“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werkweigering

  • Niet eens met jouw werktaken of ontslag wegens werkweigering?
  • Schakel direct onze hulp in en onderneem de juiste vervolgstappen.
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

Wat betekent werkweigering precies? En wat zijn de gevolgen wanneer je werk weigert? Wanneer is werkweigering terecht en wanneer juist niet? Wij leggen je graag uit hoe dit zit.

Wat is werkweigering?

Een werkgever heeft het recht om zijn werknemers instructies te geven om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Dit heet het instructierecht. De werknemer is op zijn beurt verplicht deze instructies op te volgen. Doet de werknemer dit niet, dan kan er ontslag wegens werkweigering volgen. We spreken van werkweigering wanneer je als werknemer niet aan een redelijke opdracht of instructie van jouw werkgever wil voldoen. Werkweigering gaat trouwens een stuk verder dan het enkel en alleen niet willen uitvoeren van bepaalde werkzaamheden.

Voorbeelden werkweigering

Niet enkel het weigeren van het uitvoeren van bepaalde taken valt onder werkweigering. Onder werkweigering vallen meerdere zaken. We geven je een aantal voorbeelden:

  • Het niet uitvoeren van opgedragen werktaken.
  • Op vakantie gaan terwijl de werkgever hier geen verlof voor heeft gegeven.
  • Na een hoog opgelopen conflict naar huis gaan en pas willen terugkomen als de werkgever zijn excuses aanbiedt.
  • Je ziek melden terwijl de werkgever meent dat de je niet ziek bent.
    Kleine kanttekening: het is vervolgens afhankelijk van het oordeel van het UWV/de bedrijfsarts of dit als werkweigering kan worden gezien.
  • De werkgever heeft verplicht dat je een pak moeten dragen als je naar klanten gaat. Jij weigert dit en gaat in spijkerbroek en T-shirt op zakenbezoek.

Arbeidsovereenkomst en functiebeschrijving

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft een opdracht van de werkgever niet per se in de functiebeschrijving of arbeidsovereenkomst beschreven te staan. De werkgever mag jou vragen om andere werkzaamheden uit te voeren. Wel moeten deze werkzaamheden redelijk zijn ten opzichte van jouw functie. In de praktijk ontstaat er nogal eens discussie over wat nou precies redelijk is.

Let op:
Moet jij werkzaamheden verrichten die je onredelijk vindt en kom je er samen met jouw werkgever niet uit? Schakel dan de hulp van één van onze specialisten in. Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Samen bespreken welke vervolgstappen slim zijn!

Wat is redelijk?

Er moet altijd een belangenafweging gemaakt worden om te kunnen beoordelen of een instructie of opdracht van de werkgever redelijk is. Daarbij staan twee vragen centraal:

  1. Welke redenen heeft de werkgever om de instructie te geven?
  2. Welke redenen heeft de werknemer om de instructie te weigeren?

Een simpel voorbeeld: een werkgever mag zijn loodgieter vragen het magazijn op te ruimen, ook al staan deze werkzaamheden niet in zijn functiebeschrijving. Weigert de medewerker om dit te doen? Dan valt dit in principe onder werkweigering. Vraag je deze loodgieter om de boekhouding te doen en weigert hij dit omdat hij daar totaal geen verstand van heeft, dan levert dat een terechte werkweigering op. Deze werkzaamheden zijn niet redelijk.

Ontslag wegens werkweigering en andere gevolgen

Als er sprake is van werkweigering dan kan dit (grote) gevolgen hebben voor de werknemer. De werkgever heeft namelijk een aantal middelen om in te zetten. In sommige gevallen blijft het bij een officiële waarschuwing.  Maar de werkgever kan ook een loonstop wegens werkweigering inzetten . Of het leidt in het ergste geval tot ontslag op staande voet.

Hulp nodig werkweigering?

Natuurlijk kan een werkgever niet zomaar ontslag op staande voet wegens werkweigering geven. De werkgever moet jou eerst duidelijk waarschuwen. Wordt jij op staande voet ontslagen wegens werkweigering en ben jij het hier niet mee eens? Dan kun je een procedure bij de rechtbank starten. Maar ook als je het niet eens bent met andere gevolgen, zoals de loonstop, kun je een advocaat inschakelen.

Wij adviseren je graag over jouw situatie en brengen je zo nodig vrijblijvend in contact met een gespecialiseerde arbeidsrechtjurist of arbeidsrechtadvocaat. Wij zijn op werkdagen tussen 09.00 en 17.15 telefonisch bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Je kan ook ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Meer informatie