“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag OR-lid

  • Ben je lid van de OR of de PV? Dan heb je ontslagbescherming.
  • Heb jij hulp nodig? Neem gerust contact op voor gratis advies!
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Lees voor

Ben je lid is van een Ondernemingsraad (OR) of een Personeelsvertegenwoordiging (PV) dan heb je ontslagbescherming. Deze bescherming is door de overheid ingevoerd om te voorkomen, dat medewerkers ontslagen worden omdat zij OR-lid zijn. In jouw functie als OR-lid moet je alles gewoon kunnen zeggen en doen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor je baan.

De ontslagbescherming geldt tot 2 jaar na beëindiging van je OR- of PV lidmaatschap. Toch gaat deze ontslagbescherming niet altijd op. Er zijn situaties waarin je ook als OR-lid ontslag kan krijgen. 

Wanneer ontslag OR-lid?

Word je als OR-lid in je proeftijd ontslagen of krijg je ontslag op staande voet, dan is er geen ontslagbescherming. Ook kun je er als OR-lid gewoon voor kiezen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Stopt het bedrijf ermee, dan mag je als OR-lid ook ontslagen worden. Heb je een tijdelijk contract, dan kan de werkgever besluiten dit niet te verlengen, ook al ben je lid van de OR of de PV.

Ontslag OR-lid

Een andere reden voor het ontslag van een OR-lid zijn bedrijfseconomische redenen. Hiervoor kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Een werkgever kan er ook voor kiezen een ontbindingsverzoek in te dienen bij de kantonrechter. In dat geval gaat het om disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Een kantonrechter hoeft zich niets aan te trekken van het feit dat jij ontslagbescherming hebt. Als de kantonrechter vaststelt dat het ontslag niets te maken heeft met het OR- of PV lidmaatschap dan kan het contract ontbonden worden.

Hulp nodig bij het ontslag?

Wat de reden van het ontslag ook is en op welke manier het ontslag ook plaatsvindt, de kans is groot dat je hier wel wat hulp bij kan gebruiken. Neem voor gratis juridisch advies gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag!

Meer informatie