“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gewogen dienstjaren

  • Ga je met wederzijds goedvinden uit elkaar? Dan kun je onderhandelen over de transitievergoeding.
  • Wil jij hier zo goed mogelijk uitkomen? Wij brengen je graag in contact met een specialist!
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Lees voor

Voor 2015 werd de ontslagvergoeding die je bij ontslag meekreeg berekend via de kantonrechtersformule. Hiervan waren de gewogen dienstjaren een belangrijk onderdeel. Sinds juli 2015 is de transitievergoeding in het leven geroepen en is er een andere manier bedacht om de hoogte van de vergoeding te bepalen. Vanaf dit moment wordt er niet meer gerekend met gewogen dienstjaren, maar met daadwerkelijke dienstjaren. 

Toch is de kantonrechtersformule nog niet helemaal verdwenen. Ga je met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan kan het in sommige gevallen mogelijk zijn deze formule alsnog toe te passen.

De kantonrechtersformule

In de kantonrechtersformule spelen leeftijd, inkomen en het aantal dienstjaren een grote rol. Bij het vaststellen van de ontslagvergoeding kijkt met niet naar de daadwerkelijke dienstjaren, maar naar gewogen dienstjaren. Het aantal gewogen dienstjaren is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Afhankelijk van deze leeftijd gaan dienstjaren lichter of zwaarder meewegen. 

Let op:
Over de transitievergoeding valt altijd te onderhandelen. Schakel hier eventueel hulp bij in om hier zo goed mogelijk uit te komen. Wij brengen je graag in contact met een goede specialist op dit gebied bij jou in de buurt.

Weging dienstjaren

Het aantal dienstjaren wordt afgerond op hele jaren. Een periode van zes maanden en een dag telt mee als een heel jaar. Vervolgens ziet het overzicht er als volgt uit:

  • t/m het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar.
  • vanaf het 35e t/m het 44e levensjaar krijg je een maand per dienstjaar.
  • van het 45e t/m het 54e levensjaar krijg je anderhalve maand per dienstjaar.
  • tot slot kun je vanaf jouw 55e levensjaar op twee maandsalarissen per dienstjaar rekenen.

Voorbeeld gewogen dienstjaren

Jan is timmerman. Hij is 53 jaar oud en is al 19 jaar in dienst. Het overzicht van zijn gewogen dienstjaren ziet er als volgt uit:

  • t/m het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar: in het geval van Jan 0, want hij begon met werken toen hij 35 was.
  • vanaf het 35e t/m het 44e levensjaar krijg je een maand per dienstjaar: 10×1 is 10 gewogen dienstjaren.
  • vanaf het 45e t/m het 54e levensjaar krijg je anderhalve maand per dienstjaar: 9×1,5 is 13,5 gewogen dienstjaren.
  • vanaf uw 55e levensjaar kun je op twee maandsalarissen per dienstjaar rekenen: 0.

Het totaal van Jan’s gewogen dienstjaren komt daarmee op 23,5

De transitievergoeding

Ook bij de transitievergoeding spelen jouw dienstjaren een belangrijke rol. De hoogte van de transitievergoeding is een derde maandsalaris per dienstjaar. Ben jij benieuwd waar dit voor jou ongeveer op uit komt? Maak dan een berekening van de transitievergoeding.

De uitkomst van deze berekenen is een leidraad. Over de hoogte van de transitievergoeding valt namelijk heel goed te onderhandelen. Bekijk dus van te voren goed of er een goede ontslagreden is en hoe sterk je staat in de onderhandelingen. Dit bepaalt uiteindelijk hoeveel je mee zult krijgen.

Wil jij weten waar je staat?

Heb jij een voorstel gehad van jouw werkgever en wil je graag weten op welke manier jij het beste de onderhandelingen in kan gaan en hoe sterk je staat? Leg jouw situatie dan gerust even voor aan onze juridische medewerkers. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij goed inschatten wat jouw kansen zijn. Zij geven je gratis advies waar je mee verder kan. En wil jij de onderhandelingen liever uit handen geven, dan brengen wij je in contact met een specialist op dit gebied. 

Neem gerust even contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie