Krijg je ontslag of wordt jouw contract niet verlengd, dan heeft dit best wat consequenties voor jouw financiële situatie. Daarom heb je bij ontslag meestal recht op een transitievergoeding. Dit is een soort ontslagvergoeding of gouden handdruk die een kleine...
Lees meerVeelgestelde vragen over ontslag
Dagelijks krijgen wij veel telefoontjes van mensen met vragen over ontslag en alles wat daarbij komt kijken. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten wij hier de veelgestelde vragen over ontslag voor je op een rijtje. Staat jouw vraag hier niet bij? Schroom dan niet om contact op te nemen! Wij helpen jou graag verder.
Algemene vragen ontslag
Een werkgever moet eigenlijk altijd een goede reden hebben om iemand te ontslaan. Er zijn verschillende ontslagredenen te bedenken:
- Een dringende reden (bijvoorbeeld diefstal, geweld of fraude)
- Niet goed functioneren
- Altijd te laat komen
- Een arbeidsconflict
- Bedrijfseconomische redenen
- Reorganisatie
- Faillissement
In al deze gevallen moet de werkgever wel kunnen bewijzen dat er inderdaad een probleem is, waardoor jij ontslagen moet worden. Zo moet een werkgever bijvoorbeeld wel met camerabeelden komen als hij jou beschuldigt van diefstal en moet er een flink dossier zijn om iemand te kunnen ontslaan vanwege disfunctioneren.
Toch is er ook vaak eigenlijk helemaal geen goede reden voor het ontslag. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er een nieuwe leidinggevende is gekomen die graag zelf zijn personeel wil kiezen of wil het bedrijf misschien verjongen. Dit is officieel geen goede reden voor ontslag, maar toch gebeurt dit vaak wel. Dit komt doordat het ook mogelijk is om onderling het ontslag te regelen.
De werkgever doet jou een voorstel. Zodra jij weet dat de werkgever van jou af wil, is de kans groot dat jij hier ook eigenlijk niet meer wil werken. Jullie gaan onderhandelen over de ontslagvoorwaarden en uiteindelijk is het ontslag een feit. Dit terwijl hier dus eigenlijk misschien helemaal geen goede reden voor is.
Krijg jij te maken met ontslag zonder een goede reden? Onthoud dan goed dat dit ervoor zorgt dat jouw onderhandelingspositie heel goed is. De werkgever is voor het ontslag afhankelijk van jouw handtekening, want hij kan zonder goede ontslagreden niet naar de rechter. Maak hier gebruik van!
Krijg je ontslag, dan heb je bijna altijd recht op een transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding, hangt af van jouw inkomen en het aantal jaren dat je in dienst bent. Hoe hoog jouw vergoeding moet zijn kun je berekenen in onze berekenmodule.
Neem je zelf ontslag, krijg je ontslag op staande voet of gaat jouw werkgever failliet, dan is er geen sprake van een transitievergoeding. Over de transitievergoeding valt bijna altijd wel aardig te onderhandelen. Het is dus niet slim om meteen akkoord te gaan met het eerste bod van de werkgever. Vind jij onderhandelen lastig? Schakel dan een jurist of advocaat in om dit voor je te doen. Wij brengen je vrijblijvend in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt.
Ja, ook als jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd heb je recht op een transitievergoeding. Let er ook op dat de werkgever jou op tijd laat weten dat er geen verlenging van het contract komt. Dit moet minimaal een maand van tevoren en schriftelijk. Gebeurt dit niet, dan heeft jouw werkgever zich niet aan de aanzegtermijn gehouden en is hij jou ook nog een extra maandsalaris verschuldigd.
Kom je er niet uit met de werkgever? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.
Krijg je ontslag, dan heb je recht op een transitievergoeding. De werkgever is echter niet verplicht om je hierop te wijzen. Het is dus belangrijk om zelf in de gaten te houden dat je wel krijgt waar je recht op hebt.
Krijg jij een ontslagvoorstel en wordt hierin niet gesproken over een transitievergoeding, kaart dit dan aan bij de werkgever. Laat je niet met een kluitje het riet insturen en zorg ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Vind je dit lastig of heb jij een werkgever waarmee eigenlijk niet te overleggen valt, dan is het zeker slim om hier een jurist of advocaat voor in te schakelen!
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dan je in dienst bent en de hoogte van jouw salaris. Via onze gratis berekentool krijg je een indicatie van de hoogte van de vergoeding. Het is goed om te weten dat er eigenlijk altijd onderhandeld kan worden over de hoogte van de vergoeding.
Wil de werkgever jou ontslaan, maar is hier eigenlijk niet echt een goede reden voor? Dan is de werkgever voor het ontslag afhankelijk van jouw handtekening. Dit maakt jouw onderhandelingspositie extra sterk. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Wij spreken ze graag met je door!
Ja, dat mag. Voor ontslag in proeftijd hoeft geen goede reden te zijn. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen in de proeftijd aangeven toch niet verder te willen. Tijdens de proeftijd is er geen sprake van een wettelijke opzegtermijn. Er kan dus op ieder moment worden opgezegd. Helaas kan je hier dus niets tegen doen.
Ben je ziek, dan heb je ontslagbescherming. In principe mag je dan dus niet ontslagen worden. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo kun je tijdens ziekte wel ontslag krijgen tijdens de proeftijd of bij een reorganisatie. Ook als je niet voldoende meewerkt aan de re-integratie kan dat een reden zijn voor ontslag. Daarnaast mag een werkgever je ontslaan als je twee jaar ziek bent. Je hebt dan wel gewoon recht op een transitievergoeding.
Het gebeurt regelmatig dat mensen die ziek thuis zitten een voorstel krijgen van de werkgever om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Heeft jouw ziek zijn veel te maken met het werk, dan kan het aanlokkelijk zijn om te tekenen. Dan ben je immers overal vanaf. Pas hier mee op! Ben jij nog ziek en teken je een vaststellingsovereenkomst, dan word je ook weer beter gemeld. Wil je vervolgens een uitkering aanvragen, dan zal je meteen weer aan de sollicitatieplicht moeten voldoen. Kun je dit niet, dan kan je beter nog een poosje ziek blijven en wachten tot het wat beter gaat.
Heb jij het idee dat er na het tekenen van de ontslagpapieren een last van jouw schouders valt, dan kan het wel goed zijn om toch uit elkaar te gaan. Ga hier zorgvuldig mee om. Wij helpen je graag om de mogelijkheden en risico’s op een rijtje te zetten!
Wordt jouw tijdelijke contract niet verlengd, dan moet de werkgever dit minimaal een maand voor het aflopen van jouw contract schriftelijk laten weten. Doet de werkgever dit niet, of doet hij dit later dan één maand van te voren, dan houdt hij zich niet aan de aanzegtermijn. In dat geval is hij jou een extra maandsalaris verschuldigd. Dit heet de aanzegvergoeding.
Een tijdelijk contract kun je alleen opzeggen tijdens de proeftijd of als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Wil je toch eerder uit dienst, dan kun je hier natuurlijk altijd over overleggen met de werkgever.
Wil de werkgever het contract eerder beëindigen, dan kan dat ook alleen als er een tussentijds opzegbeding in het contract staat of in goed overleg met jou. Hij/zij zal het contract dan eigenlijk moeten afkopen. In dit soort situaties kan je goed onderhandelen over de transitievergoeding die je mee moet krijgen.
Lukt het jullie om afspraken te maken over het beëindigen van het tijdelijke contract, dan worden al deze afspraken in een vaststellingsovereenkomst gezet die jullie samen tekenen. Laat deze overeenkomst altijd even checken voor je jouw handtekening zet! Wij kunnen dit gratis voor je doen.
Als jouw werkgever je vraagt om vrijwillig vakantiedagen op te nemen en je gaat daarmee akkoord, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Toch hoef je hier niet mee akkoord te gaan. Een werkgever kan dit namelijk niet verplichten. Uitgangspunt is dat vakantie opnemen conform de wensen van de werknemer gebeurt, tenzij er zwaarwegende belangen zijn van de werkgever om hieraan geen gehoor te kunnen geven.
Ontslag op staande voet kan alleen gegeven worden als er sprake is van een dringende reden. Dit betekent dat een snelle beëindiging van de arbeidsovereenkomst noodzakelijk is voor de werkgever. Ontslag op staande voet vindt meestal plaats als er sprake is van diefstal, fraude of geweld op de werkvloer. Bij ontslag op staande voet moet de werkgever wel met bewijzen kunnen komen.
Krijg jij te maken met ontslag op staande voet dan ben je niet alleen je baan, maar ook je recht op een uitkering kwijt. Dit heeft dus nogal wat gevolgen. Daarnaast heeft het ook nog eens gevolgen voor je reputatie. Wij raden dan ook altijd aan om bij ontslag op staande voet direct actie te ondernemen.
Vaak is het mogelijk om het ontslag op staande voet om te buigen naar een andere vorm van ontslag, zodat je in ieder geval jouw recht op een uitkering kunt behouden. Daarnaast wordt ontslag op staande voet ook lang niet altijd terecht gegeven en kan dit van tafel worden geveegd, waardoor jij jouw baan kunt behouden.
In de praktijk zien we vaak dat mensen zich teveel schamen voor wat er is gebeurd en dus geen actie ondernemen. Schaam je vooral niet. Vaak valt er meer te redden dan je denkt. Wij helpen je graag!
Nee. Bij een tijdelijk contract verloopt jouw overeenkomst van rechtswege. Hier kun je dus niets tegen doen. De werkgever heeft eigenlijk niet eens een reden nodig om het contract niet te verlengen. Jullie overeenkomst is voorbij en het is aan de werkgever om te bepalen of hij met jou een nieuwe overeenkomst wil aangaan of niet.
Er zijn tegenwoordig nog maar weinig werkgevers die voor het regelen van het ontslag naar de rechter of naar het UWV gaan. Meestal proberen zij om in goed overleg met de werknemer tot afspraken te komen. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Toch brengt dit voor werknemers wel een bepaald risico met zich mee.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je namelijk eigenlijk jouw lot in eigen hand. Jij bent degene die bepaalt of je direct je handtekening zet, of je gaat onderhandelen en of je de uiteindelijke vaststellingsovereenkomst nog even laat nakijken of niet.
Vertrouw jij jouw werkgever op zijn blauwe ogen en ga je ervan uit dat hij het goed met je voor heeft? Dan kan je uiteindelijk nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Sommige werkgevers kennen zelf de regels ook niet zo goed of proberen je met mooie verhalen te laten tekenen om zo goedkoop mogelijk van je af te komen.
Uiteindelijk heeft de werkgever jouw handtekening nodig. Dat betekent dus eigenlijk dat jij de touwtjes in handen hebt. Maak daar gebruik van en maak geen overhaaste beslissingen. Zorg dat je weet wat je rechten zijn en waar je staat. Daarvoor mag je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen. Teken pas als je zeker weet dat alles juridisch goed in elkaar zit.
Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je een flink bedrag aan transitievergoeding misloopt, je te maken krijgt met een heel lastig concurrentiebeding of geen WW-uitkering kan aanvragen.
Vaak voel je van te voren wel aan dat er ontslag boven je hoofd hangt. Je spreekt dan van dreigend ontslag. Geen fijne situatie! Helaas kun je als werknemer in zo’n geval maar weinig doen. Het initiatief voor het ontslag moet namelijk altijd van de werkgever komen. Blijf je best doen en wacht af. In de tussentijd kun je natuurlijk wel voor jezelf alvast een dossier opbouwen. Mocht de werksfeer heel vervelend worden en krijg je hier gezondheidsklachten van? Dan is ziek melden zeker een goede optie.
Juridische hulp nodig? Of heb je andere vragen?
Staat jouw vraag hier niet tussen of heb je hulp nodig bij het nemen van de juiste juridische stappen? Wij zitten voor je klaar. Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en wij bellen jou terug.
Samen bespreken we jouw situatie en we beantwoorden jouw vragen. Wij gaan op zoek naar de beste juridische oplossing voor jou!
Vragen over de vaststellingsovereenkomst
Onze juristen controleren graag jouw vaststellingsovereenkomst (vso) Zij controleren gratis of jij met jouw vso wel recht hebt op een uitkering.
Werkgevers die een werknemer willen ontslaan, proberen dat meestal eerst in goed overleg te doen. Gaan jullie samen om tafel en maken jullie samen afspraken over het ontslag, dan heet dit ontslag met wederzijds goedvinden. Alle afspraken die jullie maken worden opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Zo’n vaststellingsovereenkomst noem je ook wel een beëindigingsovereenkomst, ontslagregeling of afvloeiingsregeling.
De vaststellingsovereenkomst is een belangrijk document waarin bijvoorbeeld staat wanneer je precies uit dienst gaat, welke transitievergoeding je mee krijgt en hoe het ontslag verder wordt afgewikkeld. Laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd nakijken door een specialist! Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Daarnaast besluit het UWV aan de hand van jouw vaststellingsovereenkomst of je een WW-uitkering kunt krijgen. Staan er fouten in het document, dan kun je dus behoorlijk in de problemen komen. Een check is dus ontzettend belangrijk!
Wij helpen je graag hier graag bij en kunnen jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je checken!
Komt jouw werkgever met een voorstel om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan, dan kan dit je rauw op je dak vallen. Misschien ben je overdonderd en had je dit niet zien aankomen. Er zijn genoeg werkgevers die hier gebruik van maken en op je inpraten om snel je handtekening te zetten of je onder druk zetten. Laat je niet gek maken: Teken niet direct!
Werkgevers gaan er bij het maken van hun ontslagvoorstel vanuit dat er een tegenbod komt. De kans is dus groot dat zij bijvoorbeeld de transitievergoeding lager hebben opgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Ga je direct akkoord, dan gooi je dus jouw eigen glazen in. Onderhandel daarom altijd over de voorwaarden. Onze juristen hebben hier ervaring mee en pakken dit graag voor je op. Zij zorgen dat jij zo goed mogelijk uit deze situatie komt.
Alle afspraken worden in een vaststellingsovereenkomst gezet. Dit is een belangrijk document dat uiteindelijk ook bepaalt of jij een WW-uitkering kan aanvragen of niet. Laat deze overeenkomst altijd checken voor jij definitief je handtekening zet. Wij doen dit gratis voor jou!
Ja. Heb jij een vaststellingsovereenkomst getekend, dan heb je nog 14 dagen de tijd om hier toch van af te zien. Heb je je inderdaad bedacht of ben je erachter gekomen dat de overeenkomst voor jou eigenlijk helemaal niet gunstig is, dan kun je dit binnen die 14 dagen schriftelijk laten weten aan de werkgever.
Vragen over de gratis controle van de vaststellingsovereenkomst
Onze juristen controleren graag jouw vaststellingsovereenkomst (vso) Zij controleren gratis of jij met jouw vso wel recht hebt op een uitkering. Lees alle veelgestelde vragen over deze gratis dienst.
Ja, lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Nee, wij nemen zonder jouw toestemming geen contact op met jouw werkgever.
Ja jouw bestanden worden via een beveiligde omgeving naar ons systeem verstuurd.