Ben je twee jaar ziek en ziet het er niet naar uit dat je op korte termijn (binnen 26 weken) je eigen werk weer kan doen, dan komt jouw ontslagbescherming te vervallen en mag de werkgever tot ontslag over gaan. Dit kan de werkgever op twee manieren doen, namelijk: In...
Lees meerOneens met plan van aanpak
Soms zijn werknemers het niet eens met het plan van aanpak of het tempo van de re-integratie. Het kan ook zijn dat de bedrijfsarts vindt dat je wel weer aan het werk kunt, maar dat jij het hier niet mee eens bent. In dat geval kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Een onafhankelijke partij bepaalt dan in hoeverre het plan van aanpak passend is. Het oordeel van het UWV is niet bindend. Een werkgever hoeft zich hier dus niets van aan te trekken, maar in de rechtszaal blijkt dat rechters het oordeel van het UWV meestal wel volgen.
Contact met de werkgever
Goed contact met de werkgever is bij het re-integratietraject erg belangrijk. Het is van belang dat de werkgever goed op de hoogte is van jouw situatie. Wat kun je wel, wat kun je niet. Wees hier open en eerlijk over. Eén van de eerste stappen van de re-integratie is bijvoorbeeld een keertje koffie drinken op het werk. Contact blijven houden met de werkgever en collega’s zorgt er sowieso voor dat terugkomen makkelijker wordt. De drempel is dan een stuk lager en er zal meer begrip voor de situatie zijn.
Eerstejaarsevaluatie
Als het herstel lang duurt ga je ongeveer na een jaar samen met de werkgever bekijken hoe de re-integratie tot zover is verlopen. Zijn de doelen nog steeds haalbaar? Is terugkeren in de eigen functie realistisch? Gaat alles volgens plan? Er wordt een nieuw plan gemaakt voor het tweede jaar ziekte.
Eindevaluatie
Na twee jaar ziekte volgt de eindevaluatie en het re-integratieverslag. Als je dan nog niet beter bent, dan wordt de kans dat je terug kan komen in jouw functie wel heel erg klein. Na de eindevaluatie kun je wellicht een WIA uitkering aanvragen. Dit is een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hierbij heb je het re-integratieverslag nodig. Bewaar dit dus goed.
Ontslagverbod
Na twee jaar ziekte komt het ontslagverbod te vervallen. De werkgever mag dus tot ontslag over gaan. Dit moet natuurlijk wel via de regels die hiervoor staan. Bij ontslag na ziekte wordt altijd goed gekeken of de werkgever genoeg heeft gedaan voor de re-integratie. Zo niet, dan kan de werkgever worden verplicht om langer salaris door te betalen.
Bel ons direct voor hulp
Heb je vragen over de re-integratie of twijfel je of het allemaal wel gaat zoals het moet, neem dan even contact op. Voor direct advies kan je ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij spreken je situatie met je door en kunnen duidelijk advies geven over de juiste juridische vervolgstappen.