“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Tijdelijk contract? Denk aan het tussentijdse opzegbeding

  • Heb jij een tijdelijk contract zonder tussentijds opzegbeding?
  • Dan mag je niet zomaar ontslag nemen of ontslag krijgen!
Lees voor

Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat je altijd ontslag kunt nemen als werknemer zijnde. Je hoeft nooit met tegenzin in dienst te blijven. Toch? Helaas gaat die gedachte niet altijd op. Bij een vast contract kun je wel altijd opzeggen, rekening houdend met de opzegtermijn. Maar met een tijdelijk contract ofwel een contract voor bepaalde tijd, kan het zijn dat je niet zomaar tussentijds ontslag kunt nemen. Het is daarom van belang om goed op het tussentijdse opzegbeding te letten.

Tussentijds opzegbeding

Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan is het nog maar de vraag of je voor de einddatum van jouw contract ontslag mag nemen. Stel, je hebt een contract voor de duur van zes maanden. Er staat verder niets in over opzeggen. Er staat alleen in dat jouw contract van rechtswege eindigt na deze zes maanden. Dan betekent dit, dat je tussentijds niet op mag zeggen. Kom je er na drie maanden werken achter dat het toch niet helemaal de baan voor jou is? Dan moet je in dat geval toch je contract uitzitten tot de zes maanden verstreken zijn. Je kunt een tijdelijk contract dus alleen tussentijds opzeggen als er een zogenaamd tussentijds opzegbeding is afgesproken.

Geen tussentijds opzegbeding, wel ontslag nemen?

Heb je geen tussentijds opzegbeding afgesproken in jouw tijdelijke contract? Dan moet je dus het volledige contract uitwerken. Wil je toch tussentijds ontslag nemen, dan is de enige mogelijkheid om met jouw werkgever te overleggen of hij jou toch eerder wil laten gaan. Eigenlijk vraag je jouw werkgever min of meer om je te ontslaan. Wil de werkgever hier aan meewerken, dan kunnen jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. Samen zetten jullie alle afspraken over het ontslag op papier in een vaststellingsovereenkomst (VSO)

Heb jij een VSO gekregen? Wij kunnen hem gratis voor je checken! Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Wat als de werkgever van je af wil?

Het tussentijds opzegbeding werkt ook andersom. Mag jij geen ontslag nemen, dan mag jouw werkgever je ook niet zomaar ontslaan. Wil jouw werkgever toch van je af, dan zal dit waarschijnlijk met wederzijds goedvinden gebeuren. De werkgever biedt jou een VSO waarna jullie samen onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. Denk hierbij aan een ontslagvergoeding, maar ook aan vrijstelling met behoud van loon en het kwijtschelden van eventuele studiekosten. De afspraken die jullie uiteindelijk maken worden op papier gezet, waarna jullie allebei je handtekening zetten. 

Vaststellingsovereenkomst en WW

Als er geen tussentijds opzegbeding in jouw contract is afgesproken dan moet je er rekening mee houden dat jouw recht op WW in de meeste gevallen pas ingaat, op het moment dat jouw contract af zou lopen. Stel dat je op 01-01 in dienst gaat, met een contract voor bepaalde tijd voor de duur van 6 maanden, aflopend op 01-07. De werkgever wil jou met wederzijds goedvinden (met een vaststellingsovereenkomst dus) uit dienst laten treden per 01-04. Er is geen tussentijds opzegbeding opgenomen. Jouw WW zal in de meeste gevallen pas ingaan per 01-07, want dan zou jouw contract aflopen. Dat kan betekenen dat je 2 maanden zonder inkomen zit. Onderhandel hierover met de werkgever. Zij kunnen hier een compensatie voor bieden in de vorm van een ontslagvergoeding. 

Vragen over ontslag of jouw VSO?

Zit jij met vragen over het krijgen of nemen van ontslag of heb je vragen over de VSO die je hebt gekregen? Bel ons gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) voor gratis advies over jouw situatie!

Meer informatie