De werkgever kan jouw arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. Ontbinding bij de kantonrechter kan alleen bij ontslagzaken die te maken hebben met een verstoorde arbeidsrelatie, disfunctioneren of persoonlijke redenen. Ook voor het ontslag van...
Lees meerVerweer ontslagprocedure UWV
Het is belangrijk om nooit zomaar akkoord te gaan met het ontslag. Je krijgt altijd de mogelijkheid om verweer in te dienen bij het UWV. Wij raden aan dit altijd te doen. Je krijgt hiervoor een formulier van het UWV toegestuurd. Vertel in je verweer duidelijk jouw kant van het verhaal. Kloppen de cijfers van de werkgever wel? Is het afspiegelingsbeginsel goed toegepast? Heeft de werkgever zich wel gehouden aan de regels m.b.t. de re-integratie? Zijn de tijdelijke contracten wel eerst ontbonden? Maak van dit soort argumenten gebruik om jouw positie te verdedigen. Het UWV legt de verhalen naast elkaar en neemt op basis hiervan een besluit.
Belangrijke punten bedrijfseconomische redenen
Heeft de werkgever een ontslagvergunning aangevraagd om bedrijfseconomische redenen, dan zijn er een paar belangrijke punten waar je wellicht iets mee kan. Ten eerste is de werkgever verplicht om eerst tijdelijke contracten te ontbinden en uitzendkrachten te ontslaan. Is dit nog niet gebeurd, dan heb je hiermee een punt om het ontslag tegen te houden.
Ten tweede zijn er de cijfers. De werkgever moet met cijfers laten zien dat het niet goed gaat en dat er redenen zijn om mensen te ontslaan. Heb jij andere informatie, dan kan dat je ook helpen om jouw baan te behouden.
Tot slot is er het afspiegelingsbeginsel. Dit is een hele belangrijke. Bij ontslag via het UWV mag een werkgever niet zelf kiezen wie eruit moeten. Dit moet gebeuren via het afspiegelingsbeginsel. Toch houden lang niet alle werkgevers zich hieraan en ontbreekt het het UWV vaak aan tijd om dit te controleren.
Krijg jij te horen dat jij ontslag krijgt? Onderzoek dan eerst of jij überhaupt wel degene bent die aan de beurt is om ontslagen te worden. Is dit niet het geval, dan kan je het ontslag vrij gemakkelijk van tafel vegen of gebruik maken van jouw onderhandelingspositie om een hoge transitievergoeding mee te krijgen.
Vind jij het lastig om te bepalen welke punten je kunt gebruiken of weet je niet goed hoe je dit moet doen? Neem dan voor gratis advies gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag. Je kunt ons bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wil je liever dat wij jou even bellen? Laat dan jouw gegevens achter via ons contactformulier.
Ontslag na twee jaar ziekte
Ook na twee jaar ziekte kan de werkgever bij het UWV terecht voor een ontslagvergunning. Hierbij moet hij wel kunnen aantonen dat er genoeg is gedaan om jou te laten re-integreren en dat je op korte termijn echt niet meer aan de slag kunt.
Heb jij zelf het idee dat jouw werkgever flinke steken heeft laten vallen wat betreft de re-integratie. Of is hier eigenlijk nauwelijks aandacht voor geweest? Dan kan je dit aankaarten bij het UWV. Het UWV kan de werkgever dan verplichten om jou een jaar langer in dienst te houden en dus ook een jaar langer uit te betalen.
Transitievergoeding
Ook als je wordt ontslagen om bedrijfseconomische redenen of na twee jaar ziekte heb je gewoon recht op een transitievergoeding. Hou dus goed in de gaten dat je wel krijgt waar je recht op hebt!
Hulp
Natuurlijk kun je proberen zelf het verweer te voeren, maar over het algemeen is het verstandiger om het verweer voor een ontslagprocedure via het UWV uit handen te geven. Een specialist weet precies waar hij op moet letten en hoe hij dit op papier moet zetten. De kans van slagen is daardoor een stuk groter. Wij brengen je graag vrijblijvend in contact met een goede jurist of advocaat om hierbij te helpen.