“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontbinding bij kantonrechter

  • Ontslag via de kantonrechter kan bij gewichtige redenen.
  • Vraag altijd om een transitievergoeding!
  • Laat je in dit soort gevallen altijd bijstaan door een goede arbeidsrecht advocaat.
9,4
Klanten vertellen

684 beoordelingen

Lees voor

De werkgever kan jouw arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. De kantonrechter gaat alleen over ontslagzaken die te maken hebben met een verstoorde arbeidsrelatie, disfunctioneren of persoonlijke redenen. Ook voor het ontslag van werknemers met ontslagbescherming kan de werkgever bij de kantonrechter terecht.

Procedure ontslag via kantonrechter

Jouw werkgever start de ontslagprocedure door een verzoekschrift ter ontbinding van jouw arbeidsovereenkomst in te dienen bij de kantonrechter. Hierin moet de werkgever aangeven waarom jouw arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden. Vervolgens krijg je van het kantongerecht een kopie van dit verzoekschrift thuisgestuurd. Je kunt reageren op het verzoekschrift door verweer te voeren. Hierin kun je aangeven waarom jij jouw ontslag onredelijk vindt.

Verweer voeren doe je met een verweerschrift. Daarin leg je jouw kant van het verhaal uit en kun je uitleggen waarom jij vindt dat je niet ontslagen moet worden. Ook kun je daarin aangeven waarom jij vindt dat jouw werkgever een ontslagvergoeding moet betalen, als je ontslagen wordt. Vervolgens worden beiden partijen door de kantonrechter verzocht ter zitting te verschijnen, om het verzoek tot ontbinding mondeling te behandelen.

Ontbinding bij kantonrechter wegens gewichtige redenen

De kantonrechter keurt het verzoek tot ontbinding van jouw arbeidsovereenkomst alleen goed als er sprake is van ‘gewichtige redenen’. Hiermee bedoelen ze:

  • onbehoorlijk gedrag (vervalsen van diploma’s, liegen, bedreiging, schaden geheimhoudingsplicht, etc.);
  • veranderde omstandigheden (onvoldoende functioneren, verstoorde arbeidsrelatie, etc.).

De werkgever moet wel met bewijzen komen en zal met een flink dossier moeten komen.

Je kunt onder bijzondere omstandigheden ook zelf ontslag nemen via de kantonrechter en proberen jouw recht op een WW-uitkering te behouden. Er is sprake van bijzondere omstandigheden als bijvoorbeeld collega’s jou pesten of als de werkgever je onbehoorlijk behandelt.

Tip:
Laat je altijd bijstaan door een ontslagspecialist bij een ontslag via de kantonrechter. De specialist kan je helpen om je baan te behouden of een goede ontslagvergoeding te krijgen.

Transitievergoeding

Als het goed is heb je in je verweerschrift al om een transitievergoeding, of een ontslagvergoeding gevraagd. Je moet ook bij jouw mondelinge verweer in de rechtbank om een vergoeding vragen. Doe je dit niet, dan kan dit gevolgen hebben voor je WW-uitkering.

Of je een transitievergoeding van de werkgever ontvangt, is afhankelijk van de mate van verwijtbaarheid. De kantonrechter kan besluiten dat de werkgever verwijtbaar is of dat jijzelf verwijtbaar bent aan het ontslag.

De hoogte van de ontslagvergoeding wordt naast de mate van verwijtbaarheid van zowel de werkgever als de werknemer, ook bepaald door:

  • de lengte van je dienstverband;
  • je leeftijd;
  • persoonlijke omstandigheden (zoals de kansen op de arbeidsmarkt).

Met onze rekenmodule bereken je gemakkelijk de hoogte van jouw eventuele transitievergoeding.

Hulp nodig

Heb je hulp nodig bij jouw ontbindingsprocedure bij de kantonrechter? Wij brengen je graag in contact met een goede specialist bij jou in de buurt. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie