“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veelgestelde vragen over ontslag

  • Alle veelgestelde vragen over ontslag op een rijtje.
  • Vragen? Neem dan contact met ons op en wij helpen jou verder!
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Lees voor

Veelgestelde vragen over ontslag

Dagelijks krijgen wij veel telefoontjes van mensen met vragen over ontslag en alles wat daarbij komt kijken. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten wij hier de veelgestelde vragen over ontslag voor je op een rijtje. Staat jouw vraag hier niet bij? Schroom dan niet om contact op te nemen! Wij helpen jou graag verder.

Algemene vragen ontslag

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Werkgevers die een werknemer willen ontslaan, proberen dat meestal eerst in goed overleg te doen. Gaan jullie samen om tafel en maken jullie samen afspraken over het ontslag, dan heet dit ontslag met wederzijds goedvinden. Alle afspraken die jullie maken worden opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Zo’n vaststellingsovereenkomst noem je ook wel een beëindigingsovereenkomst, ontslagregeling of afvloeiingsregeling.

De vaststellingsovereenkomst is een belangrijk document waarin bijvoorbeeld staat wanneer je precies uit dienst gaat, welke transitievergoeding je mee krijgt en hoe het ontslag verder wordt afgewikkeld. Laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd nakijken door een specialist! Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Daarnaast besluit het UWV aan de hand van jouw vaststellingsovereenkomst of je een WW-uitkering kunt krijgen. Staan er fouten in het document, dan kun je dus behoorlijk in de problemen komen. Een check is dus ontzettend belangrijk! 

Wij helpen je graag hier graag bij en kunnen jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je checken

Heb ik recht op een transitievergoeding?

Krijg je ontslag, dan heb je bijna altijd recht op een transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding, hangt af van jouw inkomen en het aantal jaren dat je in dienst bent. Hoe hoog jouw vergoeding moet zijn kun je berekenen in onze berekenmodule.

Neem je zelf ontslag, krijg je ontslag op staande voet of gaat jouw werkgever failliet, dan is er geen sprake van een transitievergoeding. Over de transitievergoeding valt bijna altijd wel aardig te onderhandelen. Het is dus niet slim om meteen akkoord te gaan met het eerste bod van de werkgever. Vind jij onderhandelen lastig? Schakel dan een jurist of advocaat in om dit voor je te doen. Wij brengen je vrijblijvend in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt.

Heb ik recht op een transitievergoeding als mijn contract niet wordt verlengd?

Ja, ook als jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd heb je recht op een transitievergoeding. Let er ook op dat de werkgever jou op tijd laat weten dat er geen verlenging van het contract komt. Dit moet minimaal een maand van tevoren en schriftelijk. Gebeurt dit niet, dan heeft jouw werkgever zich niet aan de aanzegtermijn gehouden en is hij jou ook nog een extra maandsalaris verschuldigd.

Kom je er niet uit met de werkgever? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Heb ik recht op een transitievergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Krijg je ontslag, dan heb je recht op een transitievergoeding. De werkgever is echter niet verplicht om je hierop te wijzen. Het is dus belangrijk om zelf in de gaten te houden dat je wel krijgt waar je recht op hebt.

Krijg jij een ontslagvoorstel en wordt hierin niet gesproken over een transitievergoeding, kaart dit dan aan bij de werkgever. Laat je niet met een kluitje het riet insturen en zorg ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Vind je dit lastig of heb jij een werkgever waarmee eigenlijk niet te overleggen valt, dan is het zeker slim om hier een jurist of advocaat voor in te schakelen!

Hoe hoog is mijn transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dan je in dienst bent en de hoogte van jouw salaris. Via onze gratis berekentool krijg je een indicatie van de hoogte van de vergoeding. Het is goed om te weten dat er eigenlijk altijd onderhandeld kan worden over de hoogte van de vergoeding.

Wil de werkgever jou ontslaan, maar is hier eigenlijk niet echt een goede reden voor? Dan is de werkgever voor het ontslag afhankelijk van jouw handtekening. Dit maakt jouw onderhandelingspositie extra sterk. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Wij spreken ze graag met je door!

Ik heb een vaststellingsovereenkomst getekend. Kan ik hier nog vanaf zien?

Ja. Heb jij een vaststellingsovereenkomst getekend, dan heb je nog 14 dagen de tijd om hier toch van af te zien. Heb je je inderdaad bedacht of ben je erachter gekomen dat de overeenkomst voor jou eigenlijk helemaal niet gunstig is, dan kun je dit binnen die 14 dagen schriftelijk laten weten aan de werkgever.

Ontslag in de proeftijd. Mag dat?

Ja, dat mag. Voor ontslag in proeftijd hoeft geen goede reden te zijn. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen in de proeftijd aangeven toch niet verder te willen. Tijdens de proeftijd is er geen sprake van een wettelijke opzegtermijn. Er kan dus op ieder moment worden opgezegd. Helaas kan je hier dus niets tegen doen.

Kan de werkgever mij ontslaan als ik ziek ben?

Ben je ziek, dan heb je ontslagbescherming. In principe mag je dan dus niet ontslagen worden. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo kun je tijdens ziekte wel ontslag krijgen tijdens de proeftijd of bij een reorganisatie. Ook als je niet voldoende meewerkt aan de re-integratie kan dat een reden zijn voor ontslag. Daarnaast mag een werkgever je ontslaan als je twee jaar ziek bent. Je hebt dan wel gewoon recht op een transitievergoeding.

Het gebeurt regelmatig dat mensen die ziek thuis zitten een voorstel krijgen van de werkgever om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Heeft jouw ziek zijn veel te maken met het werk, dan kan het aanlokkelijk zijn om te tekenen. Dan ben je immers overal vanaf. Pas hier mee op! Ben jij nog ziek en teken je een vaststellingsovereenkomst, dan word je ook weer beter gemeld. Wil je vervolgens een uitkering aanvragen, dan zal je meteen weer aan de sollicitatieplicht moeten voldoen. Kun je dit niet, dan kan je beter nog een poosje ziek blijven en wachten tot het wat beter gaat.

Heb jij het idee dat er na het tekenen van de ontslagpapieren een last van jouw schouders valt, dan kan het wel goed zijn om toch uit elkaar te gaan. Ga hier zorgvuldig mee om. Wij helpen je graag om de mogelijkheden en risico’s op een rijtje te zetten!

Mijn werkgever heeft zich niet aan de aanzegplicht gehouden. Heb ik nu recht op een vergoeding?

Wordt jouw tijdelijke contract niet verlengd, dan moet de werkgever dit minimaal een maand voor het aflopen van jouw contract schriftelijk laten weten. Doet de werkgever dit niet, of doet hij dit later dan één maand van te voren, dan houdt hij zich niet aan de aanzegtermijn. In dat geval is hij jou een extra maandsalaris verschuldigd. Dit heet de aanzegvergoeding.

Kan ik mijn tijdelijke contract tussentijds opzeggen?

Een tijdelijk contract kun je alleen opzeggen tijdens de proeftijd of als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Wil je toch eerder uit dienst, dan kun je hier natuurlijk altijd over overleggen met de werkgever.

Wil de werkgever het contract eerder beëindigen, dan kan dat ook alleen als er een tussentijds opzegbeding in het contract staat of in goed overleg met jou. Hij/zij zal het contract dan eigenlijk moeten afkopen. In dit soort situaties kan je goed onderhandelen over de transitievergoeding die je mee moet krijgen. 

Lukt het jullie om afspraken te maken over het beëindigen van het tijdelijke contract, dan worden al deze afspraken in een vaststellingsovereenkomst gezet die jullie samen tekenen. Laat deze overeenkomst altijd even checken voor je jouw handtekening zet! Wij kunnen dit gratis voor je doen.

Mag mijn werkgever mij verplichten om mijn vakantiedagen op te nemen?

Als jouw werkgever je vraagt om vrijwillig vakantiedagen op te nemen en je gaat daarmee akkoord, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Toch hoef je hier niet mee akkoord te gaan. Een werkgever kan dit namelijk niet verplichten. Uitgangspunt is dat vakantie opnemen conform de wensen van de werknemer gebeurt, tenzij er zwaarwegende belangen zijn van de werkgever om hieraan geen gehoor te kunnen geven.

Wanneer kan ik op staande voet ontslagen worden?

Ontslag op staande voet kan alleen gegeven worden als er sprake is van een dringende reden. Dit betekent dat een snelle beëindiging van de arbeidsovereenkomst noodzakelijk is voor de werkgever. Ontslag op staande voet vindt meestal plaats als er sprake is van diefstal, fraude of geweld op de werkvloer. Bij ontslag op staande voet moet de werkgever wel met bewijzen kunnen komen.

Krijg jij te maken met ontslag op staande voet dan ben je niet alleen je baan, maar ook je recht op een uitkering kwijt. Dit heeft dus nogal wat gevolgen. Daarnaast heeft het ook nog eens gevolgen voor je reputatie. Wij raden dan ook altijd aan om bij ontslag op staande voet direct actie te ondernemen.

Vaak is het mogelijk om het ontslag op staande voet om te buigen naar een andere vorm van ontslag, zodat je in ieder geval jouw recht op een uitkering kunt behouden. Daarnaast wordt ontslag op staande voet ook lang niet altijd terecht gegeven en kan dit van tafel worden geveegd, waardoor jij jouw baan kunt behouden.

In de praktijk zien we vaak dat mensen zich teveel schamen voor wat er is gebeurd en dus geen actie ondernemen. Schaam je vooral niet. Vaak valt er meer te redden dan je denkt. Wij helpen je graag!

Mijn contract wordt niet verlengd, kan ik hier bezwaar tegen maken?

Nee. Bij een tijdelijk contract verloopt jouw overeenkomst van rechtswege. Hier kun je dus niets tegen doen. De werkgever heeft eigenlijk niet eens een reden nodig om het contract niet te verlengen. Jullie overeenkomst is voorbij en het is aan de werkgever om te bepalen of hij met jou een nieuwe overeenkomst wil aangaan of niet.

Juridische hulp nodig? Of heb je andere vragen?

Staat jouw vraag hier niet tussen of heb je hulp nodig bij het nemen van de juiste juridische stappen? Wij zitten voor je klaar. Bel ons op [ phone /] of vul ons contactformulier in en wij bellen jou terug.

Samen bespreken we jouw situatie en we beantwoorden jouw vragen. Wij gaan op zoek naar de beste juridische oplossing voor jou!

Vragen over de gratis controle van de vaststellingsovereenkomst

Onze juristen controleren graag jouw vaststellingsovereenkomst (vso) Zij controleren gratis of jij met jouw vso wel recht hebt op een uitkering.

Is er een privacyverklaring?

Ja, lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Komt mijn werkgever te weten dat ik contact met jullie op heb genomen?

Nee, wij nemen zonder jouw toestemming geen contact op met jouw werkgever.

Worden mijn bestanden via een beveiligde omgeving verstuurd?

Ja jouw bestanden worden via een beveiligde omgeving naar ons systeem verstuurd. 

Meer informatie