Krijg jij een vaststellingsovereenkomst (VSO) van jouw werkgever, dan is het nooit slim om direct jouw handtekening te zetten. Voldoet de VSO niet aan de eisen, dan kan dit er voor zorgen dat je problemen krijgt bij het aanvragen van een uitkering. Daarnaast is het natuurlijk ook maar de vraag of je wel krijgt waar je recht op hebt. Vaak valt er goed te onderhandelen en kun je een hogere transitievergoeding meekrijgen of er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wordt vrijgesteld van arbeid met behoud van loon. Wij kijken gratis jouw VSO na en zorgen ervoor dat alles klopt en jij krijgt waar je recht op hebt.

Hoe werkt zo’n VSO-check nou eigenlijk precies?

Om een beeld te schetsen van de gang van zaken bij zo’n VSO-check nemen wij je mee in een zaak die door één van onze juristen werd behandeld. Zij vertelt hieronder precies hoe dit is verlopen.

Eerste misverstand bij een vaststellingsovereenkomst: ik word ontslagen!

Als donderslag bij heldere hemel heeft mevrouw Ter Maat na 8 jaar trouwe dienst van haar werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Behoorlijk in paniek nam ze contact met ons op. Ik heb haar verhaal aangehoord. Uit ons gesprek bleek dat ze dacht dat ze ontslagen is. Ik heb haar uitgelegd dat dit een voorstel is om met wederzijds goedvinden uit dienst te gaan en dat er helemaal geen sprake is van een eenzijdig ontslag. Pas als zij besluit te tekenen zal zij uiteindelijk met een goede regeling vertrekken. Dit stelde mevrouw Ter Maat een beetje gerust. De opluchting aan de andere kant was bijna door de telefoon heen te voelen.

Wensen

Ik heb met mevrouw Ter Maat besproken wat haar werksituatie precies is. De werkgever wil, bot gezegd, van haar af omdat ze niet zou functioneren. Zelf is zij van mening dat ze haar werk altijd goed gedaan heeft. Wel is ze zich ervan bewust dat ze twee keer te laat is gekomen en soms wat lange koffiepauzes neemt, omdat ze het zo gezellig vindt om met haar collega’s te kletsen. De werkgever heeft daar in die 8 jaar nog nooit iets van gezegd. Dat betekent ook dat de werkgever geen dossier heeft opgebouwd. Dit maakt de onderhandelingspositie van mevrouw een stuk beter. Samen hebben we bekeken wat mevrouw zou willen. Wat zijn haar wensen als het gaat over uit dienst gaan? Ze heeft van te voren zelf al nagedacht over een ontslagvergoeding: ze wil op z’n minst 2 maandsalarissen meekrijgen.

Controle

Met het wensenlijstje in het achterhoofd ben ik voor haar aan de slag gegaan. Allereerst ben ik de vaststellingsovereenkomst inhoudelijk gaan controleren. Hieruit bleek al snel dat de vaststellingsovereenkomst niet WW-vriendelijk was. Als mevrouw deze overeenkomst zou tekenen, zou haar dit de nodige problemen op kunnen leveren. Daarnaast werd er ontslagvergoeding van slechts €2.000,- geboden. Ook wordt mevrouw niet vrijgesteld van arbeid. Gezien de omstandigheden is het niet wenselijk dat ze gewoon aan het werk gaat alsof er niets aan de hand is.

Advies

Naar aanleiding van de controle hebben we mijn bevindingen en adviezen samen telefonisch doorgesproken. We hebben besproken dat we hoog in gaan zetten: 6 maandsalarissen als ontslagvergoeding. De werkgever heeft namelijk echt wel wat steekjes laten vallen met als gevolg dat mevrouw Ter Maat haar (financiële) zekerheid en vaste contract kwijt is. Daarnaast willen we een vrijstelling van werk met behoud van loon en moet de vaststellingsovereenkomst WW-vriendelijk gemaakt worden. Van de controle heb ik een uitgebreide rapportage gemaakt en naar haar gestuurd zodat ze dit in alle rust na kan lezen. Ook heb ik een conceptbrief voor de werkgever opgesteld en naar mevrouw Ter Maat verstuurd. Nadat mevrouw mij akkoord heeft gegeven op de brief aan haar werkgever heb ik deze aan het bedrijf verzonden.

Onderhandelen

Al snel kwam er een reactie van de werkgever. Vrijstelling van arbeid per direct behoorde wel tot de mogelijkheden. Ook het aanpassen van de tekst in verband met WW-vriendelijkheid was prima. Met de hoge ontslagvergoeding kon de werkgever niet akkoord gaan. Daarop heb ik telefonisch contact opgenomen met de werkgever en afgetast hoe we dichter tot elkaar en tot overeenstemming konden te komen. Uiteindelijk na flink wat heen-en-weer gepingel zijn we uitgekomen op een ontslagvergoeding van 3 maandsalarissen, bovenop de wettelijke transitievergoeding.

Resultaat

De wens van mevrouw Ter Maat was dat ze in elk geval 2 maandsalarissen mee zou krijgen, wat in totaal op €5.000,- neerkomt. De werkgever bood in eerste instantie €2.000,- aan. Uiteindelijk zijn we overeen gekomen dat mevrouw €7.500,- ontslagvergoeding krijgt plus de wettelijke transitievergoeding. Mevrouw was hier erg blij mee en kon uiteindelijk met een goed gevoel haar handtekening zetten.

Wil jij ook snel en deskundig advies over jouw vaststellingsovereenkomst? Neem dan contact met ons op via 088-6002800 of stuur jouw VSO direct naar ons toe.

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Tevreden klanten

Op deze manier helpen wij dagelijks vele werknemers bij het maken van afspraken met hun werkgever. Onze juristen kijken de vaststellingsovereenkomst na, geven aan welke punten aangepast moeten worden en welke onderhandelingsruimte er nog is. Daarnaast leggen zij (met toestemming van de werknemer) contact met de werkgever en proberen op die manier ervoor te zorgen dat de klant hier zo goed mogelijk uitkomt. De kosten hiervan worden altijd bij de werkgever neergelegd. Voor de werknemer zijn onze diensten dus altijd gratis!

Ondertussen hebben op deze manier al heel wat werknemers geholpen bij de onderhandelingen over het ontslag. 

Een aantal recensies van onze klanten: