“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gewogen dienstjaren

 • Ga je met wederzijds goedvinden uit elkaar? Dan kun je onderhandelen over de transitievergoeding.
 • Soms kun je hierbij de kantonrechtersformule toepassen.
 • Heb jij hulp nodig bij het onderhandelen? Wij brengen je graag in contact met een specialist!
9,5
Klanten vertellen

695 beoordelingen

Lees voor

Als je met wederzijds goedvinden uit elkaar gaat, moet er ook een transitievergoeding worden betaald. Voorheen werd voor het berekenen van de ontslagvergoeding de kantonrechtersformule toegepast. Ga je met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan kan het in sommige gevallen mogelijk zijn deze formule alsnog toe te passen.

De kantonrechtersformule

In de kantonrechtersformule spelen leeftijd, inkomen en het aantal dienstjaren een grote rol. Bij het vaststellen van de ontslagvergoeding wordt gekeken naar het aantal gewogen dienstjaren. Het aantal gewogen dienstjaren is dus niet hetzelfde als het daadwerkelijke aantal dienstjaren. Het aantal gewogen dienstjaren is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Afhankelijk van deze leeftijd krijgen de dienstjaren een lichtere of zwaardere weging.

Let op:
Over de transitievergoeding valt altijd te onderhandelen. Schakel hier eventueel hulp bij in om hier zo goed mogelijk uit te komen. Wij brengen je graag in contact met een goede specialist op dit gebied bij jou in de buurt.

Weging dienstjaren

Het aantal dienstjaren wordt afgerond op hele jaren. Een periode van zes maanden en een dag telt mee als een heel jaar. Per 1 januari 2009 geldt volgens de kantonrechtersformule een nieuwe weging van de dienstjaren:

 • t/m het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar.
 • vanaf het 35e t/m het 44e levensjaar krijg je een maand per dienstjaar.
 • van het 45e t/m het 54e levensjaar krijg je anderhalve maand per dienstjaar.
 • tot slot kun je vanaf jouw 55e levensjaar op twee maandsalarissen per dienstjaar rekenen.

Voorbeeld gewogen dienstjaren

Jan is timmerman. Hij is 53 jaar oud en is al 19 jaar in dienst. Het overzicht van zijn gewogen dienstjaren ziet er als volgt uit:

 • t/m het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar: in het geval van Jan 0, want hij begon met werken toen hij 35 was.
 • vanaf het 35e t/m het 44e levensjaar krijg je een maand per dienstjaar: 10×1 is 10 gewogen dienstjaren.
 • vanaf het 45e t/m het 54e levensjaar krijg je anderhalve maand per dienstjaar: 9×1,5 is 13,5 gewogen dienstjaren.
 • vanaf uw 55e levensjaar kun je op twee maandsalarissen per dienstjaar rekenen: 0.

Het totaal van Jan’s gewogen dienstjaren komt daarmee op 23,5

De transitievergoeding

Ook bij de transitievergoeding spelen jouw dienstjaren een belangrijke rol. De hoogte van de transitievergoeding is een derde maandsalaris per dienstjaar. Heb je vragen over de berekening van de transitievergoeding? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie