Ook vandaag laten we weer een ondernemer aan het woord. Elke ondernemer heeft weer z’n eigen uitdagingen in de bijzondere tijd van het coronavirus. Met deze reeks aan artikelen hopen wij de ondernemers te steunen en tegelijkertijd andere ondernemers te inspireren! Deze tijd biedt ook kansen. Vandaag is het woord aan muzikant Tim Akkerman. Alle optredens zijn geannuleerd, maar toch gaat Tim niet bij de pakken neerzitten.

Tim Akkerman stelt zich graag even voor

Mijn naam is Tim Akkerman (39) en ben muzikant/componist. In 2009 heb ik mijn eigen label TA Music Productions opgericht. Ondertussen heb ik drie studio albums opgenomen en speel daarnaast op diverse festivals, poppodia en in theaters.

Photo by Flits en Klik

Heeft het coronavirus veel impact op jouw werkzaamheden?

Alle maatregelen rondom het coronavirus hebben heel veel invloed op de algehele muziekbranche. Hier zitten veel ZZP-ers nu in onzekerheid thuis. De cultuurbranche zal harde klappen moeten opvangen. De vraag is dan ook in hoeverre geplande optredens en festivals doorgang zullen vinden. Ik denk dat veel podia en festivals gebruik gaan maken van live-streaming en dat zij zich gaan richten op een kleiner aantal bezoekers. Optredens zullen bijvoorbeeld in kortere sessies plaatsvinden. We zullen op zoek moeten naar mogelijkheden om de podia waar mogelijk te blijven gebruiken. Dat zal een grote uitdaging zijn. Hoe ga je alle thuiszittende vakmensen weer in het werkgebied krijgen met inachtneming van de regels die nu gelden?

Waar liggen jouw grootste zorgen met betrekking tot het coronavirus?

Naast de gezondheid, vooral de onzekerheden van de duur van de regels die er nu zijn. Je kan niet verwachten dat publiek de 1,5 meter afstand bewaard bij een festival. Daarnaast is het economisch niet vol te houden om een zaal maar voor de helft te vullen. Dit in verband met de vaste kosten die een evenement of zaal met zich meebrengt. Met andere woorden: het verdienmodel zal op schop moeten om toch nog ergens de kosten te kunnen dekken.

Is er een vangnet waar jij als artiest gebruik van kunt maken?

Op alle vlakken (op zijn Haags gezegd) pis ik naast de pot. Ik kan geen aanspraak maken op de €4000,- voor het sluiten van een fysieke winkel of ruimte. Ook zal ik mijn geleden schade die ik oploop doordat er nu veel optredens zijn gecanceld niet kunnen verhalen op welke partij dan ook. Tevens sta ik als eenmanszaak met lege handen aangezien ik eigen baas ben en geen werknemers onder mij heb.

Hoe los je dit op?

Gelukkig ben ik een creatieveling. Ik zal altijd op zoek gaan naar alternatieven om mijn podiumkunsten te kunnen vertonen. Internet is hierin een belangrijke. Betaalde stream concerten is daar één van. Maar onlangs heb ik ook faam gemaakt door mijn online bingo avonden die ik als quizmaster presenteer. Hier heb ik al een leuk alternatief bij bedacht die binnenkort zal presenteren.

Wat kunnen we leren van deze moeilijke periode?

Het heeft naar mijn mening iedereen weer doen beseffen dat het huidige (economische) systeem helemaal niet zo van deze tijd is. De bubbel die in de jaren is gecreëerd wordt nu zichtbaar. Je kan niet steeds groeien en winst maken. Er zal altijd een curve zijn die aangeeft dat het dak is bereikt. We worden nu gedwongen om anders te denken met onze huidige manier van werkgelegenheid, economie en de waarde als mens an sich. Mijn hoop is dan ook dat we hier van leren en opnieuw een systeem bedenken waarin iedereen in mee kan doen ongeacht je status of verdiensten. Ik durf niet te zeggen of de veranderingen gunstig zullen zijn voor de branche. Wel denk ik dat men nu wel inziet dat de algehele cultuur branche onmisbaar blijkt te zijn. Wie luistert er nu geen muziek of kijkt Netflix? Dit zou dan eindigen als er geen inkomsten meer gegenereerd kunnen worden.

Wat wil je ons nog meegeven?

Er zijn een paar woorden die ik steeds vaker gebruik merk ik. En dat zijn de woorden hoop en waardes.
De hoop dat we van dit alles wereldwijd iets leren en dat we de waarde van ons als mens, individu goed inschatten. Door samenwerking en ons ego opzij te zetten, zullen we merken dat er veel meer mogelijk is dan we in eerste instantie denken. Als ik lees hoeveel mensen het thuiswerken als fijn ervaren, hebben we al een heel groot maatschappelijk probleem opgelost. Minder verkeer = minder files. Efficiënter met ieders tijd omgaan. Het zou mooi zijn als we na de crisis dit als basis kunnen gebruiken. Ik deed al een tijdje aan huiskamerconcerten, misschien moet ik dat maar weer eens oppikken!

Wil je op de hoogte blijven van de creatieve ideeën van Tim Akkerman of meedoen aan de bingo? Volg hem dan op Facebook.

Met dank aan: Melissa Scharroo Capribee voor de foto in de header en Flits en Klik voor de foto in de tekst.