“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag met wederzijds goedvinden bij ziekte

  • Ga niet zomaar akkoord met de vso bij ziekte!
  • Schakel altijd onze hulp om zeker te zijn dat alles klopt!
9,5
Klanten vertellen

1281 beoordelingen

Lees voor

Zit je in de ziektewet? Het komt regelmatig voor dat de ziekte gerelateerd is aan het werk. Het werk kan fysiek en/of mentaal te zwaar voor je zijn en alleen de gedachte aan terugkeren in je oude functie maakt je zenuwachtig. Aan de andere kant kan natuurlijk ook zijn dat jouw ziekzijn een hele andere reden heeft en dat de werkgever opeens met een voorstel komt om met wederzijds goedvinden of een vaststellingsovereenkomst (afgekort: VSO) uit elkaar te gaan. Soms kan een voorstel tot ontslag met wederzijds goedvinden een goed idee zijn. Maar in sommige gevallen is het beter van niet.

Gesprek opnemen
Tip:
Zit je in de ziektewet en krijg je te maken met een vaststellingsovereenkomst? Neem dan contact met ons op. Wij spreken graag jouw situatie met je door om je van goed advies te voorzien.

Ziek uit dienst en WW: beschikbaar zijn voor andere arbeid

De werkgever zal jou betermelden als je akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst. Ben je nog niet hersteld en zit je nog geen twee jaar of 104 weken in de ziektewet?

Dan kan jouw recht op WW in gevaar komen. Een voorwaarde voor het ontvangen van een WW-uitkering is namelijk dat je beschikbaar bent voor andere arbeid. Als je nog ziek bent, ben je dus niet beschikbaar voor andere arbeid maar moet je nog herstellen. Een ziektewetuitkering heb je vaak ook geen recht op in deze situatie. Met andere woorden: dan zit je straks zonder inkomen. Echt een puntje om rekening mee te houden in jouw overweging. In het geval je nog ziek bent is het vaak beter om niet akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Ben je wel beschikbaar voor andere arbeid? Dan hoef je je daar natuurlijk geen zorgen over te maken. In dat geval is het advies: onderhandelen maar! Wij geven je een aantal tips waar je aan moet denken wanneer je een vaststellingsovereenkomst krijgt.

Ziek uit dienst met een contract voor bepaalde tijd

Als je een tijdelijk contract hebt is het ook even opletten geblazen als je met een vaststellingsovereenkomst te maken krijgt. In sommige gevallen is er namelijk een grote kans dat je geen recht hebt op WW. Dit is het geval als er geen opzegbeding in jouw contract staat. Mocht je je bij het UWV melden voor een WW uitkering, dan gaat deze in de meeste gevallen pas in op het moment dat jouw tijdelijke arbeidsovereenkomst zou eindigden. In dat geval moet je een periode overbruggen zonder inkomen. Neem dit mee in jouw onderhandelingen!

Vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte

Na twee jaar of 104 weken ziekte eindigt het ontslagverbod. De werkgever mag jou dan dus ontslaan. Ook vervalt na deze periode je recht op een ziektewetuitkering. Ben je nog steeds ziek en is er geen uitzicht op herstel? Dan wordt er een WIA-uitkering aangevraagd.Jouw werkgever moet kiezen of hij een ontslagvergunning aan gaat vragen bij het UWV of jou een vaststellingsovereenkomst aan gaat bieden. Na twee jaar ziekte kun je akkoord gaan met een VSO.

Let op:
Gaat jouw werkgever na 2 jaar ziekte niet over tot ontslag? Wij adviseren jou wat te doen in deze situatie.

Meer informatie