De werkgever kan jouw arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. Ontbinding bij de kantonrechter kan alleen bij ontslagzaken die te maken hebben met een verstoorde arbeidsrelatie, disfunctioneren of persoonlijke redenen. Ook voor het ontslag van...
Lees meerKiest de werkgever ervoor om voor het ontslag naar de kantonrechter te stappen, dan heet dit een ontbindingsprocedure. De werkgever start een procedure om jouw arbeidsovereenkomst te ontbinden. Meestal komt de kantonrechter pas in beeld als het de werkgever niet lukt om met wederzijds goedvinden tot een ontslagregeling te komen.
Wil de werkgever je ontslaan vanwege een arbeidsconflict of is er sprake van disfunctioneren of een opzegverbod, dan zal de rechter ook naar de rechter moeten om jou te kunnen ontslaan.
Schriftelijke fase ontbindingsprocedure
Zo’n procedure bij de kantonrechter begint schriftelijk. De werkgever dient een verzoekschrift in om toestemming te krijgen voor de ontbinding van jouw arbeidscontract. Hierbij moet de werkgever natuurlijk ook aangeven waarom hij het contract wil beëindigen. Het verzoekschrift wordt ook naar jou toegestuurd, zodat je precies kan zien welke redenen er zijn opgegeven.
Vervolgens is het aan jou om een verweerschrift in te dienen. Hierin kun je proberen de redenen van het ontslag te ontkrachten en aangeven waarom jij juist niet ontslagen zou moeten worden. De rechter leest beide stukken en heeft daardoor al een goed beeld van wat er speelt.
Mondelinge fase
Vier tot zes weken na het indienen van het verzoekschrift door de werkgever krijgen jullie de kans alles mondeling toe te lichten. De kantonrechter bepaalt een zittingsdatum waarop zowel de werkgever als de werknemer aanwezig moeten zijn. Vaak nemen zowel werkgever als werknemer hun juridische adviseurs mee om het woord te voeren.
Eerst krijgt de juridisch adviseur van de werkgever het woord en mag het verzoekschrift toelichten en ingaan op de tegenargumenten in het verweer van de werknemer. Hierna is de werknemer aan de beurt om zijn/haar argumenten te benadrukken en in te gaan op de punten van de werkgever. Als jullie allebei aan het woord zijn geweest zal de kantonrechter wellicht nog wat vragen hebben.
Schikking
Meestal stelt de rechter voor dat beide partijen samen naar de gang gaan om te bekijken of zij samen tot een schikking kunnen komen, waarbij de rechter ook al een beetje aangeeft hoe hij/zij tegen de zaak aankijkt. Op de gang vindt overleg plaats tussen de juridische adviseurs van beide partijen. Komen jullie eruit, dan hoeven jullie niet meer terug naar de rechter. Zo niet, dan zal de rechter het besluit moeten nemen.
Uitspraak ontbindingsprocedure
Zijn jullie er op de gang niet uitgekomen, dan ga je terug naar de rechter en wordt de zaak verder behandeld. Als de rechter genoeg weet is de zitting ten einde en zal na een aantal weken een schriftelijk besluit volgen. Hierin geeft de rechter aan of de arbeidsovereenkomst inderdaad ontbonden zal worden en welke opzegtermijn aangehouden moet worden. Ook wordt in dit besluit bepaald hoe hoog de transitievergoeding is die je meekrijgt. Ben je het niet eens met de uitkomt, dan kan je hiertegen in hoger beroep gaan.
Hulp bij ontbindingsprocedure
Heb je te maken met een ontbindingsprocedure, dan is het altijd verstandig om een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Deze weet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken en zorgt ervoor dat jij hier zo goed mogelijk uit komt. Heb jij advies nodig over jouw situatie of ben je op zoek naar een advocaat die je hierbij kan helpen, dan mag je altijd vrijblijvend contact opnemen met onze juridisch adviseurs.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen je
Op werkdagen bellen we jou binnen 60 minuten terug
Meer informatie
Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever....
Lees meerVoor het berekenen van de ontslagvergoeding die je meekrijgt bij ontslag maakte men tot en met 2014 gebruik van de kantonrechtersformule (of abc-formule). In 2015 werd deze formule vervangen door de huidige transitievergoeding. Toch zal in sommige gevallen de...
Lees meerVeel mensen denken dat een concurrentiebeding of relatiebeding automatisch vervalt na faillissement van het bedrijf. Dit is niet waar. Wat er met het concurrentiebeding na faillissement gebeurt is afhankelijk van de omstandigheden. Het belang voor een ontslagen...
Lees meerWord je ontslagen via de kantonrechter, dan is er het nodige aan de hand. De werkgever kan namelijk alleen naar de kantonrechter stappen als er “gewichtige” redenen zijn. Dit betekent dat er sprake is van onbehoorlijk gedrag (vervalsen van diploma’s,...
Lees meerIn 2015 is er door de komst van de Wet Werk en Zekerheid heel wat veranderd op het gebied van het arbeidsrecht en ontslag. Hieronder de belangrijkste wijzigingen vanuit de Wet Werk en Zekerheid op een rijtje. Beëindiging tijdelijk contract Wil een werkgever een...
Lees meer