“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scholingsplicht

  • De werkgever heeft scholingsplicht. Hier wordt bij ontslag ook naar gekeken.
  • Heb je hier vragen over? Neem dan gerust even contact op.
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Lees voor

Een werkgever heeft scholingsplicht. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn de werknemer opleidingen of cursussen te laten volgen, die belangrijk zijn voor het uitoefenen van de functie. Wil de werkgever je ontslaan wegens disfunctioneren (ook wel ongeschiktheidsontslag genoemd), maar is er nooit enige aandacht besteed aan scholing, dan is de kans groot dat het ontslag niet wordt toegekend door de kantonrechter. De werkgever heeft in dat geval niet aan zijn scholingsplicht voldaan.

(Om)scholen

Komt je functie te vervallen? Of ben je niet langer in staat je functie uit te oefenen? Ook dan is de werkgever verplicht om te zorgen voor (om)scholing, zodat je gewoon in dienst kunt blijven. Pas als blijkt dat dit niet mogelijk is, kan er ontslag plaatsvinden. Komt de werkgever met ontslag op de proppen, dan is het dus goed om te bekijken of aan deze verplichting is voldaan. Zo niet, dan wordt het makkelijker het ontslag van tafel te vegen of kun je een hogere transitievergoeding uitonderhandelen.

Korten op vergoeding

Sommige scholingskosten kan de werkgever, na schriftelijke toestemming van de werknemer, in mindering brengen op de transitievergoeding. Het gaat dan alleen om scholing met als doel de werknemer sneller naar een andere baan te helpen. Het moet dus scholing zijn met het oog op een bredere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierbij gaat het dus om scholing die buiten de wettelijke scholingsplicht valt. Dit moet overigens wel altijd eerst worden besproken met de werknemer.

Uitzonderingen scholingsplicht

Bij de scholingsplicht gelden een aantal uitzonderingen. Is er sprake van verwijtbaar gedrag en ontslag op staande voet, dan heeft de werkgever geen verplichting tot omscholing. Ook bij een verstoorde arbeidsrelatie kan in sommige gevallen een uitzondering worden gemaakt.

Hulp nodig bij ontslag?

Krijg jij ontslag en heb je het idee dat de werkgever zich niet aan de scholingsplicht heeft gehouden? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers voor gratis advies over jouw situatie. Je kan ze bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of even een berichtje achterlaten op het contactformulier.

Meer informatie