“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Getuigschrift na einde dienstverband

  • Vraag altijd om een getuigschrift.
  • Heb je hulp nodig bij het ontslag? Wij geven je gratis advies!
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Lees voor

Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever. In zo’n getuigschrift verklaart de werkgever een aantal praktische zaken zoals:

  • Wanneer je in dienst was
  • De begin- en einddatum van je dienstverband
  • Hoeveel uren je werkte
  • Wat je functie precies was

Dit kan handig zijn bij toekomstige sollicitaties. Wij raden daarom altijd aan om je werkgever erom te vragen. Mocht het bij je sollicitaties nodig zijn, dan heb je het in ieder geval bij de hand.

Tip:
Vraag de werkgever altijd om jou een getuigschrift te geven. Dit kan je helpen in je zoektocht naar een andere baan.

Jouw functioneren in getuigschrift

Als je dat wil, kan je de werkgever vragen in het getuigschrift op te nemen hoe je jouw werkzaamheden hebt uitgevoerd en hoe je hebt gefunctioneerd. Ook kan je vragen of de werkgever in het getuigschrift aangeeft hoe en waarom het dienstverband is beëindigd. Vraag er niet om als er een kans is dat de werkgever zich negatief over je uitlaat. Overigens mag de werkgever de informatie over jouw functioneren niet zonder jouw verzoek in het getuigschrift zetten! Controleer dus altijd zelf goed wat erin staat.

Sollicitaties

Jouw getuigschrift kan je gebruiken bij toekomstige sollicitaties. Het is niet gebruikelijk om het document mee te sturen met een sollicitatiebrief, maar het kan wel zijn dat er tijdens een sollicitatiegesprek om wordt gevraagd. Aan de hand van dit document kan een nieuwe werkgever een goed beeld van jou krijgen als werknemer. Dit kan in een sollicitatieprocedure net het verschil maken.

Tip:
krijg je een vaststellingsovereenkomst? Spreek hierin dan af dat de werkgever een positief getuigschrift voor je zal opstellen.

Werkgever aansprakelijk

Een getuigschrift kan voor de werknemer een belangrijk document zijn voor het verkrijgen van een nieuwe baan. Daarom is in de wet vastgelegd dat de werkgever aansprakelijk is voor schade als hij onjuiste informatie in het getuigschrift heeft gezet. Ook als de werkgever geen of geen goed getuigschrift wil afgeven is hij hiervoor aansprakelijk.

 

Meer informatie