“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bruto netto methode zorgt voor lagere juridische kosten

  • Bespaar geld op juridische kosten met de bruto netto methode.
  • Wij bieden de juiste juridische hulp!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Heb je te maken met ontslag, dan is het vaak slim om je te laten bijstaan door een jurist of advocaat. Toch doen veel mensen dit niet, omdat zij bang zijn voor hoge kosten. Deze angst is echter meestal niet terecht. De juridische kosten bij ontslagzaken worden namelijk meestal betaald door jouw werkgever. Lukt dit niet, dan kon voorheen vaak de bruto-netto methode worden toegepast. Dit zorgde ervoor dat je flink kon besparen op de juridische kosten. Helaas is het sinds 2013 niet meer toegestaan om hier als werknemer het initiatief in te nemen. Een werkgever kan jou op eigen beweging nog wel tegemoet komen door het toepassen van de bruto-netto methode toe te passen.

Bruto netto methode

Jouw specialist zal in alle gevallen in eerste instantie proberen de juridische kosten bij de werkgever neer te leggen. Weigert de werkgever de juridische kosten op zich te nemen, dan kan op initiatief van de werkgever de bruto-netto methode worden toegepast. Op die manier kan je toch, door een belastingvoordeel, flink besparen op de juridische kosten. We geven je een voorbeeld.

Stel:

  • Jouw transitievergoeding of ontslagvergoeding is (bruto) € 10.000,00.
  • De kosten voor juridische bijstand zijn € 795,00.
  • + BTW over de kosten juridische bijstand € 151,05.
  • Jouw inkomstenbelastingtarief (IB) is 52%.
Let op:
Een juridisch specialist zal altijd proberen om de juridische kosten bij de werkgever neer te leggen.

1: Geen gebruik van de bruto netto methode

Wordt de bruto netto methode niet toegepast, dan betaal je de juridische kosten uit jouw netto transitievergoeding oftewel ontslagvergoeding.

Bruto transitievergoeding  € 10.000,00
Inkomstenbelasting 52% –  € 5.200,00
Netto transitievergoeding  € 4.800,00
Juridische kosten (incl. BTW) –  € 946,05
Totaal netto in handen  € 3.853,95

2: De bruto netto methode

Wordt de bruto netto methode wel toegepast, dan betaalt de werkgever de juridische kosten uit jouw bruto transitievergoeding. Zo wordt jouw bruto transitievergoeding lager, waardoor je hier minder belasting over hoeft te betalen. Ook hoeft de BTW over de juridische kosten niet betaald te worden. Dit kan de werkgever verrekenen.

Bruto transitievergoeding € 10.000,00
Juridische kosten –  € 795,00
BTW kan de werkgever verrekenen € 0,00
Totale transitievergoeding bruto € 9.205,00
Inkomstenbelasting 52% –  € 4.786,60
Totaal netto in handen € 4.418,40

Deze bruto netto methode levert in dit voorbeeld een besparing op van € 564,45. Hierdoor zijn de netto juridische kosten voor jou verminderd naar € 381,60 (€ 946,05 – € 564,45). Let op: het voordeel wordt kleiner wanneer je in een lagere belastingschijf valt.

Tip:
Heb je een ontslagvoorstel gekregen? Laat je dan altijd bijstaan door een ontslagspecialist!

Hulp nodig om te krijgen waar je recht op hebt? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Voorstel gekregen van de werkgever?

Heb jij een ontslagvoorstel gekregen van de werkgever? Check dan altijd even of hierin iets over juridische kosten is opgenomen. Meestal wordt er standaard een bepaald bedrag door de werkgever vergoed. Maak hier zeker gebruik van. Staat dit niet in jouw voorstel, vraag er dan gerust naar. 

Wil jij, voor je verdere juridische hulp gaat inschakelen, weten of het voorstel van jouw werkgever toereikend is en waar de onderhandelingsmogelijkheden zitten? Laat jouw vaststellingsovereenkomst dan gratis door ons checken. Zo weet je snel waar je staat en wat jouw mogelijkheden zijn.

Vragen of hulp nodig bij ontslag?

Heb jij vragen over jouw situatie of kan je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies. Hiervoor kan je bellen naar 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier

Meer informatie