Je hebt van jouw werkgever een voorstel voor een vaststellingsoverkomst ontvangen. Wat nu? We geven je graag een aantal do’s en don’ts mee. De do’s en don’ts bij een vaststellingsovereenkomst Komt jouw werkgever ineens met een ontslagvoorstel op de...
Lees meerEinde ontslagbescherming en loondoorbetalingsplicht
Na twee jaar ziekte stopt de ontslagbescherming die de werknemer wegens ziekte heeft. Maar ook de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever stopt. In de praktijk zien we dat werkgevers regelmatig kiezen voor ontslag met een vaststellingsovereenkomst. Zo kan de werkgever, zonder een procedure te hoeven volgen bij het UWV, de werknemer met wederzijds goedvinden uit dienst laten treden. Ontslag via deze weg brengt voor jou als werknemer een voordeel op, ten opzichte van ontslag via het UWV namelijk: onderhandelen over de voorwaarden! Het brengt ook een risico met zich mee. Het kan namelijk zijn dat het UWV van oordeel is dat de werkgever onvoldoende re-integratie inspanningen heeft verricht en hij een loonsanctie opgelegd krijgt. Dit kan betekenen dat je een jaar langer doorbetaald moet worden door de werkgever.
Recht op transitievergoeding
Geen transitievergoeding? Geen handtekening!
Ook als je na 2 jaar ziekte ontslag krijgt, heb je recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is een ontslagvergoeding die je meekrijgt van de werkgever na ontslag. Als de werkgever een ontslagvergunning heeft via het UWV, dan moet hij jou de wettelijke transitievergoeding betalen. Let er dus op dat minimaal de wettelijke transitievergoeding is opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Staat er geen vergoeding in jouw VSO? Teken dan niet!
Het bedrag dat je minimaal mee moet krijgen, hangt samen met het aantal jaren dat je in dienst bent en jouw salaris. In principe kun je er vanuit gaan dat je 1/3 maandsalaris krijgt per dienstjaar. Het is belangrijk dat de afspraken hierover worden opgenomen in de vaststellingsovereenkomst.
Slapend dienstverband betekent geen transitievergoeding voor werkgever
Een slapend dienstverband ontstaat als de werkgever jouw arbeidsovereenkomst ook na de 104 ziekteweken laat doorlopen. Je bent dan officieel gezien nog gewoon in dienst. Het verschil is wel dat je niet meer wordt betaald en ook niet werkt. In de praktijk komt het geregeld voor dat werkgevers de zieke werknemer na 2 jaar ziekte nog niet ontslaan. Zo komen ze namelijk onder de verplichte wettelijke transitievergoeding uit. En dat is natuurlijk zonde! Ook zit er nog een nadeel aan voor jou, want de re-integratieverplichting blijft doorlopen. Dit betekent dat zodra je beter bent, je moet re-integreren bij deze werkgever.
Hoe weet je of jouw vaststellingsovereenkomst klopt?
Voor een leek is het best lastig om te bepalen of de overeenkomst aan alle eisen voldoet. Want waar moet je precies op letten? Klopt alles juridisch gezien wel en zie je niets over het hoofd? Het is bijna niet te doen om dit zelf te bepalen. Daarom helpen wij je hier graag bij.
Veel bedrijven vergoeden een bedrag voor de juridische controle van de vaststellingsovereenkomst bij ontslag na twee jaar ziekte. Vergoed jouw werkgever de controle? Stuur dan jouw vaststellingsovereenkomst naar ons toe. Onze juristen kijken deze dan kosteloos voor jou na. Hierbij kijken zij of jouw uitkering door het tekenen van deze overeenkomst niet in gevaar komt. En of er nog zaken uit te onderhandelen zijn. Door jouw overeenkomst door ons te laten checken weet je zeker dat jij met een gerust hart kunt tekenen.
Waar moet je verder op letten?
Check jouw arbeidsovereenkomst voordat je de VSO tekent. Heb je een concurrentie- of relatiebeding? Spreek dan af dat deze komen te vervallen. Ook is de kans groot dat je tijdens jouw ziekte flink wat vakantiedagen hebt opgebouwd maar niet hebt opgenomen. Let dan ook goed op dat deze dagen worden uitbetaald en niet worden geacht te zijn opgenomen aan het einde van het dienstverband. Dat zou zonde zijn!