“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kantonrechtersformule

  • De ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule is vervangen door de transitievergoeding.
  • Wil jij weten wat jij maximaal zou kunnen krijgen als transitievergoeding? Wij bekijken jouw situatie en geven je advies!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Bij ontslag krijg je als werknemer meestal een ontslagvergoeding mee. Tegenwoordig hebben we het dan over de transitievergoeding. Voor de komst van deze transitievergoeding in 2015 bestond er ook al een ontslagvergoeding. Toen werd de vergoeding meestal berekend via de kantonrechtersformule (abc-formule). Af en toe wordt deze kantonrechtersformule nog toegepast. 

Kantonrechtersformule of abc-formule toepassen

De kantonrechtersformule is de basis waarop kantonrechters de hoogte van de ontslagvergoeding bepaalden. Je kan deze formule ook gebruiken als uitgangspunt als je zelf gaat onderhandelen met de werkgever. De kantonrechtersformule heet ook wel de ABC-formule.  In de kantonrechtersformule zijn drie factoren van invloed op de uitkomst. De hoogte van de ontslagvergoeding = A x B x C.

A = aantal gewogen dienstjaren B = beloning C = correctiefactor.

Deze drie punten bepalen samen de hoogte van de vergoeding die je mee krijgt.

Tip:
Vanaf 1 juli 2015 heeft de ontslagvergoeding plaats gemaakt voor de transitievergoeding.

A: Aantal gewogen dienstjaren

Bij het vaststellen van de ontslagvergoeding kijk je naar het aantal gewogen dienstjaren. Het aantal gewogen dienstjaren is dus niet hetzelfde als het daadwerkelijke aantal dienstjaren. Het aantal gewogen dienstjaren hangt af van de leeftijd van de werknemer. Afhankelijk van deze leeftijd krijgen de dienstjaren een lichtere of zwaardere weging. Het aantal dienstjaren wordt afgerond op hele jaren. Een periode van zes maanden en een dag telt mee als een heel jaar:

  • Tot en met het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar.
  • Vanaf het 35e t/m het 44e levensjaar krijg je een maand per dienstjaar.
  • In het 45e t/m het 54e levensjaar krijg je anderhalve maand per dienstjaar.
  • Vanaf het 55e levensjaar kun je op twee maandsalarissen per dienstjaar rekenen.

Een voorbeeld van een berekening van de gewogen dienstjaren bij een persoon van 53 jaar met een dienstverband van 19 jaar: A= (10×1 maandsalaris) + (9×1,5 maandsalaris) = 23,5 gewogen dienstjaren.

B: Beloning

Bij beloning gaat het om het maandelijks bruto loon van de werknemer. Daarnaast tellen ook andere vaste loonbestanddelen hierbij mee. Bijvoorbeeld:

  • Vakantietoeslag
  • Dertiende maand
  • Structurele overwerkvergoeding
  • Vaste ploegentoeslag

In uitzonderlijke gevallen kan de kantonrechter bepalen dat andere looncomponenten ook meegenomen worden bij het vaststellen van de beloning. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Auto van de zaak
  • Onkostenvergoeding
  • Winstdeling, bonus of dividend
  • Werkgeversaandeel in het pensioen
  • Opties en/of aandelen in de onderneming

C: Correctiefactor

Bij de correctiefactor wordt eigenlijk bekeken wiens schuld het is dat de werknemer ontslag krijgt. Als de verwijtbaarheid van het ontslag (sterk) bij de werkgever of werknemer ligt, is de kantonrechter geneigd de ontslagvergoeding aan te passen met een vermenigvuldigingsfactor. Valt geen van beiden iets te verwijten, dan hoeft de ontslagvergoeding niet verhoogd of verlaagd te worden en ligt de vermenigvuldigingsfactor op 1.

Lag het ontslag bijvoorbeeld aan jouw functioneren, dan kan de rechter bepalen om de ontslagvergoeding te vermenigvuldigen met 0,5. Je krijgt dan dus een lager bedrag mee. Heeft de werkgever flinke steken laten vallen, dan kan de ontslagvergoeding weer hoger worden door hem met 1,5 of 2 te vermenigvuldigen. Naast de verwijtbaarheid van de werknemer weegt de kans op de arbeidsmarkt en de leeftijd van de werknemer ook mee bij het bepalen van de correctiefactor.

Bereken jouw ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule

Wil jij weten wat jouw ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule zou zijn? Gebruik dan onze berekenmodule. Hier kun je precies zien waar je op uit komt. Hou er wel rekening mee dat er tegenwoordig vooral wordt gewerkt met de nieuwe en lagere transitievergoeding!

Heb jij hulp nodig bij jouw ontslag of zit je met vragen? Bel dan gerust eens met onze juridische medewerkers. Zij geven jou gratis advies aan de hand van jouw verhaal. Je kan ons bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of je gegevens achterlaten via ons contactformulier. Wij zullen dan zo snel mogelijk even contact met jou opnemen. 

Meer informatie