte, maar heeft de werkgever niet goed meegewerkt aan de re-integratie? Dan kan het UWV besluiten dat de werkgever je een jaar langer moet doorbetalen. Dit heet een sanctie. Daarnaast heb je ook als je twee jaar ziek bent geweest recht op een transitievergoeding bij ontslag. Zorg er dus wel voor dat je krijgt waar je recht op hebt!

Ontslag tijdens ziekte via de kantonrechter

De werkgever kan ook naar de kantonrechter stappen om je te laten ontslaan. Dit kan alleen als:

  • Je regelmatig ziek bent en dat problemen oplevert voor het bedrijf.
    In dit geval moet de werkgever naar de kantonrechter. Er wordt dan gekeken of het regelmatige ziekteverzuim onevenredig belastend is voor de organisatie (bijvoorbeeld de productievoortgang) of de collega’s (te hoge werkdruk).
  • Je tijdens je ziekte niet meewerkt aan het re-integratieplan.
    In dit geval kan de werkgever je met toestemming van de kantonrechter ontslaan. Je bent namelijk verplicht om er alles aan te doen om weer aan de slag te kunnen gaan.

Ontslag wegens ziekte

We hebben net gezien dat je in bepaalde situaties ontslagen mag worden terwijl je ziek bent. Ontslag wegens ziekte mag echter niet. Het ziek zijn mag dus nooit de reden zijn voor het ontslag. Dit mag alleen als je heel erg vaak ziek bent en het bedrijf hier last van heeft. Heb je je onterecht ziek gemeld, dan kan dit ook een goede reden zijn voor ontslag.

Juridische hulp

Ontslag tijdens ziekte mag niet zomaar! Teken nooit zomaar iets. Onze juridische medewerkers zijn vrijblijvend te bereiken via telefoonnummer 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.  Zij adviseren je wat in jouw situatie het beste kunt doen.

Meer informatie