“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Wanneer mag de werkgever je ontslaan tijdens ziekte?

  • Wist je dat je niet ontslagen mag worden als je ziek bent?
  • Toch zijn er ook uitzonderingen, waardoor de werkgever je wel kan ontslaan.
Lees voor

Ben je ziek, dan heb je ontslagbescherming. Dit betekent dat de werkgever je eigenlijk niet mag ontslaan. Er geldt een ontslagverbod. Dit ontslagverbod is van toepassing tijdens de eerste twee jaren of 104 weken dat je ziek bent. Toch zijn er wel een aantal uitzonderingen op deze regel.

Krijg jij te maken met ontslag tijdens jouw ziekte? Dit kan hele grote gevolgen voor jou hebben. Laat je daarom altijd juridisch goed adviseren. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken tussen 09.00 en 17.15 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten)

Wanneer geldt het ontslagverbod bij ziekte niet?

Er zijn een aantal situaties waarin een werkgever ondanks jouw ziek zijn toch tot ontslag over mag gaan. In dat geval geldt het ontslagverbod dus niet. Het gaat hierbij om de volgende situaties:

  1. Ziekmelding vindt plaats na ontslag
  2. Je zit nog in je proeftijd
  3. Jouw tijdelijke contract loopt af
  4. Je wordt op staande voet ontslagen
  5. Er is sprake van andere omstandigheden
  6. Ontslag na twee jaar ziekte
  7. Ontslag met wederzijds goedvinden/vaststellingsovereenkomst

1. Ziekmelding vindt plaats na ontslag 

Heb je ontslag gekregen of zelf ontslag genomen en meld je je daarna ziek? In dat geval geldt het opzegverbod niet. Je was dan namelijk niet ziek tijdens het ontslag. Het ontslag kwam al voor de ziekmelding, waardoor jouw ziek zijn hier dus geen invloed op heeft.

2. Je zit nog in je proeftijd

Tijdens je proeftijd mag je op elk moment worden ontslagen. Dit geldt ook als je ziek bent. Er hoeft geen goede reden te zijn voor het ontslag. Het is wel belangrijk om te weten dat de werkgever je niet mag ontslaan vanwege jou ziek zijn.  

3. Jouw tijdelijke contract loopt af

Heb je een tijdelijk contract, dan is hierin een einddatum of een bepaalde contractduur opgenomen. Op die datum stopt het contract van rechtswege. Dat betekent dat het contract automatisch eindigt als de afgesproken tijd is verstreken. De werkgever mag er in dat geval voor kiezen jouw contract niet te verlengen, ook als je op dat moment ziek bent. De werkgever moet jou dan ziek uit dienst melden zodat je een ziektewetuitkering aan kan vragen.

4. Je wordt op staande voet ontslagen

Het is voor een werkgever niet makkelijk om een werknemer op staande voet te ontslaan. Toch gebeurt dit met enige regelmaat. Ook tijdens je ziekte kun je op staande voet worden ontslagen als de werkgever hiervoor dringende redenen heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werknemer zijn of haar re-integratieverplichtingen niet nakomt of als blijkt dat je gelogen hebt over het feit dat je ziek bent. 

Krijg jij te maken met ontslag terwijl je ziek bent? Schakel dan altijd juridische hulp in. Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

5. Er is sprake van andere omstandigheden

Is er sprake van andere omstandigheden, zoals disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie (een arbeidsconflict)? In dat geval kan de werkgever ontslag aanvragen via de kantonrechter. De werkgever moet dan wel aantonen dat de reden van het ontslag helemaal los staat van de ziekte. Daarnaast moet er een flink dossier zijn. Laat je in dit soort situaties altijd bijstaan door een ontslagspecialist!

6. Ontslag na twee jaar ziekte

Het opzegverbod bij ziekte vervalt als je langer dan 104 weken of twee jaar ziek bent. Vanaf het moment dat je twee jaar bent ziek gemeld, mag de werkgever tot ontslag overgaan. Dit gebeurt door een ontslagvergunning aan te vragen via het UWV. Heeft de werkgever te weinig gedaan om jou te laten re-integreren? Dan kan het gebeuren dat het UWV besluit dat de werkgever jou nog een jaar langer in dienst moet houden en doorbetalen. Na dat extra jaar zal er dan alsnog plaatsvinden.

Tip:
Ook na twee jaar ziekte heb je gewoon recht op een transitievergoeding! Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt! Heb je hier hulp bij nodig, dan staan wij voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor gratis advies over jouw situatie. Onze medewerkers helpen je graag en brengen je eventueel in contact met een advocaat of jurist die jou verder kan helpen.

7. Ontslag met wederzijds goedvinden/vaststellingsovereenkomst

Als er ontslag plaatsvindt, gaat dit negen van de tien keer met wederzijds goedvinden. Bij ontslag met wederzijds goedvinden gaan jullie samen om tafel en maken jullie de nodige afspraken over het ontslag. Alle afspraken worden op papier gezet in een vaststellingsovereenkomst, waarna jullie allebei je handtekening zetten. Het ontslag is dan rond. Als je ziek bent is het verstandig om hier goed over na te denken. In sommige gevallen is dit namelijk alles behalve verstandig. Gaan jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar en wil je vervolgens een WW-uitkering aanvragen? Dan zal je ook weer aan de sollicitatielicht moeten kunnen voldoen. Lukt je dit niet omdat je eigenlijk nog ziek bent, dan kan dit ervoor zorgen dat je geen uitkering krijgt. Je zit dan zonder inkomen en dat is natuurlijk nooit een goed idee.

Natuurlijk zijn er situaties waarbij ontslag met wederzijds goedvinden bij ziekte wel een goed idee is. Twijfel jij of het in jouw geval verstandig is om de onderhandelingen met jouw werkgever in te gaan? Leg jouw situatie dan gerust voor aan onze juridische medewerkers. Dit kan via 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of door een berichtje achter te laten op ons contactformulier.  

Vragen over jouw situatie?

Iedere situatie is anders. Hierdoor kan het ook best lastig zijn om het antwoord op jouw vragen online te vinden. Schroom dan ook niet en leg jouw vragen gerust voor aan onze medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je gratis juridisch advies over jouw situatie. Zo weet je precies waar je staat. En ben je op zoek naar een goede jurist of advocaat om jou bij te staan, dan bekijken zij welke specialist bij jou in de buurt je hier het beste bij kan helpen. Laat jouw gegevens achter, dan bellen wij je zo snel mogelijk even terug. 

Meer informatie