“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Concurrentiebeding na faillissement

  • Het concurrentiebeding vervalt niet automatisch bij faillissement.
  • Bij een doorstart blijft het beding van kracht.
  • Heb je vragen over een concurrentiebeding? Stel ze gerust aan onze medewerkers.
9,4
Klanten vertellen

684 beoordelingen

Lees voor

Veel mensen denken dat een concurrentiebeding of relatiebeding automatisch vervalt als een bedrijf failliet gaat. Dit is niet waar. Wat er met het concurrentiebeding na faillissement gebeurt is afhankelijk van de omstandigheden. Het belang voor een ontslagen werknemer om weer aan het werk te gaan is groot en er moet dus een goede reden zijn om het concurrentiebeding na een faillissement te handhaven.

Doorstart en concurrentiebeding

Wanneer er sprake is van een doorstart neemt een koper de onderneming over. In dat geval blijven er vaak een aantal werknemers in dienst. De meeste werknemers worden door de curator ontslagen. De nieuwe koper van de onderneming heeft niet het recht om het concurrentiebeding te handhaven. De curator kan, volgens de meeste uitspraken van kantonrechters, de werknemers wel aan het concurrentiebeding houden. De koper moet geen schade ondervinden doordat oude werknemers het concurrentiebeding schenden. Aangezien de koper een doorstart met de onderneming wil, moet dit wel kans op slagen hebben.

Belang werknemer

De werknemers hebben echter ook een belang. Zij moeten op zoek naar een nieuwe baan. Medewerkers zijn door het faillissement al behoorlijk benadeeld en er moet een goede reden zijn om hen aan het concurrentiebeding te houden. Ieder geval zal apart bekeken worden en er moet een goede afweging worden gemaakt. Over het algemeen kan een curator alleen een beroep doen op het behouden van het concurrentiebeding als dit een voorwaarde is voor het slagen van de doorstart.

Meer informatie